Ogólne > Kącik Kulinarny

czosnek niedzwiedzi- ramsløg

<< < (2/3) > >>

happybeti:
Wczoraj bodajże widziałam w Brugsenie - świeży.

A, że podobny do konwalii, to fakt  ;D.
Jakiś czas temu, spacerując po lasku przy starym moście , ucieszyłam się, że tyyyle konwalii tu rośnie  ;). Dopabuse potem w broszurce doczytałam, że to nie konwalie, a właśnie czosnek niedźwiedzi  ::)...

newbie12:

--- Cytat: willy w 15 Kwi 2015, 20:39:07 ---Przy zbieraniu uważajcie, bo czosnek niedzwiedzi jest podobny do konwalii ... pomyłka może być jednorazowa. Jak ktoś nie jest pewien jak odróżnić obie rośliny lepiej kupić suszony.

--- Koniec cytatu ---
Wcale nie tak trudno odroznic ramsløg od konwalii. Wystarczy rozetrzec lisc w dloniach, jesli pojawi sie charakterystyczny zapach czosnku, to jest to! :-)

Ja kiedys wykopalam troche z Amager Fælled i zasadzilam na dzialce wiec teraz mam wlasne male poletko tej pysznosci:-)

faja:
Mozna tez latwo pomylic z zimowitem jesiennym, ktory ma bardzo podobne liscie. Liscie zimowitu sa tez sztywniejsze.
no i nie pachna czosnkiem.
Zbierajac grzyby tez musimy uwazac, ale czy przestaniemy zbierac grzyby?
http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/krydderurter/to_og_fleraarige/1217.html

willy:
A mało to razy dało się przeczytać że rodzina wybrała się na grzyby ... nie mając pojęcia o grzybach i nazbierała na ostanią wieczerzę.
Niestety nie brakuje takich.

zpatentem:
Kupilem wlasnie w Irmie doniczke z ramsløg, niestety bez instrukcji obslugi; gdzie to umiescic (parapet?), kiedy i jak podlewac, rozmawiac czasem? Jak zuzyje liscie to wyrzucic wsio czy jakos przechowac? Z gory dziekuje kazdej gospodyni ktora odpowie na te pytania :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej