Ogólne > Dania i o Danii
Bezterminowe prawo jazdy wydane w PL
Jomir:
To jest prawo ogolnounijne, do ktorego zmusila Unia Danie. Takie same reguly sa/powinny byc w kazdym kraju UE. Wiec co chcesz sie do Unii na Unie skarzyc?
spooky:
Dwie główne kwestie Jomir, myślę, że brzmią sensownie:
1. nierówne traktowanie. Dlaczego osoby, które posiadają duńskie prawo jazdy bezterminowe mają czas do +- 2033 roku ... a osoby, które mają beterminowe prawo jazdy z innego państwa UE (tak samo uregulowanego) muszą wymienić w 2 lata? - tym bardziej, że w Polsce, osoby, które mają bezterminowe, też mają czas do 2033 (wymiana będzie w latach 2028-2033).
2. posiadam polskie obywatelstwo, polski dowód osobisty, polskie prawo jazdy ... a Dania reguluje kwestie mojego prawa jazdy. Dlaczego nie jest ono uregulowane prawem polskim? Co ma miejsce zamieszkania - stałego pobytu ... do posiadania prawa jazdy, przecież obowiązuje ono w całej UE. Gdybym się za parę miesięcy przeniósł do Portugalii to też bym musiał zmieniać? A później do Niemiec (tam nie, tylko na potrzeby przykładu ;)) - to też bym musiał zmieniać? - nie wystarczy, że posiadam prawo jazdy z jednego kraju UE, które jest ważne w każdym państwie UE?
Jomir:
2. Bo jest regulowane prawem Unnijnym.
1. bo za drogo by kosztoala i zbyt czasochlonna by byla wymiana na raz wszystkim. Tak sie zawsze robilo. Nawet jak w Polsce wymieniano prawa jazdy, to nowe wydawane byly od razu, a wymiana trwala kilka lat.
Jezeli za pare miesiecy bys sie przeniosl do Portugalii na stale czyli mieszkal tam powyazej dwoch lat, tez bys musial wymieniac.
czysio:
Witam , wrociłem przed chwilą z komuny i potwierdzam jest obowiązek wymiany. Boligservice , numerek - korekort , całość trwała 5-7 minut , żółta karta , prawo jazdy , jedno zdjęcie przodem i na koniec opłata 280 dkk. Czas oczekiwania od tygodnia do 3 miesięcy , w zależności od strony polskiej. Pozdrawiam.
alex3p:
Niech mnie ktoś sprostuje, czy wymiana jest konieczna tylko gdy posiada się prawo jazdy bezterminowe? Ja posiadam polskie prawo jazdy ważne 15 lat od daty wydania (mam do 2029 roku), to też muszę wymieniać na duńskie?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej