Ogólne > Edukacja

Ogólne pytania na początek

<< < (8/8)

szopen93:
zaq- A czy przed złożeniem papierów o su, mogę dostać jakieś jednorazowe stypendium ? A jeśli otrzymam stypendium rektora na uczelni w Polsce, na której jednocześnie będę kończyć studiowanie, gdzie uczelnie rozlicza się z tych pieniędzy to też nie mogę tego otrzymywać?

Czyli teoretycznie, jeśli bym zarobiła jakieś jednorazowe pieniądze w Polsce to muszę się z nich rozliczyć w Danii ?

Co do pracy w wymiarze 12 godzin tygodniowo jesteś coś w stanie polecić, by sprawnie znaleźć ?
I o pracę mogę się ubiegać jak załatwię wszystkie papiery jak cpr, nemID, kartę SKAT i żółta kartę i konto bankowe ?

zaq:
Jesli centrum Twoich interesow zyciowych bedzie w Danii, tudziez w Polsce bedziesz spedzala mniej niz 183 dni w roku, to jestes nierezydentem podatkowym Polski i zobowiazujesz sie do zaplaty podatku od calkowitego dochodu w Danii (niezaleznie od miejsca zarobku).
Jesli chodzi o stypendium z Polski (bez okreslonej daty od-do) otrzymane jednorazowo przed zlozeniem podania o SU to tak, ale nie w trakcie.

szopen93:
Zaq- raczej centrum będzie Dania, więc w takim wypadku wszystko u nich... a na przykład stypendium rektora na uczelni jest przyznawane od do, ale z tego stypendium rozlicza się uczelnia. Ja nie dostaje żadnegi pit-u. Wiem to już z poprzednich lat. Czy to stypendium by przeszło skoro na mnie nie będzie żadnego pitu ?

zaq:
Jesli jest to stypendium za studia w Polsce i nie ma nic wspolnego ze studiami w Danii (np. wymiana studencka) to radze skontaktowac sie z SU office z Twojej uczelni i dokladnie wypytac. Niestety nie wiem czy i jak uczelnie komunikuja sie ze soba. Sama mialam stypendium z Polski, ale wtedy jeszcze nie przyslugiwalo mi SU.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej