poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Stłuczka parkingowa w PL  (Przeczytany 4361 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 6
  • Reputacja: +3/-0
Stłuczka parkingowa w PL
« dnia: 27 Mar 2016, 20:16:15 »
Niestety urlop w ojczyźnie nie przebiega bez niespodzianek :). Wczoraj na moje prawidłowo zaparkowane auto wjechał inny pojazd. Sprawca ewidentny i procedura odszkodowawcza wszczęta u ubezpieczyciela sprawcy. Ze względu na to, że auto jest zarejestrowane w DK i tu będzie naprawiane czy istniej możliwość domagania się od ubezpieczyciela sprawcy adekwatnego odszkodowania? Wszak ceny napraw w DK są zdecydowanie większe niż w PL.
Proszę o info osoby, które "przerabiały" podobną sytuację. Jak podejść do tematu.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
Odp: Stłuczka parkingowa w PL
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Mar 2016, 17:19:58 »
Czyli autem wróciłeś do Danii? Uszkodzenie nie na tyle poważne, żeby unieruchomiło auto? To trzeba było się "dogadać", jeśli druga strona też by miała ku temu chęci (i nie traciła zniżek).
Skoro auto masz zarejestrowane w DK to duński ubezpieczyciel wyceni naprawę wg duńskich realiów. Tak więc nie martw się. Zresztą, przecież po wszystkich ustaleniach auto naprawia warsztat. Chyba, że liczysz na gotówkę, a to tylko jeśli istnieje taki zapis w umowie, którą podpisywałeś (czyt. regulamin).
Bierz pod uwagę, że procedury międzynarodowe trwają dłuuuugo. Duński ubezpieczyciel będzie czekał na pieniądze od polskiego. Żebyś się nie zdziwił i nie wieszał psów na polskie ubezpieczalnie, to napiszę, że znajomy czekał prawie pół roku na pieniądze od norweskiej firmy ubezpieczeniowej, bo Polak z Norwegii uszkodził jego polskie auto - w Polsce  :-\

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Mar 2016, 18:44:52 »
Śmieszna stłuczka, przytarty zderzak do lekkiego szpachlowania i lakabusewania, błotnik i lampa praktycznie do wypolerowania. Jestem jeszcze na urlopie w PL więć mam czas na załatwienie formalności. Sprawca zaproponował przez ubezpieczalnię a mi jest to na rękę bo z ubezpieczalni będzie więcej kasy niż z ręki do ręki a jemu nie zależało na zniżkach. Jutro przedstawiciel Link4 wyceni szkodę i kasa na konto. Ubezpieczalnia duńska nic nie ma do tego bo nie będę ich w to mieszał. Niezależnie, zdam relację jak przebiegły "negocjacje" z Lnk4.

Offline jankow

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Mar 2016, 15:05:29 »
To tak. Link4 od razu pyta gdzie będzie usuwana szkoda w PL czy w DK. Jeśli w PL to oględzin dokonuje polski rzeczoznawca i wycenia LINK4, natomiast jeśli w DK to mają swojego reprezentanta na Danię (firmę nie pamiętam nazwy), która w ich imieniu powołuje rzeczoznawcę i dokonuje wyceny naprawy wg realiów duńskich. Myślę, że podobne reguły obowiązują u wszystkich ubezpieczycieli polskich więc warto o tym pamiętać :).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Mar 2016, 15:05:29 »

karta parkingowa dla niepelnosprawnych

Zaczęty przez maggie23Dział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2694
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2012, 15:06:15
wysłana przez maggie23