Ogólne > Hydepark
Komentarze powyborcze?
Habanero:
--- Cytat: happybeti w 19 Mar 2016, 07:19:45 ---Co innego lasy panstwowe, a co innego- prywatne .
--- Koniec cytatu ---
Niby co innego a jednak nie bardzo.... Można być właścicielem lasu ale wszelkie pielęgnacje, czyszczenia, dosadzanie czy wycinkę zawsze trzeba konsultować z leśniczym i mieć papier na wszystko... To było, jest i będzie niezmienne
--- Cytat: happybeti w 19 Mar 2016, 07:19:45 ---Może cię to zdziwi, ale w ciągu ostatnich 25 lat bardzo dużo ziemi o słabej klasie odrolniono i przenaczono pod zalesienie.
Robiły to nie instytucje państwowe, tylko prywatne osoby- sama miałam takiego znajomego, który kupował od okolicznych chłopów takie nieuzytki- Vkl itp. i je zalesiał. I co? Jego las, jego ziemia, a panstwo ma teraz decydować, co on moze z tym lasem zrobić?
--- Koniec cytatu ---
I jeszcze sporo takiej ziemi zostanie zalesione. Do 2050 roku lesistość w Polsce ma zostać sukcesywnie podniesiona do 35%, mimo że mamy jedną z wyższych na całym kontynencie... Nie wliczając Federacji Rosyjskiej, która ma 49%.
Ten Twój znajomy mógł sobie zalesiać ziemię... Chwalebne to. Państwo zawsze decydowało w kwestii lasów... Pisałem o tym kilka linijek wyżej. Sprzedać może i będzie mógł, ale Polakowi. Będzie musiał z ewentualnym nabywcą zrobić niezobowiązującą umowę wstępną, przedłożyć ją lokalnemu organowi Lasów Państwowych i odczekać ze sprzedażą max 30 dni aż zostanie podjęta decyzja czy państwo chce ten las kupić czy też nie. Nic strasznego i nie ma nad czym jojczyć... Chyba że komuś nie w smak są interesy Polski. Takie słupy i ich PSLowscy mocodawcy będą teraz strzygli uszami bo od 1 maja obiecali lasy szkopom a tu klops ! :)
--- Cytat: happybeti w 19 Mar 2016, 07:19:45 ---Wiem, ze ustawa o lasach i ustawa o ziemi to dwie różne rzeczy.
Ale wyciąganie przez Państwo (w tym wypadku PIS) łapy po własność prywatną i roszczenie sobie praw do decydowania o prywatnej ziemi, to jest naduzycie i przegięcie.
--- Koniec cytatu ---
I w kółko Macieju.... Ale mam cierpliwość ; Lasy były , są i będą dobrem wspólnym całego narodu. To nie jest "wyciąganie łapy po własność prywatną" ... To jest ochrona polskiego mienia przed wyprzedażą w obce ręce.
Taaaa.... PIS... Bla bla bla.... PIS nie ma w tym żadnego interesu. To ustawa dla dobra Polski... Rozgranicz to i przestań wreszcie łykać i powielać tą PO-wsko-PSL-owską demagogię. Rozumiem że oni mają ból odrywanego od koryta ryja, rozumiem że Soros opłaca Swetru i alimenciarza i rozumiem że koń też za te ojry skacze.... Ale jaki Ty masz w tym interes ? Własne poglądy to jedna sprawa, ale te Twoje ataki na każdym kroku zakrawają na obsesję. Powoli zaczynasz przypominać pana Macierewicza i jego Smoleńską Masturbację...
--- Cytat: happybeti w 19 Mar 2016, 07:19:45 ---A czytając...cóż, jak widac, kazdy widzi, co chce widziec.
"Ochrona polskiej ziemi" - taaa, jasne...chronmy polskiego rolnika przed nim samym 8).
--- Koniec cytatu ---
Już pisałem przed kim i przed czym ma polską ziemię chronić ta ustawa
Jomir:
A ja myslalalam, ze czasy mienia panstwowego skonczyly sie jakies 20-25 lat temu.
happybeti:
Jaki interes ma PIS w forsowaniu takiej ustawy ?
Ano, poklask ciemnego ludu, któremu wmówi się, że to "dla dobra Polski ".Że to "ochrona" .
Nie chciałabym oskarżac PISu o taką bezczelność i krótkowzroczność i twierdzic, że to najbardziej korupcjogenna ustawa, która wyszła spod ich "pióra" . Bo "swoi " ludzie w ANR (wymienieni wszyscy naprędce niedawno ), którzy mają DECYDOWAĆ , co rolnik może zrobić ze SWOJĄ ziemią, to JAK to może wyglądać w praktyce?
Nie wierzę w dobre intencje PIS, bo jest w tej ustawie kilka "drobnych szczegółów" , które wyraźnie tym "dobrym intencjom" zaprzeczają. Skoro rolnik nie będzie nawet mógł przepisać ziemi SWOIM SPADKOBIERCOM, to o czym my rozmawiamy?
Skoro rolnik nie będzie miał prawa sprzedać swojej ziemi sąsiadowi za cene, jaką między soba ustalą, tylko Państwo będzie mogło kupić za cenę, jaką samo sobie ustali , to co to jest, jak nie zwykłe, bezczelne wywłaszczenie ?
Skoro rolnik nie będzie mógł sprzedać NIKOMU gospodarstwa powyżej 300 ha, to co to za polityka ? Zamienić rolnika w chłopa pańszczyźnianego, uwiązanego do ziemi?
Jeśli, dajmy na to, młody absolwent Akademii Rolniczej , chcący założyć gospodarstwo i je p[rowadzić, nie będzie mógł kupic ziemi, bo warunkiem jest co najmniej 5letni okres zamieszkiwania w DANEJ gminie ???? Co niby ten młody absolwent, chcący zalożyć nowocvzesne gospodarstwo, przez te 5 lat ma w tej gminie robić ? Żyć z zasiłku czy jak ??? Wszystko postawione na łbie.
A co do lasów prywatnych- w Danii mamy też mnóstwo takich, są tabliczki, określające, jak goście moga się w nich zachowywać , ale jakoś zakazu wstępu do nich nie ma.
Znów straszak dla ciemnego ludu, że "chrustu i grzybów do sprzedazy przy drodze" nie będzie mógł zbierać ?
Żałosne, a argumentacja z d...y wzieta, tylko, by usprawiedliwić przed ciemnym ludem to szaleństwo.
Bo PIS wie, że normalnych nie przekona, że normalni ludzie przejrzeli ich już dawno.
Więc skupia się na ciemnym ludzie i pod jego potrzeby wymyśla "argumenty".
Czy mam "obsesję" na punkcie PIS ?
Nie większą, niż twoja na punkcie "eurokołchozu", "Swetru", "Bula", "kopaczki -kłamczuchy" czy "ryżego donka" i "ryjów odrywanych od koryta"(to tylko część określeń, którymi się posługujesz na codzień ). Czym się różnisz w tych swoich wyzwiskach od pisowskich płatnych po 1,5 zeta od posta, trolli ?
Przypomnę też delikatnie, że wątek odgrzebałeś ty, nie ja.
Widać masz dużą potrzebę "wywnętrzenia się" na ten temat tu.
Co do poglądów - jak już pisałam, dlaczego ty możesz siać tu swoją pisią propagandę, a ja miałabym siedzieć cicho i nie pokazywac, ze jest zupełnie odwrotnie?
Myślisz, że jak zakrzyczysz bełkotem o "ryjach odrywanych od koryta" , to przykryjesz radosny kwik nowych ryjów, które się do niego pchają?
Może i PO z PSLem byli cwaniaczkami i kombinatorami.
Ale wolę cwaniaczka i kombinatora, niż szaleńca , który w imię żądzy władzy i leczenia swoich kompleksów, doprowadza kraj do kryzysu i ruiny.
Fajnie się rządzi - pieniążkami "wypracowanymi" przez PO.
Ciekawe, co będzie za 2 lata, gdy pieniążki się skończą.
Morawiecki z Szałamachą już dziś rwą włosy z głowy i z przerażeniam czekaja na nowe obietnice "dobrej Beatki" i Andrzeja od tweetowania po nocach z "leśnym ruchadłem" (sorry Jomir, za wulgaryzm, ale to nick nastolatki, z którą koresponduje sobie urzedujący Prezydent ::) )
Ok, przydługo, nikt tego i tak nie przeczyta... ;)
cwsm111:
--- Cytat: happybeti w 20 Mar 2016, 04:47:45 ---Skoro rolnik nie będzie miał prawa sprzedać swojej ziemi sąsiadowi za cene, jaką między soba ustalą, tylko Państwo będzie mogło kupić za cenę, jaką samo sobie ustali , to co to jest, jak nie zwykłe, bezczelne wywłaszczenie ?
--- Koniec cytatu ---
To tylko jeden przyklad twoich wypocin . nie masz pojecia o tamacie ,ale to nie przeszkadza tworzenia urojonych historii. Przeczytaj ustawy ,a nietworz historii rodem z gw.
Cytat,
Swoboda w obrocie ziemią zostanie mocno ograniczona. Rolnik nie sprzeda ziemi tak jak dziś dowolnej osobie. Prawo pierwokupu dostanie nie tylko, tak jak obecnie, dzierżawca gruntu, ale i sąsiad (właściciel nieruchomości rolnej graniczącej ze sprzedawaną nieruchomością). Jeśli sprzedawana nieruchomość sąsiaduje z kilkoma gospodarstwami, sprzedający będzie mógł wybrać, który sąsiad skorzysta. Obowiązek poinformowania o prawie pierwokupu będzie miał notariusz. Jeśli nie będzie dzierżawcy ani zainteresowanego kupnem sąsiada, prawo pierwokupu przypadnie Skarbowi Państwa – Agencji Nieruchomości Rolnych. Jeżeli również ANR nie wyrazi chęci, dopabuse wtedy osoba trzecia będzie mogła dokonać zakupu.
A jakie sa w danii obostrzenia w zakupie terenow rolnych.?
Habanero:
--- Cytat: Jomir w 19 Mar 2016, 19:04:45 ---A ja myslalalam, ze czasy mienia panstwowego skonczyly sie jakies 20-25 lat temu.
--- Koniec cytatu ---
Nie w kwestii lasów ;) I Bogu niech za to będą dzięki. W czerwcu ubiegłego roku szykująca się do odejścia ówczesna "elyta" próbowała na nocnej zmianie uchwałą Sejmu zmienić Konstytucję i sprywatyzować Lasy Państwowe z zamiarem ich sprzedaży Niemcom chwilę po tym... Tylko kilku głosów zabrakło do przegłosowania tej ustawy
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej