Ogólne > Rodzina ...
Przyjazd żony z dzieckiem na wakacje do Danii do pracującego męża
lukasz10:
Witam. Jakieś 8 mięśiecy temu wyrejestrowałem żonę i córkę z Komuny w Danii i wróciły one do Polski a ja nadal zostałem w Danii i pracuje.Chciałem spytać czy jak bym chciał żeby żona z córka do mnie przyjechały na 2-3 mieśiące na wakacje czy dostaną jeszcze raz zółte karteczki z ubezpieczeniem czy trzeba wykupować ubezpieczenie prywatnie ! Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
czysio:
Zgłaszają w Polskim NFZ , że jadą do ciebie i dostają niebieską kartę na teren unii i wszystko. Należy zgłosić to wcześniej (wypełnić kwestionariusz naturalnie) , okres oczekiwania był 2 tygodnie , teraz nie wiem. Pozdrawiam.
lukasz10:
Żona z córką maja niebieskie karty tylko Duńskie bo wyrabialiśmy 2 lata temu !Ale nie wiem czy są ważne. A słyszałem też ze można pójść do komuny i wydadzą nowe zółte karty. Ja pracuje legalnie wszystkie składki odprowadzam a one były tu zameldowane 2 lata i maja cpr numer ! Także sam już nie wiem ! Ale dzięki za pomoc
Jomir:
W zalezonosci od rejonu Danii okres oczekiwania na rejetracje pobytu od 3 tygodni do 2 miesiecy. Jestes pewien, ze oplaca sie uruchamiac procedure?
Niebieska karta zapewnia leczenie w razie potrzeby, wiec jaki problem?
lukasz10:
To jest najlepsza i najszybsza droga!Ale jeżeli żona nie pracuje i jest zarejestrowana tylko w biurze pracy to czy nfz wyda jej niebieską kartę !?!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej