Ogólne > Przepisy Kuchni Polskiej

szarlotka sypana

(1/1)

faja:
Bylam na wakacjach u dzieci i wnusia lat 9 zaproponowala upiec szarlotke z ksiazki kucharskiej dla dzieci.
Składniki – szarlotka sypana:
1 kg – 1,5 kg jabłek (ok. 6-8 średnich sztuk)
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
1 szklanka mąki pszennej (zwykłej lub pełnoziarnistej)
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru (ja dałam brązowy, oryginalny przepis jest z białym)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy (opcjonalnie, gdy używamy kwaśnych jabłek)
szczypta soli
3/4 kostki zimnego masła (150 g)
Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło się. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach  – jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-24 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopabuse po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę.
Wkładamy masło do zamrażarki na czas przygotowań, aby szybko schłodziło się. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach  – jeśli lubimy cynamon możemy dodać łyżeczkę tej przyprawy do jabłek i wymieszać. Włączamy piekarnik i nastawiamy go na temperaturę 180ºC. Teraz do dużej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, kaszę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dokładnie je mieszamy i dzielimy na 3 części. Wykładamy tortownicę lub kwadratową blaszkę o średnicy od 20-24 cm pergaminem. Na dno wsypujemy 1/3 suchych składników. Na wierzchu rozsypujemy równomiernie połowę jabłek (nie należy ich odciskać z wody oraz nie uklepujemy ich na cieście). Na jabłka sypiemy następną część proszku. Potem kolejna warstwa jabłek i ostatnia część suchych składników. Wyjmujemy masło z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Układamy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. godzinę. Szarlotkę kroimy dopabuse po przestygnięciu. Sok z jabłek utworzy wraz z suchymi składnikami wspaniałe ciasto, a masło stworzy na wierzchu chrupiącą skórkę.
Wspaniala z lodami na cieplo, wspaniala na zimno.
Nawet babcie moga sie czegos nauczyc od wnuczat. ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej