poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wyjazd Z Danii do Polski co moge odzyskać?  (Przeczytany 11359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patrykos93

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Wyjazd Z Danii do Polski co moge odzyskać?
« dnia: 23 Lut 2016, 17:53:09 »
Witam Wyjazdzam Z Danii do Polski raczej na stałe co mogę odzyskać od Państwa? FeriePenge? co jeszcze?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Wyjazd Z Danii do Polski co moge odzyskać?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lut 2016, 18:05:16 »
NIc, bo odzyskuje sie swoje, nieslusznie oddane.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline patrykos93

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lut 2016, 18:11:39 »
to o to mi dokładnie chodzi, czy feriepenge za 2016 przy wyjezdzie tez bede mogł odzyskac czy dopabuse za rok?

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lut 2016, 18:16:29 »
NIc, bo odzyskuje sie swoje, nieslusznie oddane.

Nie do końca wiem jak to działa, ale podobno jak się wraca do kraju po stosunkowo krótkim pobycie w DK, to można "odzyskać" sporą część zapłaconego podatku. Ale mogę się mylić  - prosty chłop ze wsi jestem i w dodatku nieszkolony. A wszystko przez to że pani uczycielka umarli na koniec pierwszego półrocza pierwszej klasy...
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lut 2016, 18:20:20 »
To zalezy ile tu byl, gdzie mial centrum interesow zyciowych itp.
Nie mam szklanej kuli.

CO do feriepenge, to jak zglaszasz wyjazd z kraju na stale, to mozesz odzyskac od razu.
Podatek po zakonczeniu roku rozliczeniowego.

Jest jeszcze kwestia prywatnej emerytury, ktora jak widzialam firma CI oplacala. Ale znow pytanie jak dlugo tu byles, bo jezeli krotko, to podatek i koszty administracyjne, prawdopodobnie kwote zjedza.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lut 2016, 18:25:24 »
Sam podatek to jakieś 60%
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lut 2016, 14:31:57 »
Wypisz się jeszcze z DR (o ile oplacales) to dostaniesz reszte za niewykorzystane dni:

https://www.dr.dk/DR/Licens/DR.Licens.Forms/HusstandUnsubscribe.aspx

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lut 2016, 14:31:57 »

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lut 2016, 16:25:35 »
Już nie trzeba się wypisywać z DR. Następuje to automatycznie po wyrejestrowaniu się z kommune (wyjezdzie z kraju).
A więc najważniejsze to przed wyjazdem wyrejestruj się i ew. (jeśli miałeś) zamknij konto w banku.
Już trochę znajomych przechodziło procedurę >wyjazdu< :) A na większość spraw otrzymali odpowiedzi w tym linku:
https://lifeindenmark.borger.dk/Pages/Practical-matters-before-leaving.aspx

Offline patrykos93

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lut 2016, 16:31:57 »
w dani jestem od 19 Października 2015 roku czyli troche ponad  4 miesiace...
Ale jak mam zamknąć konto to jak mi zwrócą podetek ferie penge itd? wszyscy mi mowia żebym nie zamykał , że sami zamkną jeżeli nie bedą pieniadze wpływac itd...
a co do Ferii penge z tego roku to przy wyjezdzie teżmi zostaną zwrócone razem z ubiegłym rokiem?
i drugie pytanie kwota podatku przychodzi na e-boks(pismo z kwotą czy sie zgadzam na taki zwrot czy nie...)?

Offline patrykos93

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lut 2016, 14:43:34 »
co myslicie?

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lut 2016, 16:47:57 »
Zawsze można podać polski rachunek. Oszem, prościej będzie zostawić konto duńskie. Nie zamkniesz, olejesz sprawę, to może i bank po kilku latach zamknie, tak jak Ci "wszyscy" mówią, ale poźniej nie licz, że ten sam bank gdybyś musiał otworzyć ponownie konto, przyjmą Cię z otwartymi ramionami.
Tak, ferie będzie całe zwrócone z tamtego i tego roku.
TAk, na eboks dostaniesz rozliczenie.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lut 2016, 17:14:46 »
Pytanie "co myslicie", nie wiele ci da. bo to co ja mysle albo inni mysla, to czesto tylko "nasze myslenie", a ty potrzebujesz konkretnej i wlasciwej odpowiedzi. Zwroc sie do kogos kompetentego w tej kwestii, a jest ich tutaj na forum na pewno wielu i prozmawiaj z nim/nia na priv., bo tutaj na otwartym forum dostaniesz tyle odpowiedzi co uczestnikow dyskusji. To co ja moge niezobowiazujaco powiedziec na podstawie moich doswiadczen i co moze nie jest wystarczajacym, to:

1. Przy tak krotkim okresie wplacania skladek na fundusz emerytalny moze byc ryzyko, ze niewiele jest tam do wybrania. Na ostanim kwicie z wyplaty z 2015, powinienes zobaczyc kwote, jaka zostala wplacona do funduszu w 2015 a na ostanim kwicie z 2016 wplate w tym roku. Jezeli pracodawca rowniez wplacal na twoje kontao (typowo ty 4% od dochodu brutto, a pracodawcva 8%), to wplacano od kazdej wyplaty 12% od dochodu brutto. Do tego dochodzily zyski z inwestowania przez fundusz tych srodkowm, co w 2015 powinno przyniesc zysk miedzy 60% - 100% wplaconej na konto skladki - przynajmniej te fundusze ktore ja zanim uzyskaly taki rezultat - twojego funduszu nie znam. Tych dopisow zyskow nie ma na kwicie wyplat. Mozesz zadzownic do funduszu i uzyskac cdokladniejsza informacje o swoim saldzie.
2. Jezeli znasz juz swoje saldo, to w zaleznosci czy w pakiecie funduszu miales ubezpieczenie na zycie, od wypadkowm, od groznych chorob itp.m to placisz rocznie okolo 3.000 kr. za te ubezpieczenia. Fundusze pobieraja rowniez swoja "dzialke" za to, ze uzyskuja dla ceibie i innych zyski z inwestowania srodkow zgromadzonych w funduszu razem z ich wlasnym kapitalem.
Jezeli teraz bedzisz chcial podjac swoje pieniadze, to fundusz obliczy wartosc twojego salda na dany dzien wyplaty. Aktualnie moze byc mowa o pomniejszeniu salda z 31.12.2015, poniewaz kursy papabusew wartosciowych w ostatnim czasie bardzo spadly.
3. Po uzyskaniu zaswiadczenia ze skat o zamknieciu twojego obowiazku podatkowego (zlozonego do Skat na odpowiednim blankiecie), skladasz wniosek do funduszu o wyplate. Fundusz po obliczeniu wartosci twoich oszczednosci, potraca 60% podatku, co wlasciwie jest zwroceniem pracodawcy tych peiniedzy ktore wplacal ci za darmo i bez opodatkowania, a ty otrzymujesz to co sam wplacales.
4. Dunskiego Nemkonto nie zamykaj. Podaj do funduszu, ze chcesz aby wyplate dokonano na to dunskie konto. W ostatnich miesiacach 2015 zwrocilem uwage, ze w kilku przypadkach przelana do Polski kwota z fuduszu zostala dodatkowo opodatkowana 19%. Nie wiem kto polecil bankowi w Polsce potracenia tej kwoty - moze na podstawie tresci przelewu z funduszu ze mowa o wyplacie skladki emerytalnej, bank "przetlumaczyl sobie" ze to wyplata emerytury.
5. Feriepenge za 2016 mozesz otrzymac od razu w zwiazku z wyjazdem z Danii.
6. zolta karte ubezpieczenia dunskiego nalezy zdac, a jezeli otrzymywales rodzinne na dziecko w Polsce (w co watpie przy tak krotkim okresie zatrudnienia), to nalezy zglosic do Udbetaling Danmark ze wjezdrzasz i zeby wstrzymano wyplaty.

To tyle co pamietam "z glowy", ale prosze mnie nie pytac na priv. ewentualnie o dodtkowe szczegoly. Zycze pozytywnego zalatwienia spraw.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lut 2016, 17:14:46 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 310924
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17410
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39898
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 46276
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
Spadek w Danii po bliskiej osobie

Zaczęty przez pkanwaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 19433
Ostatnia wiadomość 11 Lut 2021, 23:50:13
wysłana przez pkanwa