poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: wypowiedzenie umowy  (Przeczytany 7524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline boleslav

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
wypowiedzenie umowy
« dnia: 28 Mar 2016, 17:22:19 »
Witam. Otrzymalem wypowiedzenie umowy o prace i chcialbym sie dowiedziec jak wygladaja moje prawa. Tzn chcialbym dowiedziec sie czy przysluguje mi rekompensata ze wzgledu na wypowiedzenie ze strony pracodawcy. Powodem jest ciecie kosztow... Okres 14 dni. Z tego co slyszalem to istnieje cos takiego i rekompensata jest w kwocie jednego miesiaca badz 3. Prosze tez o ewentualne wskazowki jakie kroki powinienem podjac... Moze istnieje jakis polski radca prawny do ktorego moge sie udac. Oplacam A-kasse ale nie jestem w zwiazkach wiec nie wiem czy moge liczyc na ewentualna porade ze strony zwiazkow, oczywiscie platna...

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
Odp: wypowiedzenie umowy
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Mar 2016, 17:36:37 »
Związki Ci nie pomogą jeżeli nie opłacasz składek. A o rekompensacie nigdy nie słyszałem. Masz normalne wypowiedzenie w trakcie którego pracujesz i za to otrzymujesz wynagrodzenie. Rekompensaty można się domagać drogą sądową w przypadku bezpodstawnego lub bezprawnego zwolnienia. Jeżeli na wypowiedzeniu powód  jest wskazany jako brak pracy lub cięcia kosztów to raczej nic nie wskórasz . Niektóre związki idą na rękę i podejmują się pewnych spraw "od ręki" zaraz po przyjęciu nowego członka... Znałem kiedyś ludzi , których zapisałem do pewnych związków a te zajęły się ich sprawą już następnego dnia. Zwolnienie było ok ale po przejrzeniu odcinków z wypłat naliczyli brakujące składki i świadczenia na wysokość 30K na głowę... i dostali te pieniądze z funduszu gwarancyjnego dla zatrudnionych (Lønmodtagernes Garantifonden) bo pracodawca już raczej nikogo nie zatrudni ;) Koszta go zjadły i musiał ogłosić bankructwo
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline boleslav

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Mar 2016, 17:56:03 »
Pamietam, ze podpisujac umowe pracodawca wspominal mi cos o miesiecznym wynagrodzeniu jezeli to on mnie zwolni, poza tym takie opinie tez slyszalem od innych osob... Czyli nie istnieje nic takiego jak porada prawna ze strony zwiazkow 3f i nawet nie mam probowac :) Potrzebuje tez pomocy w jakie kroki teraz musze podjac, gdzie sie udac itd. Oplacam A- kasse ale nie wyrobilem jeszcze godzin i do pelnego roku brakuje mi nieco ponad 2 miesiace, czyli nie lapie sie na zasilek z A- kasse. Czy moge liczyc na jakakolwiek pomoc ze strony panstwa do momentu az nie znajde sobie nastepnej pracy...

Offline boleslav

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Mar 2016, 18:00:34 »
Chodzi bardziej o likwidacje miejsca pracy ze wzgladu na jakiekolwiek oszczednosic, bankructwo nie wchodzi w gra poniewaz pracodawca ma 3 resturacje i jedna z nich przynosi poprostu straty. Padlo na mnie bo za ta sama prace otrzymuje wyzsze wynagrodzenie niz pozostali, choc nie najwyzsza;)

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Mar 2016, 18:12:13 »
Jeżeli nie masz wypracowanych godzin to nie dostaniesz zasiłku z A-kasse. Musisz zgłosić się do Jobcenter pierwszego dnia od zwolnienia i zarejestrować jako bezrobotny. Możesz próbować starać się o zapomogę zwaną kontanthjælp ... to akurat przez borgerservice. Ale przed Tobą długa droga ; musisz wykazać że nie posiadasz samochodu, łodzi, oszczędności, oszczędności dla dziecka , funduszu emerytalnego itd... Wtedy ewentualnie rozpatrzą Twój wniosek
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Mar 2016, 18:14:01 »
Możesz obejść te wszystkie papiery, kwestionariusze itd... Wystarczy że się wysmarujesz pastą do butów i panią w okienku przywitasz "Alloha Snackbar" albo jakoś tak.... ciapatym dają od ręki bo im się należy ;)
S.Lem

Offline agatek1

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Mar 2016, 07:33:14 »
Opłacam składki na a-kasę w krifie, nie miałam wypracowanych godzin i dostaje 80% wynagrodzenia, proszę zapytać bezpośrednio w biurze twojej a-kasy, każdy przypadek jest indywidualny a poszukiwanie odpowiedzi na forach jak widać nie jest najlepszym pomyslem😌, pozdrawiam i powodzenia zycze

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 31 Mar 2016, 07:33:14 »

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwi 2016, 07:05:08 »
Napisalas nie miałam wyrobionych godzin a autor postu nie ma wyrobionych godzin i nie ma spełnionego warunku roku członkostwa. Oplacajac jak za pełny etat a w związku z niewyrobiona norma prawie 2000godzin moga zredukować do niepełnego etatu.

Opłacam składki na a-kasę w krifie, nie miałam wypracowanych godzin i dostaje 80% wynagrodzenia, proszę zapytać bezpośrednio w biurze twojej a-kasy, każdy przypadek jest indywidualny a poszukiwanie odpowiedzi na forach jak widać nie jest najlepszym pomyslem😌, pozdrawiam i powodzenia zycze

Offline boleslav

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Kwi 2016, 14:16:34 »
Rozmawialem z A- kasse i oczywiscie dowiedzialem sie, ze z dniem kiedy przekrocze rok czlonkostwa przysluguje mi czesciowy zasilek( min 1300h)... Pytanie, czy warto czekac i szukac w tym czasie pracy w dk, czy wracac do pl od razu. Zastanawia mnie to na jakiej podstawie jest liczony czesciowy zasilek.... Oczywiscie pozostaje oplacac mi mieszkanie i ewentualny pobyt do polowy lipca, gdzie w czerwcu( rok czlonkoswta) juz taki zasilek bedzie mi przyslugiwal. Jezeli chcialbym wrocic do kraju, a zarazem zobowiazuje mnie mieszkanie, gdzie bedzie przyslugiwal mi zasilek to czy nie skorzystac z opcji szukania pracy za granica(3 miesiace) bedac na zasilku. Zastanawia mnie to kiedy moge zlozyc wniosek o 3 miesieczne szukanie pracy poza Dk, z tego co wyczytalem to 4 tyg przed ewentualnym wyjazdem, ale czy jest warunek ile nalezy byc na zasilku zeby taki wniosek zlozyc??? Chodzi mi tu o kwestie mieszkaniowe...

Offline Mirelle

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwi 2016, 16:40:50 »
Aby starac sie o zasilek z A kasse trzeba zglosic to zaraz po zakonczonej pracy,nie mozesz czekac ,az uplynie ci rok czlonkowstwa,poniewaz nie uznaja ci tego okresu gdy nie byles zatrudniony,a okres na zgloszenie bezrobocia  przedawni sie.Aby zaliczyli ci rok musial bys pracowac chociaz do polowy czerwca,aby uzyskac zasilek od lipca.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwi 2016, 16:40:50 »

wypowiedzenie w trakcie zwolnienia lekarskiego?

Zaczęty przez kamilloDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4601
Ostatnia wiadomość 18 Lut 2010, 18:18:35
wysłana przez kamillo
WYpowiedzenie mieszkania

Zaczęty przez nodanDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7765
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2012, 21:33:58
wysłana przez zybis
Jak powinno wyglądać wypowiedzenie z pracy przez pracodawce ?

Zaczęty przez JuztynkaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 22129
Ostatnia wiadomość 21 Paź 2013, 00:36:13
wysłana przez Jomir
Wypowiedzenie

Zaczęty przez Dawid88Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4398
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2020, 20:23:36
wysłana przez RybkaWillego
Wypowiedzenie pracy przez pracodawce