poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Praca w żłobkach i przedszkolach - zapotrzebowanie i wymagania  (Przeczytany 16590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krolik

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Praca w żłobkach i przedszkolach - zapotrzebowanie i wymagania
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Mar 2015, 12:51:12 »
Tu nie ma co mysle.. tu trzeba dzialac poki sa checi :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Mar 2015, 17:09:58 »
I tak sie wymowy uczysz sama w domu ? Z plyty ? Czy uczy Cie Dunczyk? Albo przynajmniej Polak , ktory uczyc sie dunskiego od zlobka?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline aleksandra91

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Mar 2015, 20:14:32 »
I tak sie wymowy uczysz sama w domu ? Z plyty ? Czy uczy Cie Dunczyk? Albo przynajmniej Polak , ktory uczyc sie dunskiego od zlobka?
Tak, uczę się z elektronicznego kursu angielsko-duńskiego, nagrania pochodzą od Duńczyków więc zakładam, że są poprawne (co nie znaczy że są) Ponadto te same wyrażenia często są czytane przez różnych lektorów żeby nie przyzwyczajać się do wymowy danej osoby.  Program ma też możliwość rejestrowania moich wypowiedzi po duńsku i sprawdzania ich ale patrze na to z przymrożeniem oka. Raczej używam tego żeby ćwiczyć powtarzanie poprawnej wymowy.
Wybrałam kurs angielsko-duński a nie polsko-duński bo z tego co zdążyłam zauważyć to po pierwsze w polskich materiałach jest tradycyjne polskie nauczanie, czyli nacisk na teorie, gramatykę i słówka  ... a wiem po sobie, że jak będę się uczyć słówek bez wiedzy jak się czyta to tylko sobie krzywdę zrobię bo zapamiętam niepoprawną wymowę. Po za tym w takich kursach nagrania często pochodzą od polaków.  ... Oczywiście nie znaczy to że Wszystkie polskie materiały do nauki są beznadziejne nie o to mi chodzi. Po prostu nie znalazłam wśród nich tego co teraz potrzebuję. Może jakbym już umiała w miarę dobrze język to mogłabym do takich materiałów zajrzeć zobaczyć jak omówione są bardziej skomplikowane konstrukcje.

Staram się też do mojej nauki wprowadzać elementy duńskiej telewizji żeby mieć kontakt z żywym językiem. I szczerze powiedziawszy myślę, że mój sposób nauki jest dość skuteczny bo słówka i wyrażenia które poznałam wyłapuje ze słuchu w zdaniach mówionych w duńskiej telewizji.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Mar 2015, 22:21:05 »
Podziwiam zapal, wytrwalosc i konsekwencje.
Obawawiam sie jednak, ze niestety rozaczarujesz sie po przyjezdzie, choc zapewne nauka faktycznie pojdzie duzo szybciej.

Mieszkam tu juz dobrych kilka lat wladam jezykiem na tyle by w nim nauczac, a nikt z na stale mieszkajacych ze mna domownikow, nie mowi po polsku.
Jednak wciaz moj drogi maz lapie mnie na drobnych wpadkach i mimo, ze do bolu cwiczylam w szkole jezykowej, ze kolezanki z pracy mi pomagaja, to niektore samogloski w niektorych kompozycjach sa dla mnie nie do przeskoczenia, a nawet jak juz w koncu wyprodukuje i powtorze to i tak na koniec zapomne.
I to nie zadne dunskie zawilosci, a na przyklad imie Jonna (ostatnie "a", ktore brzmi ani jak "e" ani jak "a"), albo "kugle"/kule (chociaz to juz w koncu opanowalam), ale mimo wszystko wciaz wpadam na bardzo podobnym zestawieniu huller/hule, gdzie wyraz zmienia znaczenie po prostu przez nieco inne wymowienie "u", poza tym brzmi identycznie.
MOzna by mnozyc, mnozyc, mnozyc.
Jezeli moge cos doradzic, to skup sie moze na zautomatyzowaniu szyku zdania i gramatyce.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Mar 2015, 22:36:01 »
Co do Twojego wyjazdu, to moim zdaniem mozesz spodziewac sie takiego scenariusza:
1. zdobycie jakiejkolwiek pracy, by sie utrzymac i przezyc, mysle, ze bedzie to po porstu sprzatanie;
2. w miedzyczasie nauka jezyka, minimum rok (jezeli oczywiscie wytrwasz w nauce domowej), jestem jednak pewna, ze bedzie to raczej poltora;
3. podjecie nauki w dunskiej szkole;

Proces od momentu przyjazdu do momentu podjecia pracy w przedszkolu zajmie ci okolo lat pieciu. Moje obserwacje mowia, ze jest to scenriusz realny. Czas biegnie szybko.

Warto pomyslec o tym, ze metody wychowawcze i sposob pracy w zlobkach i przedszkolu sa zupelnie rozne tutaj.
Ze zupelnie inaczej sie z dziecmi rozmawia.
Ze dunskie dzieci nie znaja siedzenia na dywanie w kolku, kiedy Pani czyta i ze sniadania jedza nie na komende, a jak zglodnieja. Ze bez wzgledu na pogode idzie sie na wycieczke i wychodzi na plac zabaw i bawi sie w piaskownicy w strugach deszczu, a pedagog w tym deszczu jest z dziecmi na dworze.
I za na dwor nie wychodzi sie do 12 do 13, a po prostu jak jakies dziecie mowi, ze chce isc na dwor, to pani mowi ok, tylko sie ubierz i nawet z jednym "dzieciem" na dwor idzie.
Oczyiwsice sa tez zajecia grupowe i edukacyjne, gdzie wymaga sie bycia w grupie i wszystkich dzieci. Oczyiwscie, ze metody pracy sa rozne w roznych placowkach, ale tego mozesz sie spodziewac.

W przedszkolu mojego dziecka mialo byc przedstawienie, scena byla na dworze, byl sierpien. Zaczelo lac, ale tak konkretnie jak z prysznica. Przedstawienie sie odbylo, dzieci przemokly do suchej nitki, dorosli tez. Szybko je przebralismy, nikt nie zachorowal. Juz widze taka akcje w POlsce. Nadopiekuncze mamusie by chyba pedagogow wdeptaly w ziemie. :)

Na koniec napisze humoreske, ktora ubawila moja cala rodzine.
MIalam polska ksiazeczke z zadaniami dla mojej corki. Tlumaczylam jej pytania na dunski
Az doszlysmy do obrazka, na ktorym byla smutna dziewczynka znudzona zabawa zabawkami; okno za ktorym pada deszcz.
Pytanie do obrazka: " dlaczego dziewczynka nie moze wyjsc na dwor". Prawidlowa odpowiedz: "bo pada deszcz".

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Mar 2015, 10:29:42 »
Drobne PS. - Naprawde nie chce Cie zniechecac, a relistycznie przedsatwiam sytuacje. Dokladnie w ten sam sposob, przedsatwilabym swojemu dziecku.
Wszystkie Polki, z ktorymi utrzymuje kontakty, poukladaly sobie dobrze zycie zawodowe tutaj, ale w kazdym przypadku zajelo to wlasnie mniej wiecej tyle czasu, ile napisalam. I za kazdym razem wymagalo to douczenia sie w dunskiej szkole.

Ja sama, choc pracuje w swoim zawodzie i jestem z pracy zadowolona i raczej nic nie wskazuje bym musiala w bliskiej przyszlosci szukac nowej pracy, zdecydowalam sie rowniez na dunskie studia podyplomowe. Po to by poszerzyc swoje wlasne horyzonty, a i w razie szukania nowej pracy miec szersze mozliowsic.

Offline aleksandra91

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Mar 2015, 15:36:28 »
Dziękuję Jomir za bardzo szczerą i wyczerpującą odpowiedź ! ;)
Jednak:
- zdaje sobie sprawę z tej wymowy i jestem przygotowana na zaskoczenie po przyjeździe ale niestety na to już nic nie poradzę, ze swojej strony robię wszystko co mogę w tym momencie. Sama widzisz, że mimo swojej ciężkiej pracy nadal ten język sprawia Ci trudności.
- wiem na czym polega duński sposób wychowania i jest to właśnie jeden z powodów dla których chciałabym mieszkać w Danii :)  Nie wyobrażam sobie posłać własne dzieci(w przyszłości) do Polskiej szkoły! O zgrozo.. Wiem że każdy system ma swoje wady i zalety ale moim zdaniem skandynawskie wychowanie jest lepsze. 

...i nie zniechęcasz mnie ! Dobrze jest wiedzieć jakie są realia bo wtedy można się do tego spróbować jakoś przygotować ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Mar 2015, 15:36:28 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Mar 2015, 16:24:35 »
Dokladnie o to mi chodzilo :) om lepiej sie przygotujesz do wyjazdu, tym łatwiej pójdzie na miejscu :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Mar 2015, 16:24:35 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16245
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4