Ogólne > Dania i o Danii
Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL
spooky:
leo1 - a nie zapytałeś się co z bezterminowymi prawkami duńskimi sprzed 19-01-2013 i czy może wiedzą gdzie można składać skargę odnośnie nierównego traktowania? Albo dają 2 lata na wymianę wszystkim bezterminowcom, albo wszystkim "do 2033".
No nic, będzie trzeba pisać do KE.
leo1:
Tego nie wiem,bylem w sprawie mojej zony bo ma bezterminowe PL.baba spytala sie jak dlugo tutaj jest i ze musi przyjsc osobiscie wymienic prawojazdy,teraz przynajmniej nie trzeba placic prawie szesc stowek jak w moim przypadku bo odpadaja badania lekarskie.
Jomir:
--- Cytat: Baumi w 18 Gru 2015, 11:42:19 ---A skąd tu teraz się wziął koniec 2015? :D
--- Koniec cytatu ---
Wprowadzajac nowy przepis dali na to 2 lata, ktore wlasnie uplywaja.
Mi sie wydaje, ze nie do konca grudnia, a do 16 stycznia 2016, wtedy dokladnie mijaja te dwa lata.
No, ale mowimy o ewentualnych dwoch tygodniach ekstra, wiec prawie bez roznicy.
spooky:
A mnie się przypomniało, że ja stały mam od niedawna - koniec 2014, to akurat na swojej sprawie będę pisał skargę do KE, odnośnie nierównego traktowania obywateli państw innych, niż Dania, w przypadku wymiany prawa jazdy oraz niejako "zmuszania do wymiany" - ale główny wątek będzie dotyczył nierównego traktowania, bo "my" 2 lata, a "oni" do 2033, to nie fair. Tym bardziej, że jak ktoś "dostał bopael" przed 19-01-2013, to i tak dostał 2 lata na wymianę.
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły co dopisać w skardze, to śmiało (w sensie - jakieś cenne informacje, paragrafy).
roga:
Czyzbym przeoczyl jakis twoj post?. Piszac skarge do KE, zakladam, ze otrzymales odpowiedz od urzedu w Danii o wymianie prawa jazdy. Jezeli nie, to moze lepije zwrocic sie na pismie do urzedu w Danii z zapytaniem, przedstawiajac konkretnie swoja sytuacje, a dopabuse po otrzymaniu odpowiedzi podjac ewentualnie decyzje czy skladac skarge do KE.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej