poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CPR a zameldowanie  (Przeczytany 4191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nemeczek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
CPR a zameldowanie
« dnia: 18 Lip 2015, 10:37:29 »
Hej,

w sierpniu zaczynam studia. Oczywiście chiałbym załatwić SU asap. Ale trzeba zacząć od CPR.

Oferty mieszkaniowe dzielą się na takie który pozwalają na "CPR Registration" i na takie które nie.
Czy jako student muszę mieć mieszkanie które pozwala na bycie użytym do CPR? Czy mogę poszukać jakieś dorywczej pracy (której i tak będę potrzebował do SU) i na tej podstawie i tego że studiuję uzyskać CPR?

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
Odp: CPR a zameldowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lip 2015, 13:01:29 »
Nie chce Cie straszyc, ale jesli dopabuse teraz szukasz mieszkania to mozesz obudzic sie z reka w nocniku.. Jeszcze zalezy gdzie, ale w Kopenhadze jest bardzo trudno cos znalezc za przystepna cene.
Do CPR potrzebujesz adres zameldowania, czyli ten gdzie mieszkasz i gdzie przychodzi ewentualna poczta.
CPR bez problemu dostaniesz przedstawiajac tylko zaswiadczenie o przyjeciu na studia. Powodzenia.

Offline Nemeczek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lip 2015, 20:46:22 »
Nie chce Cie straszyc, ale jesli dopabuse teraz szukasz mieszkania to mozesz obudzic sie z reka w nocniku.. Jeszcze zalezy gdzie, ale w Kopenhadze jest bardzo trudno cos znalezc za przystepna cene.
Do CPR potrzebujesz adres zameldowania, czyli ten gdzie mieszkasz i gdzie przychodzi ewentualna poczta.
CPR bez problemu dostaniesz przedstawiajac tylko zaswiadczenie o przyjeciu na studia. Powodzenia.

O co mi się rozchodzi. Czy mogę szukać mieszkania w którym nie jest możliwe użycie go do CPR? I ten CPR nie jest niczym gorszym? Bo wydaje mi się że masa ludzi ma ból d i ciśnienie na mieszkania które pozwalają na cpr. A skoro piszesz że nie trzeba to po co sobie utrudniać?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lip 2015, 22:01:52 »
Potrzebujesz mieszkania, w ktorym bedziesz mogl sie zameldowac, bo adres jest potrzebny do rejestracji pobytu. Rejestracja pobytu daje ci numer cpr, a numer cpr, miedzy innymi jest potrzebny do celow podatkowych, jak i bezplatnej pomoct lekarskiej i innych wszelkich spraw zwiazanych z uczelnia.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lip 2015, 18:01:29 »
Zadałeś dwa oddzielne pytania, więc na nie odpowiedziałam. Nigdzie nie napisałam, że nie potrzeba adresu zameldowania, wręcz przeciwnie.. "Do CPR potrzebujesz adres zameldowania,.." Drugie pytanie było odnośnie podstawy na pozwolenie na pobyt, studia i dorywcza praca, czy jedno z dwóch. Odp. Jedno z dwóch, co nie zmienia faktu, że adres zamieszkania jest konieczny do uzyskania nr CPR. Przy wypełnianiu podania o rejestracje pobytu będziesz musiał wpisać swój duński adres i załączyć kopię zaświadczenia o przyjęciu na studia. Następnie po uzyskaniu pozwolenia na pobyt należy udać się po nr CPR.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lip 2015, 18:01:29 »

Pozwolenie a CPR

Zaczęty przez malinDział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8519
Ostatnia wiadomość 24 Sie 2007, 23:17:13
wysłana przez malin
pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12517
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
problem z wydaniem CPR (albo z pracodawcą)

Zaczęty przez Tomasz RakowskiDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10571
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2010, 10:47:23
wysłana przez CHOINA
cpr

Zaczęty przez liliankaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 6750
Ostatnia wiadomość 15 Maj 2008, 12:38:17
wysłana przez lilianka
CPR I KONTO W BANKU