poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pomozcie  (Przeczytany 4128 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarek1974

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
pomozcie
« dnia: 11 Cze 2015, 12:09:17 »
Witam Wszystkich!!!!jestem tu nowy i bardzo Was prosze o pomoc!!!Stracilem w Polsce prace i mysle o wyjezdzie do Dani w ciemno.Mam troche oszczednosci i chcialem wyjechac i szukac pracy na miejscu.W Polsce zostaje moja zona i dwojka dzieci,ktorych z czasem chcialbym sciagnac oczewiscia jesli mi sie uda w Dani.Co myslicie o moim pomysle.Wiem ze moze byc tak ze nia znajde pracy i wydam oszczednosci ktore ma na to zeby tam przezyc,ale jednak mimo wszystko chcialbym zaryzykowac.jezyka dunskiego nie znam wogle a angielski slabo.nie wiem sam co robic.czy ja jesli nie mam nagranej pracy to czy moge przebywac w Dani.czy dostane pozwolenie na pobyt.Bardzo Was prosze o pomoc i opinie

Offline Annie.

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
Odp: pomozcie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Cze 2015, 12:19:57 »
Musze przyznać, że odważny jesteś. Szkoda tracic kase, tym bardziej , że masz dzieci. Może lepiej to zaplanuj. Przysiadz przed kompem poszukaj pracy w Danii ( nie 15 min ale kilka godzin dziennie) No i przedewszytkim jakiej, bo jakis fach trzeba miec w reku. Jezyka nie znasz moim zdaniem ciezko na maxa, nie dogadasz sie nigdzie a ludzie coraz mniej pomagaja. Powodzenia Ci życze, ale w ciemno nie ruszaj to nie Londyn gdzie na kazdym rogu polak. Ciężki temat :x

Offline ksiazecph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 21
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Cze 2015, 13:08:57 »
przyjedz i szukaj pracy a zwlaszcza teraz w okresie letnim

badz wpierw znajdz osobe ktora cie zatrudni

tu duzo osob w ciemno przyjezdza, jednym udaje sie, drugim nie wiec to tylko twoja decyzja
jak znasz choc angielski/ niemiecki to szybo na zmywaku znajdziesz sobie prace badz w innym zawodzie

powodzenia   

:)

Offline jarek1974

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Cze 2015, 19:55:57 »
dziekuje Wam pieknie za odpowiedzi!!!a powiedzcie jak to jest z pobytem?czy moge przebywac w Dani skoro nie mam pracy?czy dostane pozwolenie na pobyt?od czego powinienem zaczac zaraz po przyjezdzie do Dani,co pozalatwiac zeby przebywac tam legalnie i zeby miec jakies swiadczenia lekarskie w razie czego.Planowalem uderzyc w okolice Kopenhagi do miejscowosci Coge.jesli mozecie to podpowiedzcie gdzie szukac pracy?w Polsce pracowalem jako trener personalny (boks,mma,brazylijski juitse,trening silowy z elementami aerobicu-czy mialbym tam w tym zawodzie czanse znalezc prace?bylem tez zawodnikiem z osiagnieciami na zawodach typu MS,ME .Pracowalem tez o ochronie,ale generalnie wezme kazda prace jaka sie nadarzy.Myslalem tez o otworzeniu swojej dzialalnosci cos na styl polskiego centrum sportow walki ale niewiem jaki w Dani jest rynek,czy ludzie garna sie do sportu czy raczej nie?bede Wam bardzo wdzieczny za kazda odpowiedz

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Cze 2015, 20:10:54 »
Mozesz przebywac trzy miesiace jako turysta, jesli znajdziesz prace po trzech miesiacach masz prawo zarejestrowac pobyt w Danii i wtedy dostaniesz swiadczenia lekarskie.Twoje doswiadczenia zawodowe sa interesujace, Dunczycy kochaja wszelka aktywnosc, ale konieczna jest mozliwosc komunikacji, czyli jezyk,  piszesz, ze nawet angielski masz slaby,wszelkie rodzaje sportow sa bardzo popularne.
Centrum sportow walki wiaze sie ze znalezieniem lokalu.

Offline jarek1974

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Cze 2015, 14:44:05 »
czyli jesli bym musial skorzystac z opieki lekarskiej przez te trzy miesiace to musze zaplacic?nie moge sie ubiegac o swiadczenia lekarskie skoro dopabuse szukam pracy?

Offline Nightworker

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Cze 2015, 15:46:43 »
Z działu ogłoszen poniżej:
Witam,
"Praca  od zaraz w dunskiej  firmie  remontowo budowlanej na terenie Kopenhagi i okolic, wymagane doświadczenie, chęci do pracy.
kontakt:
praca.dania.remonty@gmail.com
Pozdrawiam"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Cze 2015, 15:46:43 »

Offline heo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Cze 2015, 17:05:44 »
Jeśli jesteś zarejestrowany w Polsce jako bezrobotny to masz świadczenia i możesz wyrobić niebieską kartę którą mógłbyś użyć w nagłym przypadku. To jest chyba jedyne wyjście żeby mieć jako takie zabezpieczenie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Cze 2015, 17:05:44 »

nauka w Herning - asystent stomatologii pomóżcie :)

Zaczęty przez IzabelaSDział Edukacja

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 10943
Ostatnia wiadomość 27 Cze 2015, 11:57:27
wysłana przez IzabelaS
Mialem wypadek i mam zlamany obojczyk...Pomozcie

Zaczęty przez AdamDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 15010
Ostatnia wiadomość 19 Lip 2007, 15:02:15
wysłana przez K3
Proszę pomóżcie w tłumaczeniu

Zaczęty przez marzena360Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4499
Ostatnia wiadomość 29 Mar 2009, 09:29:48
wysłana przez kop2500
Pomozcie

Zaczęty przez Beata i KamilaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 4186
Ostatnia wiadomość 29 Mar 2008, 15:55:38
wysłana przez Jomir
Pomóżcie... :(

Zaczęty przez Sylvia87Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 7984
Ostatnia wiadomość 22 Sie 2007, 23:08:31
wysłana przez Klingon