Ogólne > Pomoc!
osoba z przewlekłą chorobą bardzo proszę o poradę
marioxxx2:
Witam
Mieszkamy z żoną od prawie 3 lat w Danii, moja żona jest osobą chorą , ma przewlekłą chorobę związaną ze stawami RZS
, leczy się w szpitalu od 2 lat ( w Polsce 13 lat) . Ja pracuję ale żona nie może i jest nam troszkę ciężko, gdzie mam się udać i od czego zacząć bo chciałbym określić jakoś status mojej żony, żeby nie wyglądała na osobę której się nie chce pracować , kto wie coś o reumatyzmie lub RZS to wie o czym mówię, Nie przyjechaliśmy tu po to żeby "doić system" . Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję
Jomir:
Generalnie powininen to zalatwic lekarz rodzinny, ale mozecie tez sami odnalezc handikapcenter w Waszej kommunie, roznie to sie nazywa w roznych miejscach, ale w podobnym klimacie trzeba szukac.
Rente otrzymac nie tak latwo, najpierw skieruja pewnie na rozne praktyki w roznych miejscach, albo tzw. felxjob. W tym okresie beda probowali ocenic na ile moze pracowac, ile moze pracowac, itp.
RZS wiaze sie z aktywnoscia,im wiecej zona bedzie aktywna tym dluzej utrzyma sie w ruchu, wiec za wszelka cene niech probuje pracowac chociaz troszke (flexjob bedzie to praca dostosowana do mozliwosci), gimnastyka!
Hadikapcenter powinien zaopatrzyc rowniez zone w niezbedne srodki do rehabilitacji, cwiczen, na pewnym etapie, jezeli bedzie to uzsadnione, ootrzymacie pomoc w sprzataniu, lub wiekszych obowiazkach domowych itp.
Jomir:
Zapomnialam dodac, ze kwestie samej renty czy flexjob zalatwia juz jobcenter.
Ale musicie miec tez swojego opiekuna socjalnego z handikapcenter, ktory kieruje Waszymi sprawami.
ksiazecph:
za krotko mieszkacie w Dani zeby ubiegac sie o rente dla zony
ciesz sie tym, ze twoja zona za darmo bedzie leczona w Dani
:)
Jomir:
Sprawdzilam przepisy. Zeby otrzymac rente inwalidzka, trzeba miec dunskie obywatelstwo. NAwet sami DUnczycy, musza w kraju przemieszkac odpowiedni okres czasu.
Tak wiec o renet mozecie sie jedynie starac w Polsce. P przyznaniu jej w Polsce, udbetaling Danmark moze ja Wam wyplacac.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej