Ogólne > Rodzina ...

przyjazd z Polski do Danii z dziecmi.

(1/3) > >>

Madzik1307:
Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowa na forum ale mam nadzieje, ze mi ktoś pomoże odpowiedziec na parę pytań. Maź już od roku pracuje legalnie w Danii. Wynajmuje mały pokoik. Niedawno zdecydowaliśmy się żeby dołączyć do niego. Mamy dwoje dzieci , starsza córka ma 7 lat w Polsce chodzi już do pierwszej klasy (poszła jako 6-cio latek ) młodsza będzie miała 3 latka. Chciałabym się dowiedziec jak to z tymi szkolami i przedszkolami wyglada. Szukalam na forum ale wszystkie watki są stare i nie wiem czy coś się nie pozmieniało. Z tego co się dowiedziałam to starsza musiałaby pójść do szkoły dla obcokrajowców. Taka szkołą jest tylko w Kopenhadze czy jest tez w innych miastach? Najprawdopodobniej mieszkalibyśmy ok 40 km od Kopenhaga. Ktoś mi powiedział ( ale nie wiem czy to prawda ) ze państwo mi zapewni dojazd dziecka do szkoły ???? Słyszał ktoś o tym ?? Ja również mam zamiar iść do pracy wiec młodsza mialaby pójść do przedszkola. W sumie to mam mnóstwo pytań dotyczących przeprowadzki do Danii :-) . Może znalazłby się ktoś kto niedawno wyjechał jest na bieżąco i mogłby mi co nieco powiedzie :-) z góry bardzo dziekuje :-) pozdrawiam

Madzik1307:
no i jak to z tymi przedszkolami wygląda. Mąż słyszał, że przedszkole jest za darmo a ja tu czytam, ze się płaci.

Jomir:
1. Za przedszkole sie placi, ale istnieje mozliowsc doplaty w przypadku niskich zarobkow, w skrajnych przypadkach jest sie zwolnionym calkowicie;
2. dowoz dziecka do szkoly jest uwarunkowany wiekiem dziecka, odlegloscia od szkoly i tylko w tych przypadkach, gdy odleglosc od szkoly wynika z koniecznosci, a nie widzimisie rodzicow;
3. Prawie wszedzie sa klasy dla obcokrajowcow, nazywaja sie "modtageklasse", w ktorych dzieci ucza sie jezyka i najwazniejszych przedmiotow. Tak wiec, dojazd do Kopenhagi na pewno nie bedzie konieczny.

Madzik1307:
Dziękuje ci za odpowiedz :)
zanim wyjedziemy do Danii chciałabym, żeby córka skończyła tu 1 klase. z tego co wyczytałam to rok szkolny w Danii zaczyna sie w sierpniu. orientuje  się ktoś do kiedy trzeba zgłosić dziecko do szkoły?
jakie dokumenty bede potrzebowac z Polski ?

Madzik1307:
a i tak orientacyjnie ile mniej więcej płaci się za przedszkole ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej