Ogólne > Rodzina ...

500+ a børnecheck

<< < (2/2)

Baumi:

--- Cytat: happybeti w 12 Lut 2016, 12:40:54 ---A teraz poczepiajmy się słow i słówek ;)
(...)
Rząd PIS powinien sprecyzować, co w jego mniemaniu znaczy "podobne swiadczenie"
(...)

--- Koniec cytatu ---

Nie nadinterpretuj proszę tego co wkleiłem - myślę, że to część artykułu (napisane przez dziennikarza) a nie treść ustawy (choc jej nie znam, więc ręki sobie uciąć nie dam :P)

daniaa:
Wyjechalismy z PL, bo niektórzy uważają, że nie ma warunków dla nich, lub ich dzieci. Ale jak polski rząd jakieś pieniądze szykuje to ręka swędzi. :P
A mistrzynie "nadinterpretacji" jak to Baumi zauważył, juz głos zabierają :)
Trzeba zdecydować do kogo wyciągać łapę. Działa to już wszędzie w Europie nie od dziś: żeby dostać rodzinne np. w Niemczech trzeba zrezygnować np. ze socjala w Polsce.
Działa tutaj tzw. system koordynacji zabezpieczenia społecznego - "jeżeli pobieramy gdzieś, np. w Wielkiej Brytanii, świadczenie społeczne, to w Polsce już nie możemy, ALE jeżeli nie pobieramy za granicą, możemy pobierać to świadczenie w Polsce". Proste, jasne i sprawiedliwe bez owijania bawełny.

daniaa:
A ileż to razy powtórzony skrót "pis". Dla mnie, a w szczególności dla dzieci zupełnie nie istotne, która to strona polityczna rozdaje pieniądze dla naszych pociech.
I nic nie mam do "Nightworkera", zadał dobre pytanie, odpowiedź otrzymał i podziękował. :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej