poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dunskie wybory  (Przeczytany 10938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Dunskie wybory
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Cze 2015, 03:12:51 »
Z wtorkowego " Børsen" :

Rodhe advarer V og DF :
I gør Danmark fattigere :

Nationalbankens direktør Lars Rohde advarer en kommende borgerlig regering mod at tilbagerulle dele af dagpengereformen og begrense adgangen af udenlandsk arbejdskraft.
"det vil betyde, at vi får lavere vækstrater og en fattigere økonomi, " siger han.

I kolejny artykul :
"DI :Øget grænsekontrol sender et dårligt signal men giver ingen gener "

Co do V i DF - nadal nie doczekałam się PRECYZYJNEGO wyjaśnienia , co oznacza "imigranci z NIEZACHODNICH państw".
NIE MOGĘ zgadzać się z kims, kto półsłówkami sugeruje, że jestem naciągaczką, ciężarem itp.
 Nigdy łapy do panstwa po nic nie wyciągałam (nawet po to, co mi się "nalezy", jak np. "wyrównanie" zasiłku na dziecko). Radzimy sobie z tego, co mamy . Nie po to jestem w Danii, by "doić" Państwo.
A populiści- owszem- istnieją we wszystkich demokratycznych krajach. i we wszystkich dla tej demokracji są groxni- IMHO ;). Bo populista, z definicji swojej, nie mówi "ciemnemu ludowi" prawdy, tylko to, co "ciemny lud" chce usłyszeć.

" Polak gorszego sortu"

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Cze 2015, 09:03:33 »

Co do V i DF - nadal nie doczekałam się PRECYZYJNEGO wyjaśnienia , co oznacza "imigranci z NIEZACHODNICH państw".

http://da.lmgtfy.com/?q=ikke+vestlige+lande

Cytuj (zaznaczone)
Faktaboks 2.3: Definition af vestlige og ikke-vestlige lande

EU15: De 15 lande i EU, der var medlemmer af EU før 1. maj 2004. EU15 inkluderer Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Luxembourg, Nederlandene, Portugal, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland og Østrig.

Nye EU-lande: De tolv lande, der blev medlemmer af EU pr. 1. maj 2004 og pr. 1. januar 2007. De nye EU-lande inkluderer Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien og Bulgarien.

Resten af Norden: Island og Norge.

Andre vestlige lande: USA, Canada, Australien, New Zealand, Andorra, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Schweiz og Vatikanstaten.

Ikke-vestlige lande: Alle øvrige lande

Mam nadzieję że pomogłem  :)

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Cze 2015, 11:24:14 »
Happybeti,

Gwarantuje Tobie, ze jestescie z rodzinka, cenna zdobycza dla Danii, wiec prosze, nie zadawaj podchwytliwych pytan :)
Kontynujac temat o spolecznej przydatnosci obcokrajowcow; jak sie przedstawia sytuacja z orzechami na nowych posiadlosciach? :) :)

z powazaniem....

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Cze 2015, 14:15:45 »
Zpat, z orzechami- obiecująco  ;D - dużo krzaków rośnie. Ale nie miałam tak naprawdę czasu , by się przyjrzeć, jak z orzechami. Tzn. coś tam widziałam, ale ilości za bardzo określić nie jestem w stanie, czy w tym roku będzie tam "urodzaj", czy mikro.
Ale no problem  8)- póki co, jeszcze na "starych włościach" w tym roku mamy  ;D. Więc myślę, że i teraz, i na przyszłość, przydatność społeczna się potwierdzi :).

A co do definicji "ikke-vestlige" - zrób, Emil, mini sondaż na ulicy i zapytaj 100 Duńczyków, czy Polska jest, według nich, "vestlige" czy "ikke-vestlige". Możesz się zdziwić... 8)
" Polak gorszego sortu"

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Cze 2015, 17:06:46 »
Happy,

Byc moze troche wiecej zrozumiesz wyborcow DF; patrz na dzisiejsze wydarzenia w Tunezji, Francji, Kuwejcie.
Bezradne EU powinno zorganizowac bezwzglednie efektywna samoobrone.Kiedy sie zaczna bombowe imprezy w Skandynawii? Jak wysokie beda koszta pilnowania no i utrzymywania tych muzulmanskich fanatykow?

Organizacja Panstw Afrykanskich, sponsorowana przez EU, powinna miec w perspektywie odliczania kosztow rozpatrywania spraw azylowych, utrzymania uchodzcow i wzmozonej strazy granicznej.

Polska, Slowacja i Czechy nie chca przyjmowac " tamtych" uchodzcow bo oczekuja wedrowki ludow z Ukrainy.

Obawiam sie ze przyszlosc EU jest niepewna bo Grecja i pare innych panstw pewnie wyleci, Anglia sama opusci wspolnote, a Wegry beda wkrotce mialy cos swastykopodobnego w swoj fladze

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Cze 2015, 21:00:09 »
Zpat, ależ ja doskonale ROZUMIEM obawy wyborców DF . Nie jestem aż taką idealistką i naiwniaczką, by myslec, że "multi-kulti i bedzie przepieknie". Poznaję realia , widzę brak asymilacji , widzę problemy.
Widzę też , stwarzane przez "azylantów", problemy UE.
Nie zmienia to jednak mojego stosunku do populistycznych partii- ba, uważam, iż te "niepopulistyczne" lepiej by sobie z problemem poradziły.
Dlaczego?
Bo nie-populiści WIEDZĄ, że moga się narazic "ciemnemu ludowi", a mimo to robią to, co konieczne. Populiści, jak sama nazwa wskazuje, grają "pod publiczkę" w imię WŁASNYCH interesów. Dlatego są dla mnie niewiarygodni - bo nie wierze, że kierują się- szeroko pojętym- dobrem wspólnym- państwa, obywateli. Ich hasła mogą tak brzmiec, ale w ostatecznym rozrachunku, to obywatele tracą. ZAWSZE.
" Polak gorszego sortu"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Cze 2015, 21:00:09 »

Duńskie providenty.

Zaczęty przez ThaBossDział Pomoc!

Odpowiedzi: 42
Wyświetleń: 30720
Ostatnia wiadomość 06 Lip 2014, 09:36:02
wysłana przez Avora
Przelew z PKO na dunskie konto

Zaczęty przez DomnikDział Hydepark

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10244
Ostatnia wiadomość 10 Sie 2012, 12:30:14
wysłana przez Artur67
Duńskie tablice a dowód rejestracyjny

Zaczęty przez giuseppe_RandersDział Pomoc!

Odpowiedzi: 33
Wyświetleń: 34826
Ostatnia wiadomość 20 Paź 2009, 15:22:37
wysłana przez Aalborg
Ubezpieczenie duńskie. Rachunek za pobyt w szpitalu w Polsce.

Zaczęty przez dziubasewoDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14098
Ostatnia wiadomość 03 Sie 2011, 07:03:30
wysłana przez faja
Duńskie ciasteczka

Zaczęty przez GregorixDział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 22594
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2015, 14:17:17
wysłana przez milena84