Ogólne > Rodzina ...

zasiłek rodzinny

(1/2) > >>

lenan28:
Witam jak w temacie chciałabym zapytac o wyplate zasiłku rodzinnego bezposredrednio na moje konto.Ojciec moich dzieci przebywa i pracuje w Danii i pobiera tam swiadczenia rodzinne przyznane na nasze dzieci.Od kiedy sie rozstalimy przestał wysylac mi rodzinne na konto i powiedział ze o tym swiadczeniu moge zapomniec.Wiem ze nadal pobiera pieniadze na nasze dzieci. Zwracam sie z prosba i informacje jak i gdzie moge szukac pomocy aby rodzinne wplywalo bezposrednio do mnie.Czy mam sie zgłosic do polskiego konsulatu w Danii czy jest inny sposob aby załatwic to w Polsce. Prosze o pomoc

aneczka.k:
Byliscie malzenstwem? jestescie po rozwodzie?, rodzinne nie moze byc wyplacane Tobie, Ciebie nic z Dania nie laczy, najlepiej skontaktowac sie z Udbetaling Danmark.
Tlf: 7012 8062
Kongens Vænge 8
3400 Hillerød

lenan28:
Tak byliśmy małżeństwem obecnie już po rozwodzie. Słyszałam że jeżeli świadczenia są przyznane to udbetaling Denmark może wysyłać bezpośrednio na konto rodzica z którym są dzieci tylko nie wiem jak to załatwić ale dziękuję bardzo za informacje

roga:
Skladajac wniosek o rodzinne w Danii dla dzieci mieszkajacych poza Dania, twoj maz podpisal we wniosku, ze ma obowiazek udzielenia informacji o zmianach, ktore maja znaczenie dla przyznawania tego swiadczenia, w tym miedzy innymi zmian dotyczacych relacji rodzinnych. Takie oswiadczenie zlozyl wnioskodawca pod odpowiedzialnosci karna z § 144.
Jezeli chodzi o sytuacje po rozwodzie, to pod warunkiem, ze ojciec dzieci nadal posiada prawa rodzicielskie, przysluguje mu rodzinne z Danii i tylko jemu !!! / to sa rowniez jego dzieci.
Udbetaling Danmark musi miec od niego informacje o rozwodzie i oswiadczenie ze ma on nadal prawa rodzicielskie. Po uzyskaniu tych informaji, Udbetaling Danmark zwroci sie do Polski o potwierdzenie tych informacji - i to wszystko. Ojciec dzieci stoi w „mocnej” pozycji, nawet jezeli nie przekaze do UD informacji o rozwodzie, ale pod warumkiem posiadania praw rodzicielskich. Nic sie w jego sytuacji nie zmieni, nadal bedzie otrzymywal swiadczenie. Ewentualnie za nieprzestrzeganie obowiazku zlozenia informacji o rozwodzie do UD, to zanczy grzywny, nic sie nie stanie.  Mozna tylko jeszcze dodac, ze jezeli ojciec dzieci bedzie placil w Polsce alimenty na swoje dzieci, to pracujac w Danii moze je sobie odliczyc jako ulge podatkowa w rozliczeniu ze SKATem.
Aha, podany telefon do Udbetaling Danmark to numer telefonu do Familieydelser i tam niewiele wiedza na ten temat, poniewaz zajmuja sie sprawami „dunskimi”, ale chetnie przelacza do innego oddzialu, ktory zajmuje sie podatnikami pracujacymi w Danii i otrzymujacymi swiadczenia dla swoich dzieci mieszkajacych poza Dania, ubezpieczenia E106, E109 itp. (Inertnational socialsikring).     

roga:
Jezeli ojcu dziecka przysadzono w Polsce alimenty, to matka mozesz zalozyc w sadzie sprawe o podwyzszenie tych alimentow.  W takich sprawach, SKAT udziela informacji o dochodach ojca. Znam konkretne przypadki, gdzie sad w Polsce przysadzil/podwyzszyl alimenty ojcu pracujacemu w Danii do kwoty odpowiadajacej 6.500 dkr. miesiecznie na 2 dzieci = okolo 3.650 pln. = 1.825 pln na dziecko.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej