Ogólne > Hydepark
Patriotyzm "po nowemu" :D Czyli co Polak myśli o Polsce :)
Bartus:
Patriotyzm. Faktycznie, na początku trzeba sobie zdefiniować na czym dokładnie polega patriotyzm bo każdy widzi to inaczej. Czym jest dla mnie? Każdy z nas ma w Polsce rodzinę i z pewnością nie chce aby coś im się stało. Gdyby coś im groziło, zwłaszcza w obecnych czasach w których łatwo o konflikt zbrojny, co widać na przykładzie naszych sąsiadów zza wschodniej granicy, każdy chciałby im pomóc. Jak? Walcząc być może. Patriotyzm to dla niektórych wysyłanie do Polski, do rodziny, pieniędzy zarobionych w Danii. Dla innych, w tym także dla mnie to wspieranie Polskiej gospodarki (np. robiąc zakupy tutaj w Danii często kupuję polskie pieczarki :] ). I nie tylko.
Musimy pamiętać o naszych korzeniach, tradycjach, o tym o co walczyli nasi pradziadowie. Historia moi drodzy jest ważna i powinniśmy być z niej dumni. Żyjemy w wygodnych czasach, internet, elektronika, ciepła woda pod prysznicem. Ale gdyby Polsce coś groziło i miałbym tam żonę i dziecko to nie wahałbym się poświęcić tego wszystkiego i walczyć o najbliższych narażając życie (choć szkoda tej ciepłej wody).
Czym jest patriotyzm? Polecam blog Pana Biszopa. Od samego czytania można się wiele nauczyć/dowiedzieć.
http://blogbiszopa.pl/
Mieszkam w Danii od kilku lat i tęsknię za Polską, jakakolwiek by ona nie była. Polskie plaże są dla mnie najwspanialsze, Polskie góry najpiękniejsze. Jedyne co psuje wizerunek naszego kraju to moim zdaniem politycy. I kropka.
Bonus w załączniku
spooky:
--- Cytat: Bartus w 10 Kwi 2015, 21:06:00 ---Jedyne co psuje wizerunek naszego kraju to moim zdaniem politycy. I kropka.
--- Koniec cytatu ---
Hmm ... politycy, no ok - zgodzę się ... ale kropka? :o Co ona takiego wyczynia?
;)
Bartus:
Kropka jest agentem kontrwywiadu i należy się jej strzec, bo będziemy w kropce. A wielokropek! To już w ogóle szkoda gadać ;)
Jomir:
Ze zapytam, a Ci politycy to skad sie u wladzy biora? He?
Nie ja, ONI?
happybeti:
Jest w tym jakaś logika, Jomir 8).
Bo z reguły ci psioczący na rząd i polityków w ogóle, indagowani głębiej, opdopwiadają : "Ja tam polityką się nie interesuję, na wybory nie chodzę" .
Zobaczcie, jaka jest frekwencja podczas wyborów w Polsce.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej