Ogólne > Hydepark

Komentarze powyborcze?

<< < (11/83) > >>

vordingborg:
 Taka podróż sentymentalna //www.youtube.com/watch?v=rue7gIi5MJA

zpatentem:
Czy profesor wspominajac rzetelne zrodlo informacji i mowiac "szczesc boze" sugerowal Radio Maryja? Czekam na odpowiedz pani Betti lub Wrongbingborga :)

Dodam, ze w EU pewnie nie ma juz jako tako prosperujacych stoczni, budujacych statki; zabronione dotacje panstwowe zamknely wiekszosc stoczni wysylajac zadania do Korei i Chin, dodam tez ze nic nie stalo na przeszkodzie w zakupie starych zakladow przemyslowych rodakom, tylko ze znajac narod to pewnie byla za powolna inwestycja :)

happybeti:
Że to była audycja nurtu Radia z Ryjem, mozna było zorientować się po kilku zdaniach, nie trzeba było czekać na koncowe "Szczęść boże"  :P.
Zadziwiające jest, jak nurt "antykomunistyczny" tęskni za sowiecką wersją gospodarki, opartej na wydobyciu surowców i przemyśle ciężkim. Jak chce uszczęśliwiać Polskę i Polaków wizjami XIXwiecznej gospodarki. Mamy wielu zdolnych naukowców, mamy wielkie wynalazki i odkrycia w dziedzinie najnowszych technologii. A promuje się w tych mediach kopalnie, huty i cukrownie...porażka jakaś... ::)
Zabawne jest to, iż o owym mitycznym "samodzielnym mysleniu" mówi ten pan w radiu, którego właściciel składa przysięgę na wierność obcemu państwu- Watykanowi. To był kolejny majstersztyk polskiego obozu nacjonalistycznego - zrobić ludziom pranie mózgów (??? hm...) i wmówić, że to, czym ich karmią, co im do łbów wtłoczyli, to "samodzielne myślenie " :)). To widac było zresztą w kilkku forumowych dyskusjach, także i w tej. Zwolennicy tego obozu nie są w stanie SAMODZIELNIE przedstawić żadnych racjonalnych argumentów . Albo jest to "kopiuj-wklej" z "niezaleznych od rozumu" mediów, albo inwektywy. Młody Makar kiedyś usiłował coś tam sam pisać, aczkolwiek też opierając się na "wiedzy" kolportowanej przez rózne "Gazety Polskie" czy inne tego typu media.

Wczoraj chciałam do swojego posta dopisać coś, ale zrobiłam zbyt długa przerwę i nie dało już sie edytować.
Ale może dziś uda mi się "za jednym zamachem" (oj, brzydkie słowo ;) ).
Chodziło mi o tego pana z kabaretu, który ponoć został zwolniony z pracy za naśmiewanie się z PO.

Jak to się ma do takiego nasmiewania się   ? :

www.youtube.com/watch?v=Qrl5yHPkjwU

I jak to się skończyło ?

www.youtube.com/watch?v=uluxkpwcWrI

A teraz jest tak :

www.youtube.com/watch?v=vnfg1a0JFfI

cwsm111:

--- Cytat: happybeti w 31 Paź 2015, 03:59:13 ---Zadziwiające jest, jak nurt "antykomunistyczny" tęskni za sowiecką wersją gospodarki, opartej na wydobyciu surowców i przemyśle ciężkim. Jak chce uszczęśliwiać Polskę i Polaków wizjami XIXwiecznej gospodarki. Mamy wielu zdolnych naukowców, mamy wielkie wynalazki i odkrycia w dziedzinie najnowszych technologii. A promuje się w tych mediach kopalnie, huty i cukrownie...porażka jakaś... ::)
Zabawne jest to, iż o owym mitycznym "samodzielnym mysleniu" mówi ten pan w radiu, którego właściciel składa przysięgę na wierność
--- Koniec cytatu ---

To jak z pierwsza polska elektrownia atomowa , która się buduje w takim tępię, ze przez najbliższy dwadzieścia lat nie zostanie ukończona , ale prezesom tej spółki nie przeszkadza to w dojeniu pieniedzy na wysoka skale.  Z panem Gradem na czele, doczytaj sobie o swietlanej przyszlosci polskiego atomu i o siatkarkach , bo to temat nabusezerwalnie związany , wbrew pozorom.

Nasz lokalna odmiana Margaret Thatcher, która wydukać słowa nie potrafi ,ale miał aspiracje na bycie żelazna dama,padła podczas pierwszego starcia z górnikami , i tak posiadamy biznes kopalniany który nie przynosi dochodu i taniej jest importować węgiel .

Co złego jest w posiadany rentownych ciężkich zakładów przemysłowych i cukrowni , tego nie wiem. spróbuje doczytac w wyborczej.

Zarzucać Makardowi korzystnie z gazet Polskich gdy samemu   przedrukowuje  sie materiały z gazety wyborczej i grupy m Agora , toż to kurwa jest czysta hipokryzja.

happybeti:
Jak sam przyznajesz, górnictwo jest nierentowne.
Czyzbyś miał za złe Kopacz, że ugieła się przed górnikami, zamiast rozpędzić towarzystwo, z ich "wodzem" Dudą z Solidarności, na cztery wiatry i pozamykać kopalnie?
Dochód przynoszą kopalnie- prywatne, bez całego tego obciążenia przywilejami i "wierchuszką" związkową. Jakoś w nich potrafią .
w ogóle, zauwazyłam już dawno, jeśli w Polsce ktoś strajkuje, to jest to budżetówka- święte krowy . Pracownicy prywatnych firm nie strajkuja, tylko pracują i płaca podatki. A cała "armia" opłacana przez Państwo tylko domaga się przywilejów. W prywatnej firmie masz "nagrody", "trzynastki", "czternastki" i inne dodatki ? Jeśli firme stac na to, to czasem tak. W państwowych, niezaleznie od kondycji i opcji rządzącej, "się nalezy".
Co złego w posiadaniu "rentownych zakładów" ? Ano to, że jakoś , kiedy są państwowe, rentowne być nie chcą - patrz wyżej ;). W Szczecinie na przykład działa mnóstwo prywatnych, małych stoczni. Przynoszą dochód, jesteśmy światowym potentatem w budowie jachtów, także tych luksusowych. Bardzo dobrze radzą sobie stocznie remontowe. Dlaczego za wszelką cene, za cenę wyjęcia pieniędzy z kieszeni obywateli, Państwo miałoby ratować upadające molochy z czasów komunizmu ? Natura nie znosi próżni- padły państwowe, powstały prywatne- lepiej zarządzane, lepiej wykorzystujące swoje możliwości. bo ich właściciele wiedza, że musza na siebie zarobić i nikt im nie "da" , jeśli będą mieli kłopoty. Na tym opiera się idea prywatyzacji- państwo nigdy nie będzie dobrym zarządzającym- bo presja ze strony pracowników i związków, bo przywileje, bo opieszła "machina", która nie pozwala państwowym podmiotom grać na wolnym rynku tak, jak robią to prywatni konkurenci. Tak banalne , oczywiste dla średnio rozgarniętego gimnazjalisty, rzeczy. Powrót do centralnie sterowanej , panstwowej gospodarki ? Juz to mieliśmy, skonczyło się kartkami na najgłupsze bzdety, bez kartek mogłeś kupić ocet :/...
I jeszcze- co jest złego w przemysle cięzkim ?
Ano to, że nigdy pod wzgledem zysków i rentowności, nie będzie mógł konkurować z przemysłem opartym na nowych technologiach. Nie wiem, gdzie byłeś, gdy w szkole o tym uczono, ale to ogólnie dostępna wiedza, że gospodarki oparte na przemyśle cięzkim i wydobyciu surowców nigdy nie będą sie rozwijac tak, jak te oparte na nowych technologiach. Jest to po prostu NAJMNIEJ OPŁACALNA gałąź gospodarki i z reguły bazują na niej kraje III Świata. Te wyżej rozwinięte stawiają na wyżej rozwinięte technologie.
No, ale o XIXwiecznej wizji gospodarki "prawicy" polskiej już pisałam.

Co do elektrowni atomowej- wcale nie jestem przekonana, czy na dzień dzisiejszy , jej budowa to taki dobry pomysł. O te 25 lat za późno. Koszta ogromne, niewspółmierne do oczekiwanego "zysku" .Że nasza energetyka jest niewydolna? Jasne. Ale rzecz nie w małej produkcji energii, a w sieciach przesyłowych, przestarzałych, nieefektywnych, nieremontowanych ...hm...nigdy ?
Nooo...remontować się nie opłaca...bo przeciez Polacy zaraz sobie samym ukradną przewody...:/. I tak przy każdych opadach sniegu czy większym wietrze, mamy blackout. Budowa elektrowni atomowej nic by tu nie zmieniła- jeśli prąd z niej miałby być wysyłany tymi samymi, przestarzałymi sieciami. 

Co do Makara- oczywiscie, nic nie zrozumiałeś.
Właśnie o nim pisałam, że próbuje sam pisac, że nie przedrukowuje bezpośrednio tekstów z gazet, tylko dyskutuje "swoimi słowami" (że opierając się na GPC , inna rzecz) .
Czytanie ze zrozumieniem tez się kłania.

Tak, czy inaczej- czekam na ARGUMENTY.
JAK "uzdrowić" kopalnie państwowe , nie ryzykując narażenia się związkowcom?
I jak zmienić całą ŚWIATOWĄ gospodarke, by to przemysł cięzki i wydobycie surowców zaczęły być bardziej opłacalne od nowych technologii ?
Czy "prawicowe" tuzy ekonomii mają na to odpowiedź ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej