Ogólne > Dania i o Danii

Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL

<< < (9/24) > >>

Jomir:
NIe dam rady dzisiaj jakos sie powiedzmy madrze ustosunkowac do tego (choc niektorzy uwazaja, ze nawet nie tylko dzisiaj :) )  :)

Moj mozg, po pracy od 5.30 jest teraz jedynie  zdolny do odczytu :)

leo1:
Bylem dzisiaj w komunie zapytac sie odnosnie tego prawka i babka powiedziala ze wszystkie prawa jazdy bezterminowe wydane w innym panstwie EU maja byc wymienione do konca 2015 r.i czas na ich wymiana byl wlasnie od 2013r.

Baumi:
A skąd tu teraz się wziął koniec 2015? :D

ajka1971:
Od 19 stycznia 2013 wszystkie prawa jazdy wydane w krajach UE maja miec "unijny format" ( karty kredytowej)
Wczesniejsze prawa jazdy beda stopniowo wynieniane na nowy format z chwila np utraty waznosci, jednak nie pozniej niz w 2033 roku musza byc wymieniowe wszystkie.

Jezeli twoje prawo jazdy jest wazne bezterminowo, kraj w ktorym mieszkasz powiadomi Cie, kiedy powinienes je wymienic.

I robi to, powiadamiajac na borger.dk

https://www.borger.dk/Sider/Fra-udenlandsk-til-dansk-koerekort.aspx?NavigationTaxonomyId=547aea1e-fe7d-4884-8485-203f699f211a

Jezeli twoje prawo jazdy jest wazne dluzej niz 15 lat na samochod osobowy, motocykl i 5 lat na ciezarowke, autobus itd.
zachowujesz prawo do kabusewania takimi pojazdami, jak te, ktorymi mozesz kabusewac w kraju wystawienia dokumentu przez okres 2 lat od czasu, kiedy spelnilo sie  warunki o stalym zamieszkaniu.
Prawo to traci sie po 19 stycznia 2015.

Tyle prawo. Co do jego przestrzegania ? Nie wszyscy policjanci pewnie znaja te przepisy, lub maja "wazniejsze " sprawy na glowie :D
Jeden policjant pusci, drugi wystawi mandat. Jeden Polak wymieni inny bedzie szukac "innych" mozliwosci. Samo zycie :D
Nie sadze, by komus grozily konsekwencje, gdy zglosi sie teraz w celu wymiany,nawet gdy mieszka tu z 5 lat. Przepisy nie obowiazuja dlugo. Wiec by miec spokojny sen...bla, bla, bla

Podsumowujac: decyzja nalezy do Was i oczywiscie do kontrolujacych Was policjantow.
Radosnych Swiat!!

ps A skąd tu teraz się wziął koniec 2015?

Byc moze panie w komunie sa tak mile i daja czas extra dla "zapominalskich"... takie julegave :D

leo1:
Z tym koncem 2015 nie wiem skad to wziela ale dzwonila przy mnie do kogos i po zasiegnieciu info dala mi taka odpowiedz.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej