Ogólne > Dania i o Danii

Pismo z Politi

<< < (5/6) > >>

dania_d:
Klip odpada, za przekroczenie na ograniczeniu gdzie jest remont to mandat liczony podwojnie a za przekroczenie 40% prawko do poprawki albo jak ponizej trzech lat je ma od nowa, tylko nie wiem czy od razu czy musi odczekac cos. Zaostrzyli to po kilku wypadkach podczas remontow drog

Jomir:
No, tak na robotach, leci wszystko "podwojnie".

Nie musi odczekac. Moze od razu przystapic do  "akcji", ale radzilabym dobrze pociwiczyc testy. Bo jest znaczna roznica w polskich i dunskich. Dostep do nich mozna wykupic on-line i cwiczyc do upadlego. Duzo robi technika rozwiazywania testwo i patrzenie na te szczegoly, na ktore trzeba.

Z jazda tez moze miec problem, polskie przyzywczajenia robia swoje. Ale i tak musi przejechac obowiazkowa godzine czy dwie, wiec nauczyciel mu powie na co ma zwrocic uwage.
JAk poslucha, nie powinno byc problemu.

Odnosnie prawka ponizej trzech lat, to tez nie pamietam.

sebastian91:
Sprawa chyba została rozwiązana. Po wyjaśnienieniach zlożonych drogą mailową dostałem pismo z wyznaczonymi karami. Mam do zapłaty 6.500 DKK. O zabraniu prawa jazdy i ew egzaminie sprawdzającym na szczęście nic tam nie ma. Orientuje się ktoś czy w tym momencie sprawa jest zakończona, czy może czekają mnie jeszcze jakieś niemiłe niespodzianki na eboksie w związku z tym wykroczeniem?

Jomir:
Obawiam sie jednak, ze kolejna niespodzianka bedzie jendak pismo wzywajace do egzaminu:
http://www.fdm.dk/biler/love-regler/boeder-afgifter/boedetakst-koere-staerkt-bil

Niespodzianka moze byc to, ze wykroczenie to, jest odnotowane na Twoim straffeattest, na poziomie trzecim.
CO znaczy, ze przy normalnym straffeattest nie ma znaczenia, i nie jest wykazywane.
Ale jak na przyklad bedziesz sie staral o dunskie obywatelstwo, to niestety dla potrzeb ministerstwa jestes niestety karany. To oznacza trzyletnia karencje w drodze do obywatelstwa.

Innych nie powinno byc. 

Jomir:
Dobbelt bødetakst ved vejarbejde Siden 15. april 2014 er bøder for at overskrider hastighedsgrænsen ved et vejarbejde steget til det dobbelte. Samtidig får bilisterne en betinget frakendelse af kørekortet allerede ved hastighedsoverskridelser på 40 procent. Fordoblingen kommer til at ske i forhold til den samlede bøde, der i dag udmåles efter færdselsloven, herunder f.eks. også inklusive et højhastighedstillæg.

FDMs tekster er underlagt ophavsret og må ikke kopiers helt eller delvist til kommercielt brug uden tilladelse fra FDM. Læs evt mere på

http://www.fdm.dk/ophavsret/ophavsret-paa-wwwfdmdk

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej