Ogólne > Pomoc!
koszty przerejestrowania polskiego auta , koszty ubezpieczenia i podatku drogowe
davor3:
Witam, czy istnieje jakieś strony na których można obliczyć koszty przerejestrowania polskiego auta na dunskie tablice, podatek drogowy w zaleznosci od modelu danego auta i koszty ubezpieczenia?
A jeśli nie to może ktoś z was zna się na tym?
Trzecie pytanie czy w Skacie są w stanie na miejscu podać przybliżony koszt przerejestrowania auta?
Samochód to Citroen 1.4 HDi Prestige, 5d, 5g, Diesel, 70 HK , 2003 r, srebrny metalik, bez Abs , bez Esp, bez elektrycznych szyb, 190 tys km na liczniku,2 poduszki powietrzne, zuzycie paliwa 24 km/l , klimatyzacja, filtr cząsteczek stałych. Jesli cos mam dopisac dajcie znac bo nie mam pojecia ile parametrow potrzebują w Skacie, w ubezpieczalni i przy podatku drogowym, by wycenic dane auta, wypisalem tylko to co mi przyszlo do glowy.
Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi:)
Pozdrawiam:)
spooky:
Oficjalne stronki odnośnie kwoty podatku rejestracyjnego są w zasadzie 2:
1) https://motorregister.skat.dk/dmr-front/appmanager/skat/dmr?_nfpb=true&_nfpb=true&_pageLabel=beregn_registreringsafgift&_nfls=false
Gdzie możesz wyliczyć sobie taki podatek, z tym, że jego kwota opiera się na cenie podobnego modelu z rynku duńskiego, a z tym jest wielka niewiadoma - bo Ty podstawić możesz kompletnie inną cenę, aniżeli SKAT, wówczas kwota podatku będzie inna, z tym, że cenę podatku można określić w pewnych granicach, lepsze to, niż nic.
2) https://motorregister.skat.dk/dmr-front/appmanager/skat/dmr?_nfpb=true&_nfpb=true&_pageLabel=vis_koeretoejsvurderinger&_nfls=false
Tutaj można sprawdzić jakie kwoty podatku rejestracyjnego SKAT wyliczał dla innych - podobnych - samochodów, i tym się sugerować (zarówno przy imporcie, jak i eksporcie, samochodu).
Twój samochód to C2 (68 koni, 24,4km/l), albo C3 (70 koni, 22,7km/l), tak? (nie podałeś modelu).
- Dla wyżej opisanej ... C3-ki ... podatek rejestracyjny wyniesie tak między 12000 - 14000 koron.
Dla C2-ki pewnie będzie to przedział 11000 - 13000.
Do tego dojdzie koszt tablic - ok. 1400 koron, a wcześniej przegląd ... którego zgodnie z prawem UE nie powinno być :D
http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php?topic=27800.0
Jeśli będziesz przerejestrowywał to chętnie pomogę Tobie wysłać podobną skargę do UE, będziemy się opierać na powyższej skardze - że jednak Dania nie wprowadziła tamtych przepisów (jak to zapewniali UE), fajnie by było to zrobić.
- "Gron afgift" - czyli podatek - wyniesie 1440 koron na 6 miesięcy (dla 22,7km/l i 24,4km/l - ten sam przedział) .
- Ubezpieczenie - polecam Tobie tę firmę:
https://www.if.dk/web/dk/privat/pages/default.aspx?
powinno wyjść ok. 200-300 koron miesięcznie (zależnie od zniżek) za ansvar (OC).
davor3:
No właśnie zapomnialemm podać ze to C 3, nie spodziewałem się aż tak wyczerpującej odpowiedzi, dziękuje bardzo, czyli z tego co pan podał wszystkie koszty zamkneły by sie prawdopodobnie w okolicach 20 tys koron tak?
A orientuje się pan czy mogę przerejestrować jako wspolwlasciciel czy musi byc do tego wlasciciel?
spooky:
Myślę, że wszystkie koszty (podatek rejestracyjny, przegląd, tablice, "gron afgift") wyniosą koło 16000 koron, ubezpieczenie w IF można płacić co miesiąc.
Z przerejestrowaniem jako współwłaściciel raczej nie powinno być problemu (sam przerejestrowywałem samochód który był zarejestrowany na poprzedniego właściciela i jeździł na "jego blachach" - udało się bez wyrejestrowywania w kraju pochodzenia tablic, aczkolwiek miałem umowę kupna - sprzedaży), ewentualnie można by sporządzić umowę kupna - sprzedaży z ... właścicielem, w razie czego się tym posiłkować, że kupiłeś od tej osoby i przerejestrowujesz na siebie, ale to w razie jakichś tam problemów.
Chociaż na 100% nie powiem, czy nie potrzeba obecności wszystkich osób wbitych w dowód ... dlatego taka umowa kupna - sprzedaży by się przydała, w razie czego.
Nie wiem też jak to w Polsce z wyrejestrowaniem, mnie się udało to zrobić w taki sposób, że duński urząd zabrał tablice i wszystko załatwił (odsyłał je), ale nie wiem jak to w przypadku większej ilości "właścicieli" - czy nie będzie problemów w Polsce. Polecam telefon do wydziału komunikacji w PL.
davor3:
Przepraszam za tą ilość pytań ale zielony jetem tutaj w tych kwetiach, mógłby mi Pan napisać jakie dokumenty by były potrzebne do rejestracji tutaj w Dani i może wie pan ile tak przykładowo trwa cała procedura przerejestrowania auta na obcych blachach na duńskie , i gdybym mógł prosić jeszcze o etapy tych procedur w Skat o ile to możliwe?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej