poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: registreringsafgift?  (Przeczytany 23538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
registreringsafgift?
« dnia: 19 Cze 2011, 09:27:50 »
witam

czy registreringsafgift ew.inne oplaty sa za zarejestrowanie lodzi motorowej sprowadzonej z zagranicy?

[Posted on: 18 Cze 2011, 20:49:58]

???

Offline greg1969

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 25
  • Reputacja: +5/-4
Odp: registreringsafgift?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Cze 2011, 14:17:53 »
 ??? ??? Jeśli takowe otrzymałeś a w nieodległej przeszłości zakupiłeś takie ustrojstwo wskazywałoby na logikę, że tak. W końcu to też posiada silnik spalinowy a afgift to podatek jak zwał tak zwał "ekologiczny" :)

Offline aarhusN

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 21
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +3/-2
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Cze 2011, 16:46:55 »
chodzi mi o podstawy prawne,a nie o logiczne uzasadnienia. chodzi mi o to,czy podatek rejestracyjny jest tak wysoki jak przy samochodach sprowadzanych z zagranicy.jezeli ktos ma jakies konkretne dane(a nie przypuszczenia)to bardzo prosze o informacje

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Cze 2011, 19:55:21 »
afgiftu nie ma.moms trzeba zaplacic.
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maj 2016, 01:08:17 »
Witam mam pytanie z innej beczki,  wczoraj sprzedałem samochodów osobie prywatnej lecz w poniedziałek mam termin opłaty afgift i ubezpieczenie. Czy powinienem mimo wszystko zapłacić czy już mnie to nie powinno obchodzić.  Pozdrawiam

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maj 2016, 06:34:29 »
Witam mam pytanie z innej beczki,  wczoraj sprzedałem samochodów osobie prywatnej lecz w poniedziałek mam termin opłaty afgift i ubezpieczenie. Czy powinienem mimo wszystko zapłacić czy już mnie to nie powinno obchodzić.  Pozdrawiam

Wszystko zależy od tego kiedy auto zostało/zostanie przerejestrowane na nazwisko nowego właściciela. Generalnie to już nie Twoje zmartwienie
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maj 2016, 18:47:42 »
to nie jest prawda, ze to nie Twoja sprawa poniewaz kupujacy ma 3 tyg na zarejestrowanie auta, my tez sprzedalismy samochod i dzwonilismy do nich, powiedzieli ze mamy zaplacic a jak nowy wlasciciel przerejestruje to my dostaniemy zwrot i tak sie stalo. Najlepiej skontaktuj sie z nim i pogadaj, ze zalezy Ci na jak najszybszej rejestracji z jego strony...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maj 2016, 18:47:42 »

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maj 2016, 23:03:16 »
Jeśli robiłeś transakcję z "omregistering", czyli kupujący przerejestrował samochód na siebie podczas transakcji, to nie musisz opłacać, bo od momentu przerejestrowania (zmiany właścicielskiej w systemie), dostaniesz zwrot a wszystko od tego momentu idzie już na konto nowego właściciela. No, ale liczy się zmiana w systemie, a nie data podpisania umowy.

I tak najlepiej robić ("omregistering" przy kupnie - sprzedaży), żeby uniknąć także kłopotów np. z mandatami, no tak najlepiej dla sprzedającego.

No a jak nie było przerejestrowania to tak jak aneczka pisze - musisz opłacić, a zwrot będzie liczony od momentu przerejestrownia, na co kupujący ma 3 tygodnie. Plus taki, że zwrot jest naliczany propocjonalnie do liczby dni.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Maj 2016, 23:04:29 »
to nie jest prawda, ze to nie Twoja sprawa poniewaz kupujacy ma 3 tyg na zarejestrowanie auta,
I myślisz że ten ich rewelacyjny system komputerowy, który co jakiś czas regularnie robi numery, nagle "załapie" że brakuje takiej a nie innej wpłaty ?  Znam talentów którzy przeciągnęli termin wpłaty o prawie 2,5 miesiąca... Bez żadnych konsekwencji. Nie uwierzyłbym gdybym im na komputerze nie robił tej wpłaty osobiście. Jeżeli samochód jest sprzedany to już nie ma tematu
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maj 2016, 12:21:28 »
Jeżeli samochód jest sprzedany to już nie ma tematu

Jest inaczej (tak jak pisałem). Żeby nie toczyć dyskusji "na słowa", proszę:

http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1817286
"Ejerskifte eller afmelding af køretøjet
Du skal ikke betale afgift, når du har afmeldt dit køretøj, eller når det er blevet registreret til en ny ejer."

- od momentu wymeldowania, albo "przerejestrowania w systemie", nie od momentu sprzedaży (data umowy).

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maj 2016, 12:23:54 »
Wiem Spooky... Jest dokładnie tak jak mówisz, ale wiem też że jak jest auto sprzedane to można sobie to odpuścić i świat się nie zawali. Tak z doświadczenia ;) Miłej niedzieli
S.Lem

Offline czysio

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 22
  • Reputacja: +3/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Maj 2016, 14:21:43 »
Dzięki , naturalnie dla świętego spokoju opłacę jutro auto aby nie było ewentualnych komplikacji. Pozdrawiam

Offline aneczka.k

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 12
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Maj 2016, 20:48:01 »
wiesz moze z tym nie byloby problemu gdyby to bylo z dnia na dzien ale autor napisal, ze teraz sprzedal samochod wiec kupujacy ma 3 tyg na rejestracje. Inna kwestia, ze znam przypadek zatrzymania samochodu do rutynowej kontroli i co wyszlo, ze wlasnie owy podatek nie jest oplacony wiec zabrali blachy haha, koszty lawety, rejestracji ale juz z nowymi blachami... chyba nie jest tego warte. Oni odliczaja dni wiec przez te max 3 tygodnie autor nie straci za duzo, a kupujacy nie bedzie mial ewentualnych problemow.

I myślisz że ten ich rewelacyjny system komputerowy, który co jakiś czas regularnie robi numery, nagle "załapie" że brakuje takiej a nie innej wpłaty ?  Znam talentów którzy przeciągnęli termin wpłaty o prawie 2,5 miesiąca... Bez żadnych konsekwencji. Nie uwierzyłbym gdybym im na komputerze nie robił tej wpłaty osobiście. Jeżeli samochód jest sprzedany to już nie ma tematu

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maj 2016, 12:43:26 »
wiesz moze z tym nie byloby problemu gdyby to bylo z dnia na dzien ale autor napisal, ze teraz sprzedal samochod wiec kupujacy ma 3 tyg na rejestracje. Inna kwestia, ze znam przypadek zatrzymania samochodu do rutynowej kontroli i co wyszlo, ze wlasnie owy podatek nie jest oplacony wiec zabrali blachy haha, koszty lawety, rejestracji ale juz z nowymi blachami... chyba nie jest tego warte. Oni odliczaja dni wiec przez te max 3 tygodnie autor nie straci za duzo, a kupujacy nie bedzie mial ewentualnych problemow.

Policja dostaje namiar na takiego gościa dopabuse po dwóch bezskutecznych wezwaniach do zapłaty... Więc mówimy o trzech miesiącach a niue trzech tygodniach. Płacę wszystkie rachunki terminowo i w żadnym wypadku nie namawiam do ich niepłacenia. Napisałem tylko że jest taka opcja i tyle. A autor wątku zrobi jak uważa... Zresztą napisał już co zrobi ;) A pogawędzić zawsze miło jest ;)
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 09 Maj 2016, 12:43:26 »

Odzyskanie registreringsafgift w przypadku starego auta.

Zaczęty przez jonny2003Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 2531
Ostatnia wiadomość 05 Sie 2014, 14:20:39
wysłana przez lukashero