Ogólne > Kącik Kulinarny
czosnek niedzwiedzi- ramsløg
faja:
Czas czosnku niedzwiedziego w Risskov dobiega konca, niedlugo zacznie kwitnac i liscie beda za twarde.
Jesli ktos lubi te zdrowa i smaczna roslinke, musi sie spieszyc ze zbiorem.
Znalazlam przepis, zeby zamrozic, pokrojony, zmiksowany.
W ubieglym roku suszylam, pasteryzowalam z dodatkiem oliwy, ale nie bylam zadowolona, wiec sprobuje zamrozic.
W moim lesie Risskov, ktory slynie z tego, ze ponad 100 lat temu zapoczatkowano tu bieganie dla zdrowia, rosnie masa tego.
Legenda glosi, ze zasadzili go biedni imigranci z Niemiec i Austri, przybyli za praca do Danii.
Kiedy to bylo??? Ale faktem jest, ze ta roslinka jest mega popularna i w Niemczech i w Austrii.
W Århus jest ogromny Marselisskov, ale tam nie uswiadczysz czosnku.
Zapraszam do Risskov, mieszkam niedaleko, wiec mozecie wpasc na kawke :)
kruszynka:
Czy czosnek niedźwiedzi można zrywać/zbierać legalnie w Dk? Czy ktoś zna takie miejsca na Zelandii?
faja:
Mozna zrywac legalnie, nie jest chroniony jak w Polsce, ale niestety, nie znam Zelandii, zapraszam do Risskov. :)
RybkaWillego:
Czosnek niedźwiedzi... pyszności. Zwłaszcza z serkiem wiejskim albo dodać do masła. Mniam
willy:
Przy zbieraniu uważajcie, bo czosnek niedzwiedzi jest podobny do konwalii ... pomyłka może być jednorazowa. Jak ktoś nie jest pewien jak odróżnić obie rośliny lepiej kupić suszony.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej