Ogólne > Hydepark
Komentarze powyborcze?
happybeti:
cwsm, bo są pewne związki przyczynowo-skutkowe.
"Co mnie obchodzi, w jakim wieku gówniarstwo zaczyna naukę" - racja, ciebie to raczej nie obchodzi, mnie zreszta tez osobiście nie dotyka. I kto miałby się wypowiadać w takim referendum? Wszyscy obywatele, czy jedynie ci, ktorych problem, czyli nauka dzieci sześcioletnich, dotyczy? Czy referendum może być ograniczone do pewnej grupy obywateli ? Czy w referendum o pewnym wycinku zycia , dotyczącym pewnej grupy obywateli, mają wypowiadać się wszyscy i decydować za nich, co dla ich dzieci będzie dobre ?Uważasz, że zdemenciała babcina, instruowana przez Rydzyka , jak ma głosowac, to odpowiednia osoba, by decydowac, czy dziecko ma iśc do szkoly, czy nie? Czy jej to w jakiś sposób dotyczy? Czy wynik owego referendum byłby w jakiś sposób dla niej znaczący ?
Nie mamy ustroju referendalnego, referenda w Polsce maja dotykac istotnych dla wszystkich obywateli spraw, stąd wymóg ważności itd.
Zwracam ci tez uwagę na pomieszanie pojęć .
To nie "państwo" "łaziło w obronie demokracji", tylko zwykli obywatele. Demonstracja KODu nie była demonstracją propartyjną- w przeciwieństwie do tej PISowskiej 8). Państwo zezwala na inicjatywyobywatelskie i zbieranie podpisów- no, zarzut straszny...lepiej, by nie zezwalało?
Pokazałam tylko skutki populizmu PIS i cofnięcia reformy przez nich.
I w podobny sposób moge się rozprawić z każdym ich tego typu pomysłem, jak obniżenie emerytur, zwłaszcza kobietom , jak zlikwidowanie kolejek w służbie zdrowia przez "darmowe leki dla seniorów" itd, lista "reform" PISu jest długa.
Co do "wypłakiwania się w Brukseli" - rozumiem, że do zajmowania się śledztwem smoleńskim PE jest ciałem jak najbardziej uprawnionym? Czy taki Kongres USA ?
Tak, jak pisałam, do PE zadna oficjalna skarga ze strony PO czy Petru nie wpłynęła. Wnieśli temat Niemcy. Tak, jak w Polsce był szeroko komentowany temat Ukrainy. To nie m.in. Gosiewska jeździła na Majdan z bigosem , tak nawiasem mówiąc ? Póki co, Niemcy nie przyjeżdżają do Polski, "stawać po stronie" i nie serwują uczestnikom KODu wursta na gorąco.
Co się dzieje w kuluarach PE, tego nie wiesz ani ty, ani ja- nie mamy pojęcia, jak politycy rozmawiają prywatnie z politykami z innych krajów i partii. Co mówili politycy PIS , przed przejęciem władzy, w kuluarach, na temat Polski- nie wiemy. wiemy tylko, jakie oficjalne skargi wnosili.
Dlatego wypowiedź Kaczyńskiego o "najgorszym sorcie Polaków" , co to skarżą się za granicą, jest bezczelnością i hipokryzją. Typowa PISowska moralność Kalego "Jak ktoś Kalemu ukraśc krowę, to źle. Jak Kali komuś ukraść krowę, to dobrze". Wszystko, o co oskarżali PO, robią teraz sami, i to w dwójnasób.
No, ale własnie- jak PIS napluje na ciemny lud, to ten powie, że to deszcz pada.
PIS ma za nic sój elektorat, jest on dla nich jedynie narzędziem do przejęcia władzy i prywatnej zemsty prezesa. Jeszcze sie o tym dobitnie przekonasz, skoro to, co dzieje się do tej pory, nie zdołało cię przekonac. Mi tam rybka- mnie PIS nie rozczaruje, bo doskonale wiedziałam, czego się spodziewać. Ale są tacy, którzy uwierzyli w "normalność "PISu, ze "schowanymi" Kaczyńskim, Macierewiczem, Ziobrą, Pawłowicz itd. Teraz szeroko otwierają oczy , mówiąc "Q..rna, na kogo ja głosowałem! ". I będzie ich coraz więcej. A wtedy- niech się PIS boi...Sami podgrzali atmosfere, sami nakręcają ludzi na tryb "zemsty i rozliczeń". no, to niech uwazają, by czasem się nie przejechać na tym podkręcaniu nastrojów i by ich "naród" nie chcial "rozliczyć"
"Mutatio controversiae" wystąpiłoby, gdybym uznała, że nie mam racji .Sęk w tym, że ja uważam, że to ja mam rację 8). Kulą w płot, cwsm.
"Kolega" Habanero w tym celował- gdy nie miał argumentów, leciały inwektywy i "analiza" mojej skromnej osoby . Jakoś go wtedy nie upominałeś ???
Ja tematu nie zmieniłam, napisałeś o tych sześciolatkach, to go tylko rozwinęłam. Po to, by pokazać bezsens cofania reformy. Skoro dajesz takie przykłady, musisz liczyć się z tym, że ktoś się do nich odniesie, nie?
Innymi słowy- przeciwstawiłeś "proobywatelskie , wsłuchujące się w głos narodu" działania PISu "nieobywatelskim " działaniom PO. Jak bardzo są "proobywatelskie",co z nich wynika dla owych sześciolatków, własnie wyjaśniłam w poprzednim poście. Trzeba patrzeć całościowo, nie tylko na akty, ale na ich skutki, nie ?
anka83.m:
Happybeti bo ludzie już mają dość żyć w państwie , w którym bogaci się bardziej bogacą , a biedniejsi są coraz biedniejsi, mają dość że ich słowo się w ogóle nie liczy, masz rację, ja bym nie chciała żeby mocherowa babcia czy gościu prosto z baru decydował o tym kiedy moje dziecko miałoby iść do szkoły, (zresztą i tak by pewnie na referendum nie poszli, kiedy 50 % uprawnionych do głosowania ostatnio poszło na wybory?) ,ale taka petycja już dotycząca lasów państwowych, zebrano 2,5 mln podpisów!! to już robi wrażenie, posłowie wszyscy jak leci powinni się pochylić nad tym i przeprowadzić jakieś konsultacje społeczne, politycy obiecują złote góry a gdy dojdą do koryta to mają nas głęboko w poważaniu, pis naobiecywał i chce się z obietnic wywiązać, wysłuchał tych rodziców którzy chcieli znieść obowiązek dla 6-latków, tylko że takie odwracanie teraz tego to już jest bezsensu trochę, powinni iść dalej, postawić na to np. żeby przygotować szkoły do przyjęcia 6 latków , bo takich szkół nieprzygotowanych jest masa i tu był błąd PO, za szybko wprowadzili tą zmianę. Ja na polskie wybory chodzę bo kiedyś chciałabym tam wrócić (nie jest mi tu źle), ale jak wrócić do kraju skoro najniższa krajowa to coś ponad 2 tys koron? ludzie mają prawo powiedzieć dość, bo się tak żyć nie da, ja jestem anty Rydzykowa, i wogólę antypartyjna, nie rozumiem jak można mieszać Kościół z polityką, wręcz mnie to odstrasza, ale jak widzę Petru to czuję taką samą odrazę, dla mnie to człowiek który będzie dbał o kieszenie najbogatszych. Co do mediów, jestem zdania że nie są niezależne, milczą jak są jakieś ważne tematy, a robią wielkie hallo z niczego. Konstytucję powinno się zmienić, choćby nawet dlatego żeby znieść immunitety. W Polsce powinny być przeprowadzone głębokie zmiany ale partie powinny szanować nie tylko swój elektorat
Alek233:
--- Cytuj (zaznaczone) ---To nie "państwo" "łaziło w obronie demokracji", tylko zwykli obywatele. Demonstracja KODu nie była demonstracją propartyjną- w przeciwieństwie do tej PISowskiej .
--- Koniec cytatu ---
Dobre ,ale sie usmialem!! Chyba inna TV ogladalismy i inne zdjecia na necie ogladalas droga Pani. Dalej pisz te monologi ,z ktorych nic nie wynika "wielka polityczko".
Alek233:
KOD!!!!
Jomir:
Dlaczego biedni sa biedni, a bogaci coraz bogatsi?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej