Ogólne > Rodzina ...
jade z dziećmi do Danii i mam pare pytań
happybeti:
Uzupełnię tylko wypowiedzi swoje i poprzedników ;)
Opieka dla dzieci (żłobek, dagpleje /coś, ajkby państwowy mini-żłobek w prywatnym domu /, przedszkole - kazde dziecko mieszkające w Danii ma zapewnione. Być może trzeba troszkę poczekac na miejsce w wybranym przez siebie przedszkolu czy żłobku, który nam odpowiada, ale opieka jest zapewniona.
Tak, jak przedmówcy pisali- dzieci "ogarną" duński momentalnie, martw się o siebie ;).
Ja dziecko zapisałam do dagpleje przaktycznie od razu po przyjeździe do Danii, nie mieliśmy nawet jeszcze CPR przyznanych, no, ale pani w Kommune była bardzo miła i stwierdziła, że CPR dojdzie sobie "w trakcie", a dziecko już będzie na liście oczekujących. Miejsce w dagpleje w mojej miejscowości znalazło się po 2 miesiącach.
PO TO zapisałam dziecko do dagpleje, by MOC SWOBODNIE SZUKAĆ PRACY i BYC DYSPOZYCYJNA.
No i dla dobra dziecka też- każdy miesiąc się liczy, każdy miesiąc w nauce języka to wielki bonus. U nas zaprocentowało.
PS
RamaSjang nadal "na topie" w domu ;) 8)
dania_d:
Happybety, polecam smart tv, tam aplikacje dr i co i kiedy chcesz to ogladasz, app dr, app ramasjang
roga:
--- Cytat: natalii85 w 07 Wrz 2015, 07:54:08 ---Czy jako partnerka a nie zona to moge wystapic o socjal na siebie skoro nie bede pracowac na poczatku? Czy musze byc zona?
--- Koniec cytatu ---
2.7. Fast samlivsforhold af længere varighed
Reglerne for ægtefæller finder tilsvarende anvendelse i tilfælde, hvor en person over 18 år samlever på fælles bopæl i fast samlivsforhold af længere varighed med en EU-borger over 18 år.
Opholdsret for en samlever er betinget af, at EU-borgeren påtager sig at forsørge ansøgeren.
Prawo pobytu uwarunkowane jest zobowiazaniem sie osoby do ktorej przyjechalas, ze bedziesz na jego utrzymaniu.
happybeti:
--- Cytat: dania_d w 08 Wrz 2015, 12:34:20 ---Happybety, polecam smart tv, tam aplikacje dr i co i kiedy chcesz to ogladasz, app dr, app ramasjang
--- Koniec cytatu ---
Dzięki za polecenie, ale z wyborem kanałów problemu nie mam - i u nas na zadupiu mamy "kablówkę" czy jak to tam zwać- tv i internet z kabla (no, światłowodu, by już być precyzyjnym ) ;).
RamaSjang po prostu lubimy 8) ;D- dopabuse wieczorem przełączamy na inne kanały.
Choć, przyznam szczerze, że od dwóch dni DR2 rządzi- w związku z kryzysem imigracyjnym. A, że znajomi "ze świata" dopytują, "co tam u was, w tej Danii? " , to staram się byc na bieżąco, by móc coś sensownego i zgodnego z prawdą im powiedzieć... ;)
malpta1981:
A moze tak do pracy by sie Pani wziela a nie na socjal????
Przez takich jak wy , my uczciwi potem wiecznie pod gorke mamy
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej