Ogólne > Hydepark
Komentarze powyborcze?
Habanero:
--- Cytat: Jomir w 14 Lis 2015, 13:23:56 ---No wlasnie , ze tak nie jest z ta "wielka litera". Jestem na telefonie, wiec mozliwosci pisania mam ograniczone, ale licze, ze Sam znajdziesz i... Sie do tego przyznasz :)
--- Koniec cytatu ---
Jomir to nie było do Ciebie. Ale tak jest w rzeczy samej ;) Zresztą Ty masz taryfę ulgową... właśnie wyczytałem w shoutbox'ie że jesteś starszą panią :D :D
Jomir:
Betti tez jest starsza pania! Ba! Nawet starsza niz ja. Na tyle, starsza, ze studiowalam z jej mlodsza siostra.
A skoro ma mlodsza siostre, ktora studiowala ze mna, to jest ode mnie starsza, nie?
Czyli jest jeszcze starsza Pania i zgodnie z zasada Louis Nielsen, powinna miec wiekszy rabat!
Habanero:
--- Cytat: Jomir w 14 Lis 2015, 17:48:04 ---Betti tez jest starsza pania! Ba! Nawet starsza niz ja. Na tyle, starsza, ze studiowalam z jej mlodsza siostra.
A skoro ma mlodsza siostre, ktora studiowala ze mna, to jest ode mnie starsza, nie?
Czyli jest jeszcze starsza Pania i zgodnie z zasada Louis Nielsen, powinna miec wiekszy rabat!
--- Koniec cytatu ---
Zdecydowanie tak. Jak cos to zapraszam na Sydsjælland w celu odebrania imiennych kart rabatowych ;)
happybeti:
--- Cytat: Habanero w 12 Lis 2015, 21:05:51 ---Happybeti... I co ja mam Ci powiedzieć ? Mam nadzieję że nie znasz angielskiego... W nicku masz "happy"... a z Twoich postów leje się taka żółć, że po kilku linijkach czytania można odczuć tą gorycz w ustach. No i ilość... zlituj się człowieku... Przeciążasz serwery a nikt normalny i tak nie będzie tego czytał w całej rozciągłości. lewactwo było , jest i będzie anormalne , aspołeczne i totalnie nielogiczne... daruj sobie te wywody...
--- Koniec cytatu ---
TĘ gorycz, Habanero, "TĘ" ,nie "tą" , Panie Purysto Językowy :) "Kogo?-co?", a nie "Kim ?-czym ?" w tym zdaniu, nieprawdaż ? Taka nieporadność językowa, przy jednoczesnym wytykaniu innym błędów, jest zwyczajnie śmieszna.
Można wykuć regułkę , że zaimki wielką literą.
Trudniej budować poprawnie zdania. Tak..."polska język trudna język" ;) . Radzę więcej czytać, skoro w domu ani w szkole nie potrafili nauczyć, kiedy "tę" a kiedy "tą" 8). Na Twoim miejscu popracowałbym też nad interpunkcją, bo, jak widać w Twoich wypowiedziach, używanie przecinków nie jest Twoim priorytetem . Literówek, takich, jak częste rozpoczynanie zdania małą literą, już się nie czepiam - uznaję je za "błąd techniczny" ;).
Większość tradycyjnych poradników językowych, uznaje za poprawne używanie wielkiej litery zawsze w zaimkach osobowych , gdy zwracamy się do kogoś w formie pisemnej.
Aczkolwiek spotkałam się też z wykładnią, iż jest to wybór piszącego, pozwalający emocjonalnie określić stosunek do rozmówcy. Czasem pisanie wielką literą nie jest oznakiem szacunku, a wręcz odwrotnie- ironii deprecjonującej rozmówcę.
http://www.wiking.edu.pl/article.php?subject=J%EAzyk%20Polski&id=607
Względy grzecznościowe i uczuciowe pozwalają zapisać od wielkiej litery prawie każdy wyraz, szczególnie zaimki, rzeczowniki i przymiotniki. Zapis taki jest indywidualnym wyborem osoby piszącej, wyrażającej w ten sposób swój stosunek do adresata lub przedmiotu wypowiedzi.
Uznałam, iż forum internetowe jest na tyle nieformalnym "miejscem", iż te wielkie litery można sobie darować- nie ze względu na brak szacunku dla rozmówcy, a ze wzgledu na specyfikę i "potoczność" takiego "medium". Jeśli tak bardzo Cię to razi-dla mnie no problem, mogę do Ciebie zwracać się wielką literą :).
Habanero:
--- Cytat: happybeti w 15 Lis 2015, 03:53:45 ---TĘ gorycz, Habanero, "TĘ" ,nie "tą" , Panie Purysto Językowy :)
--- Koniec cytatu ---
Literówka droga Pani ;) Często ją popełniam. Nie tylko przy "tę-tą" , ale w wielu innych przypadkach. Mistrzem klawiatury niestety nie jestem... podobnie sprawa ma się z interpunkcją, ale radzę sobie ;) Czytamy dużo, bardzo dużo... zapraszam Cię do nas na herbatkę i ciacho, przy okazji będziesz mogła zobaczyć co i ile z Matką Polką czytamy ;) Pozory mylą pszepani ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej