Ogólne > Podatki

Podatki 2015 - jak nie stracić.

<< < (2/3) > >>

ravensedyta:
Rubryka 44 w 2015 roku poniosłam koszta prowizji związane z uruchomieniem krótkotrwałego kredytu i z tego co piszecie to mozna je odliczyć do maksymalnej wartosci 2,5% kredytu mam pytanie czy w rubryce 44 nalezy wprowadzić kwotę prowizji przy udzielońym kredycie czy sa to odsetki uwzględnione w rubryce 42 ?

roga:
Radzilbym sie powaznie zastanowic, korzystajac z tych wskazowek "jak nie stracic". Podane zasady i to bardzo ogolne, dotycza przede wszystkim podatnikow/dunczykow, to znaczy podatnikow z pelnym obowiazkiem podatkowym dla Danii, a nie pracownikow z ograniczonym obowiazkiem podatkowym, podatnikow z z pelnym obowiazkiem podatkowym ale bedacych pracownikami transgraicznymi lub majcymi tzw. dobbel domicil. Bardzo waznym jest rozgraniczenie statusu podatnika. Ryzyko "nieprzytomnego" wpisywania ulg, to miedzy innymi zaplata podatku od warosci posiadanej nieruchomosci w Polsce w wysokosci min,. 1%. to tylko jeden z przykladow. Ponadto wielu z tutaj przybywajacych podatnikow majacych swoje "centrum" w innym kraju, nie moze sie zadowolic jedynie wpisaniem kwot do wskazanych rubryk, ale musi podac dodatkowe informacje albo bezposrednio elektronicznie uzupelniajac rozliczenie, a jezeli nie ma dostepu do tych rubryk zlozyc je na blankiecie wysylajac go do Skat.     

juustaa:
Zapytam Was tutaj, ponieważ nie chcę tworzyć oddzielnego posta.

Chciałabym, w imieniu moich znajomych, zapytać się, bo może ktoś z was wie, dlaczego wpisując kwotę w rubryce z dojazdami do pracy, a potem to zatwierdzając, przestaje być widoczna kwota zwrotu i napisane jest, iż nic nie dostaną i nic nie muszą oddawać. Czy przyczyną może być to, że ich pracowadawca wpisał już tą kwotę robiąc im kartę podatkową? Tylko co jeśli dojeżdżali więcej niż było to wpisane w karcie podatkowej? Dodam, że byli w Danii pierwszy raz jako pracownicy i z tego co mówią mają napisane, logując się na stronę skata, coś o grænsegænger. Czy jeśli wyświetla im się takie coś, to nie są uprawnieni do ulg?

Z góry dzięki za odpowiedź i proszę bez hejtów, może to się przydać innym.
Pozdro!

Załamana:
Witam prosze o pomoc wczoraj bankomat połknął mi karte do sydbanku niemam możliwosci zalogowac sie przez inteten przyszlo mi pismo ze skatt chce wyplacic mi pieniadze a nie mają zweryfikowanego mojego konta czy moge podac polski nr skoro niebede miała możliwosci wypłaty kartą?P.s czy ktos pomógłby mi zablokowac karte piszac po duńsku do banku o ile to możliwe? :'(

roga:

--- Cytat: juustaa w 13 Kwi 2016, 10:49:49 ---Zapytam Was tutaj, ponieważ nie chcę tworzyć oddzielnego posta.

Chciałabym, w imieniu moich znajomych, zapytać się, bo może ktoś z was wie, dlaczego wpisując kwotę w rubryce z dojazdami do pracy, a potem to zatwierdzając, przestaje być widoczna kwota zwrotu i napisane jest, iż nic nie dostaną i nic nie muszą oddawać. Czy przyczyną może być to, że ich pracowadawca wpisał już tą kwotę robiąc im kartę podatkową? Tylko co jeśli dojeżdżali więcej niż było to wpisane w karcie podatkowej? Dodam, że byli w Danii pierwszy raz jako pracownicy i z tego co mówią mają napisane, logując się na stronę skata, coś o grænsegænger. Czy jeśli wyświetla im się takie coś, to nie są uprawnieni do ulg?

Z góry dzięki za odpowiedź i proszę bez hejtów, może to się przydać innym.
Pozdro!

Wyglada na to, ze interesujesz sie zasada rozliczania podatkow, a w szczegolnosci podatnikow ktorzy mogliby podlegac zasadzie opodatkowania wedlug przepisu dot. tzw. græsegænger. Nie wiem dlaczego wprowadzone i zaakceptowane zmiany (Godkendt) nie uwidocznily sie zmiana rezultatu - prawdopodobnie nie wprowadzano tych zmian we wlasciwym miejscu przeznaczonym dla pracownikow transgranicznych, ale watpie poniewaz odliczenia za jazdy mozna wprowadzac niezaleznie od tego statusu. Inna opcja, to, ze wyliczony przez Skat podatek byl w takiej wielkosci, ze po odliczeniu personfradrag, nie bylo juz miejsca na dodakowe obnizenie podatku, a podatek nie moze byc negatywny "ponizej zera". Tak ze dodatkowe wprowadzanie ulgi nie zmienia rezultatu. Nic innego nie przychodzi mi na mysl. 

--- Koniec cytatu ---

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej