To coś tu kręcisz, piszesz że czekasz na pracę, czyli jesteś zdatna do pracy a nie chora, a z drugiej strony już rozmawiałaś z komuną i lekarzem. To po co tutaj się pytasz o radę?
Akurat tak się składa, że sama jestem w ciąży i od trzeciego miesiąca na chorobowym, więc przerabiałam temat.
I dzięki za linka, fajnie jest się pośmiać, ale ja mieszkam tutaj kopę lat i niepotrzebne mi są polskie informacje na temat życia w Danii
Bo wg polskich mediów, to kraj miodem i mlekiem płynący - tylko tu jechać i korzystać
(był zresztą tu wcześniej gdzieś taki wątek) Życzę ci powodzenia, bo jeśli po przepracowanych 3 miesiącach i obecnej przerwie dostaniesz kasę na chorobowe, to rzeczywiście żyć nie umierać - no i po co pracować...
[Posted on: 17 Gru 2011, 00:32:43]
Pytanie do wszechwiedzącego rogi: lub kogoś innego kompetentnego 
Co to jest po duńsku: ..."W Danii istnieje możliwość otrzymywania podczas urlopu macierzyńskiego dodatku na zwrot kosztów utrzymania."
Chodzi im o børnefamilieydelse czy coś innego? To było w tym polskim artykule.
Ooo tak, krece! haha ;o)
Pisze, ze czekam na prace (w sesie na kontrakt). U nas jest czas sezonu i czas poza sezonem. Sezon sie skonczyl miesiac temu jak zawsze o tej porze roku i zawsze po swietach zaczyna sie znowu wiec czekam na telefon i wracam do pracy. A z pania z komuny i kelarzem mialam okazje rozmawiac po napisaniu do Was. A do Was pisze bo moge i mam takie prawo jak Ty. Moja ciaza jest zagrozona i wiem, ze na chorobowe pojde od razu ale zeby dostac zasilek musze miec kontrakt. Wiec juz wiem, ze jak dostane kontrakt, zazwyczaj jest wlasnie na 3 miesiace plus na kilka tygodni przedluzaja to pod koniec musze pojsc na chorobowe, zeby miec zasilek. Jedna z moich kolezanek miala podobna sytuacje, pracowala z przerwami do polowy 6go miesiaca i pozniej jeszcze bedac na kontrakcie takim jak ja poszla na zwolnienie i do konca ciazy dostawala kase z komuny, pozniej automatycznie przeszla na urlop. Miala straszne twardnienia brzucha.
A linka wyslalam pierwszego z brzegu, na stronie komuny mas ztaka sama informacje odnosnie tych chyba 13 tygodni przed porodem.
I to, ze siedzisz tu kupe lat nie oznacza, ze wiesz wszystko. Ja tu siedze 5 lat i wielu rzeczy nie wiem dlatego pytam.
[Posted on: 17 Gru 2011, 10:31:32]
przerabialam ciaze przy umowie vikar...
Nie rozumiem jak to chcesz zrobic bo tak rozumiem ze do konca pazdziernika pracowalas, teraz od 1,5 miesiaca siedzisz w domu, nie masz z firma kontraktu, czyli jestes bezrobotna w tym czasie.... Teraz zalozmy we wrzesniu dostaniesz znow kontrakt i chcesz od razu pojsc na zwolnienie? dobra zakladajac ze 15 stycznia dostajesz kontrakt, 16 stycznia dzwonisz ze idziesz na chorobowe? W takim przypadku komuna zaczyna liczyc 13 tygodni dó tylu i jak byk wychodzi ze masz tyle przepracowane bo przeciez 2,5 miesiaca nie pracowalas, w takim przypadku nic nie otrzymasz.....
Jedyne wyjscie to wrocic dó pracy na 13 tygodni i dopabuse pozniej pojsc na chorobowe jak oczywiscie takowe otrzymasz bo z nim nie jest latwo.
[Posted on: 16 Gru 2011, 23:41:41]
Oczywiscie w tych 13 tygodniach musisz wyrobic min 120 godzin najlepiej wiecej....
Wszystko tak jak piszesz tylko jak na przyklad dostane 15 stycznia umowe to chce przepracowac te 13 tyg. i potem jeszcze na kontrakcie pojsc na chorobowe. A chorobowe dostane, mam ciaze zagrozona. Kontrakt jest zawsze na 37 godzin tygodniowo wiec z godzinami bedzie dobrze.
Dzieki za odpowiedz!
[Posted on: 17 Gru 2011, 10:35:05]
I dzięki za linka, fajnie jest się pośmiać, ale ja mieszkam tutaj kopę lat i niepotrzebne mi są polskie informacje na temat życia w Danii
Pofatygowalam sie jeszcze dla Ciebie o dunskie zrodlo ;o)
"Kommunen udbetaler sygedagpenge til dig, hvis du
har været i arbejde uafbrudt i de seneste 13 uger før du blev syg og i den periode har været beskæftiget i mindst 120 timer, samt ikke har ret til sygedagpenge fra arbejdsgiveren for samme periode og ansættelse
ville have været berettiget til arbejdsløshedsdagpenge eller en ydelse, der træder i stedet herfor, hvis uarbejdsdygtigheden ikke var indtrådt
inden for den seneste måned har afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse af mindst 18 måneders varighed
er elev i lønnet praktik i en uddannelse, der er reguleret ved eller i henhold til lov
er ansat i fleksjob. "
A to ze strony:
https://www.borger.dk/Emner/arbejde-dagpenge-orlov/dagpenge-og-kontanthjaelp/Sider/sygedagpenge.aspx#RichHtmlField2Bookmark2Lepiej?