Ogólne > Dania i o Danii
Zatrzyamnie przez policje DK i zaparkowane samochody na polskich tablicach
Jomir:
--- Cytat: spooky w 11 Sie 2016, 21:31:09 ---Jomir - spokojnie ;) Nikt nie zabierze od razu samochodu, bez żadnej ku temu podstawy, a podstawą samą w sobie do zabrania nie jest to, że samochód posiada zagraniczne tablice. Dlatego są te zdjęcia = dowód, wtedy wiadomo (bardziej na zasadzie domysłu, niż twardego dowodu) od jakiego czasu taki samochód na zagranicznych blachach w Danii "przebywa". Także od tego momentu jest już nieciekawie, bo w przypadku jakiejkolwiek kontroli jest dowód, że samochód w Danii przebywa od ...
--- Koniec cytatu ---
Ty wiesz swoje, ja wiem swoje.
Nie dawniej niz 3 tygdnie temu, tlumaczylam przez telefon, gdy auteczko, tak na autostradzie zabierali...
No, ale kazdy wierzy w swojego Boga :)
Moim bogiem jest wiedza i doswiadczenie, a swiatem rzadzi prawo Murhiego.
spooky:
Wiesz, to nie chodzi o to, że jeden wie swoje, ktoś inny swoje, bo prawda jest przeważnie tylko jedna, a ja nie jestem z tych, żeby forsować jakieś teorie, jeśli prawda jest inna. Dawno się w tych wątkach nie udzielałem, rzuciłem teraz okiem na stronę SKAT-u i trochę pozmieniali:
"1. Inden du indfører et køretøj
Bor du i Danmark og indfører en bil eller MC på udenlandske nummerplader,
skal du:
*Give SKAT besked via denne formular, inden du indfører køretøjet.
*Printe din kvittering, da du skal have den liggende i køretøjet, når du kører på de udenlandske nummerplader."
- także zabrali się już za to konkretnie, żeby nie pozostawiać żadnego pola manewru. Wcześniej były 2 tygodnie na przerejestrowanie, no właśnie - dlatego potrzebowali dowodów, żeby stwierdzić, że samochód przebywa dłużej, bo w jaki sposób mieli udowodnić łamanie prawa? Obecny zapis zrzuca z nich ciężar dowodowy całkowicie.
Z drugiej strony - to po co te zdjęcia?
roga:
--- Cytat: spooky w 15 Sie 2016, 16:06:45 ---"1. Inden du indfører et køretøj
skal du:
--- Koniec cytatu ---
Nalezy rozumiec "MIESZKASZ w Danii i wprowadzasz do Danii samochod lub motocykl". Dotyczy to wiec dunczykow lub obcokrajowcow posiadajacych pobyt staly. Zdecydowana wiekszosc osob przywajaca tutaj w zwiazku z zatrudnieniem, nie mieszka w Danii, tylko przebywa/ma pobyt w Danii tak dlugo jak ma kontrakt zatrudnienia. Zameldowanie w Danii nie ma nic z tym wspolnego, nadal mowa o pobycie zgodnie z prawem o przemieszczaniu sie sily roboczej na terenie Unii. Sytuacja sie zmienia po uzyskaniu pobytu stalego.
Jomir:
--- Cytat: spooky w 15 Sie 2016, 16:06:45 ---Wiesz, to nie chodzi o to, że jeden wie swoje, ktoś inny swoje, bo prawda jest przeważnie tylko jedna, a ja nie jestem z tych, żeby forsować jakieś teorie, jeśli prawda jest inna. Dawno się w tych wątkach nie udzielałem, rzuciłem teraz okiem na stronę SKAT-u i trochę pozmieniali:
"1. Inden du indfører et køretøj
skal du:
*Give SKAT besked via denne formular, inden du indfører køretøjet.
*Printe din kvittering, da du skal have den liggende i køretøjet, når du kører på de udenlandske nummerplader."
- także zabrali się już za to konkretnie, żeby nie pozostawiać żadnego pola manewru. Wcześniej były 2 tygodnie na przerejestrowanie, no właśnie - dlatego potrzebowali dowodów, żeby stwierdzić, że samochód przebywa dłużej, bo w jaki sposób mieli udowodnić łamanie prawa? Obecny zapis zrzuca z nich ciężar dowodowy całkowicie.
Z drugiej strony - to po co te zdjęcia?
--- Koniec cytatu ---
Przeplyw informacji miedzy urzedami jest nienajlepszy.
Pewnie byla to policja drogowa, ktora nie do konca byla poinformowana o biezacej sytuacji prawnej.
Gdyby byla policja skarbowa, zabralaby auto na miejscu (o ile pobyt nie jest turtstyczny, badz praca sezonowa).
Jomir:
--- Cytat: roga w 15 Sie 2016, 21:19:11 ---Nalezy rozumiec "MIESZKASZ w Danii i wprowadzasz do Danii samochod lub motocykl". Dotyczy to wiec dunczykow lub obcokrajowcow posiadajacych pobyt staly. Zdecydowana wiekszosc osob przywajaca tutaj w zwiazku z zatrudnieniem, nie mieszka w Danii, tylko przebywa/ma pobyt w Danii tak dlugo jak ma kontrakt zatrudnienia. Zameldowanie w Danii nie ma nic z tym wspolnego, nadal mowa o pobycie zgodnie z prawem o przemieszczaniu sie sily roboczej na terenie Unii. Sytuacja sie zmienia po uzyskaniu pobytu stalego.
--- Koniec cytatu ---
Sytuacja zmienia sie w zaleznosci od celu i dlugosci pobytu (rowniez zamierzonej dlugosci).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej