Ogólne > Hydepark
Pozwolenie na pobyt staly ,a meldunek
basia85:
Witam,
czy ktoś wie czy jeśli posiadam pozwolenie na pobyt stały w Dani , który uzyskałem na podstawie udokumentowanego zamieszkania dłużej niż 5 lat w Danii to czy mogę sie bez problemu zameldować i otrzymać ubezpieczenie zdrowotne?
Mieszkałem w Danii ponad 6 lat i 6 miesięcy temu wyjechałem do Polski w sprawach rodzinnych zwalniając się z pracy ,wymeldowując się no i zrezygnowałem też z a-kase. Wróciłem tu ponownie no i mieszkam sobie chwilowo u znajomego szukając pracy. Zastanawiam się czy posiadając dowód stałego pobytu ,,bevis for ret til tidsubegrænset ophold'' mam tu jeszcze jakieś prawa. Gdzies przeczytałem , że posiadając taki dokument po wyjezdzie z Danii i powrocie ponownie do Danii do 2 lat można uzyskać zasiłek dla bezrobotnych.
Czy ktoś cos wie na ten temat? Będę musiał i tak udac sie do komuny , ale chciałbym wiedzieć coś wiecej zanim tam pójdę bo znając swoje prawa pewniej będę mógł rozmawiać z urzednikami.
Pozdrawiam.
Holger:
O ile dobrze pamiętam to przerwa nie możne byc dłuższa niz pół roku.
ksiazecph:
Bortfald og inddragelse af opholdstilladelser og arbejdstilladelser
§ 17. En opholdstilladelse bortfalder - pozwolenie na pobyt anulowane jest/ traci waznosc moc
når udlændingen opgiver sin bopæl i Danmark - gdy obcokrajowiec zrezygnuje/ wymelduje sie/ opusci miejsce zamieszkania w Dani
. Tilladelsen bortfalder endvidere, når udlændingen har opholdt sig uden for landet i mere end 6 på hinanden følgende måneder. - tez traci wznosc jesli dana osoba przebywa poza krajem- Dania --- oficjanie ---ponad 6 miesiecy
-- tu nie jest napisane ale dana osoba moze dluzej przebywac w innym kraju np. ze wzgledu na prace ale wpierw musi ubiegac sie od rzadu o specjalne pozwolenie aby danej osoby staly pobyt nie stracil waznosci
Er udlændingen meddelt opholdstilladelse med mulighed for varigt ophold, og har udlændingen lovligt boet mere end 2 år her i landet, bortfalder opholdstilladelsen dog først, når udlændingen har opholdt sig uden for landet i mere end 12 på hinanden følgende måneder. I de nævnte tidsrum medregnes ikke fravær på grund af værnepligt eller tjeneste, der træder i stedet herfor.
- osoba ktora dostala/ zostala poinformowana o mozliwosci stalego pobytu w Dani i mieszkala oficjalnie tu wiecej niz 2 lata, prawo pobytu traci wpierw waznosc po 12 miesiesach pobytu w innym kraju ale w to nie jest wliczany okres odbycia sluzby wojskowej w kraju urodzenia itd.
wiec jak wymeldowales sie/ opusciles Danie, jednoczesnie staciles prawo podytu, swiadczen socjalnych itd.
ale idz do komuny to wszystkiego dowiesz sie
azylanci maja inne propozycje od rzadu ale to cie nie dotyczy
:)
basia85:
Witam,
dzięki za podpowiedzi.
Byłem dzis w komunie i sie zameldowalem bo pozwolenie na pobyt mialem wazne bo nie bylo mnie dluzej jak 6 miesiecy w Danii, ale zaden zasilek mi sie nie nalezy... zostaje mozolne szukanie pracy.
Azylanci to jednak maja dobrze w Danii.
roga:
--- Cytat: basia85 w 10 Cze 2015, 19:58:00 ---Gdzies przeczytałem , że posiadając taki dokument po wyjezdzie z Danii i powrocie ponownie do Danii do 2 lat można uzyskać zasiłek dla be
--- Koniec cytatu ---
Bardzo mi sie podoba, to nagminnie przytaczane "gdzies przeczytalem", bo jak sie gdzie czyta wazne rzeczy to normalnoe sie sobie je archiwuje...no ale co kraj to zwyczaj...
Pomysl logicznie - 2 lata poza Dania. Czy w tym czasie bylas do dyspozycji na dunskim rynku pracy.....
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej