Ogólne > Dania i o Danii
Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL
amager30:
--- Cytat: spooky w 21 Gru 2015, 18:37:11 ---A mnie się przypomniało, że ja stały mam od niedawna - koniec 2014, to akurat na swojej sprawie będę pisał skargę do KE, odnośnie nierównego traktowania obywateli państw innych, niż Dania, w przypadku wymiany prawa jazdy oraz niejako "zmuszania do wymiany" - ale główny wątek będzie dotyczył nierównego traktowania, bo "my" 2 lata, a "oni" do 2033, to nie fair. Tym bardziej, że jak ktoś "dostał bopael" przed 19-01-2013, to i tak dostał 2 lata na wymianę.
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły co dopisać w skardze, to śmiało (w sensie - jakieś cenne informacje, paragrafy).
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem czy czytales caly watek na pierwszej stronie podalem link do teksu zrodlowego eu. Prawdopodobnie dojdziesz do wniosku, ze Dania tylko zaimplementowala prawo czy wytyczne EU. Pewnie podobny problem pojawi sie w innych krajach unii, jezeli juz sie nie pojawil.
roga:
Tekst zrodlowy, to tekst ktory ty znalazles. Ja mam zwyczaj zwracac sie konkretnie w moich sprawach do konkretnego z urzedu z prosba o odpowiedz na moje pytanie. Wowczas otrzymuje odpowiedz poparta aktulanym przepisem. Tak postepuje od lat, wielu, wielu lat. Dopabuse wowczas podejmuje decyzje jak mam postapic, rozumiejac otrzymane wyjasnienie odnoszace sie do mojej konkretnej sytuacji i majac na reku aktualny przepis. Skarga odnoszaca sie do jakiegos przepisu znalezionego na internecie?
jedrzej:
Tu jest dużo wyjaśnień po angielsku:
https://www.politi.dk/en/Citizen_Service/ForeignDrivingLicences/
spooky:
--- Cytat: jedrzej w 22 Gru 2015, 08:03:14 ---Tu jest dużo wyjaśnień po angielsku:
https://www.politi.dk/en/Citizen_Service/ForeignDrivingLicences/
--- Koniec cytatu ---
Zdecydowanie lepiej to odkodowywać po duńsku :D ;)
--- Cytat: roga w 22 Gru 2015, 07:31:12 ---Tekst zrodlowy, to tekst ktory ty znalazles. Ja mam zwyczaj zwracac sie konkretnie w moich sprawach do konkretnego z urzedu z prosba o odpowiedz na moje pytanie. Wowczas otrzymuje odpowiedz poparta aktulanym przepisem. Tak postepuje od lat, wielu, wielu lat. Dopabuse wowczas podejmuje decyzje jak mam postapic, rozumiejac otrzymane wyjasnienie odnoszace sie do mojej konkretnej sytuacji i majac na reku aktualny przepis. Skarga odnoszaca sie do jakiegos przepisu znalezionego na internecie?
--- Koniec cytatu ---
Co racja, to racja, jeszcze wyjdzie, że cały ten temat to sci-fi a nasze "analizy prawne" nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
--- Cytat: amager30 w 22 Gru 2015, 00:01:18 ---Nie wiem czy czytales caly watek na pierwszej stronie podalem link do teksu zrodlowego eu. Prawdopodobnie dojdziesz do wniosku, ze Dania tylko zaimplementowala prawo czy wytyczne EU. Pewnie podobny problem pojawi sie w innych krajach unii, jezeli juz sie nie pojawil.
--- Koniec cytatu ---
Nie chodzi o to, że ewentualnie trzeba by wymieniać, ale chodzi o nierówne traktowanie, bo jedni mają 2 lata, a inni - "Duńczycy" - do 2033.
Tak samo jak Niemcy wycofali się na razie z opłat za autostrady, bo za bardzo odkryli karty = wyszło na jaw, że mieli rekompensować własnym obywatelom opłaty w postaci ulgi podatkowej, a takie traktowanie jednej grupy nie spodobało się KE i na razie z opłat nici.
Baumi:
--- Cytat: spooky w 22 Gru 2015, 18:34:42 ---Nie chodzi o to, że ewentualnie trzeba by wymieniać, ale chodzi o nierówne traktowanie, bo jedni mają 2 lata, a inni - "Duńczycy" - do 2033.
--- Koniec cytatu ---
tu nie chodzi o narodowość a o kraj wydania prawa jazdy. Cyli duńczycy z prawem jazdy wydanym gdziekolwiek indziej w EU również mają 2 lata, natomiast obywatele innych krajów EU (w tym Polacy) z duńskim prawem jazdy ważnym > 15 lat (jak np. Jomir, która potwierdziła to w tym wątku) mają również czas do 2033. Gdzie tu nierówne traktowanie?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej