Ogólne > Podatki
Żółta karta dla pracownika przygranicznego.
Dżolek:
Czekałem na Ciebie roga ;)
Dobrze w takim razie byłbyś mnie wstanie pokabusewać mniej więcej do jakiej zakładki na borgerze się przenieść? Tak niebieską kartę mam zamówioną, choć nie obyło się bez problemów. Druki na borgerze sa, że tak powiem do ściągnięcia czy w jakiś inny sposób się to odbywa?
Dziękuję oczywiście za Waszą pomoc i czekam na następną odpowiedź. Byłem już skłonny dzwonić do unbetaling, ale jednak co czyjaś praktyka to czyjaś. :)
Ps. Moja partnerka jak i dziecko są w tej chwili ubezpieczone w Polsce także, akurat póki co sprawa tyczy się jedynie mojej osoby.
roga:
Drukow na www.borger. dk sie nie sciaga. Nie pamietam tak "z glowy" zakladki dotyczcej ubezpieczenia, ale o ile pamietam to mowa o særligt sundhedskort. Wybierajac ta zakladke, odpowiadasz na pytania i po zakonczeniu odpowiedzi wysylasz wniosek. Pamietaj schowac sobie pokwitowanie wyslania wniosku. Odowiedz wraz z blankietami w 2 egzemplarzach przydzie na twoj e-boks.
Dżolek:
Tą zakładkę mam przejrzaną, ale tutaj jedyne co można zrobić to zamówić kartę zdrowia. Jak dobrze rozumiem, bo jest tu i o kwitach "e". To dla tych co mają ubezpieczenie polskie i na zasadzie konwencji chcą korzystać z duńskiej opieki zdrowotnej. Czyli sprawa zupełnie odwrotna. Bo tu składam wniosek, dołączam zapewnie druk e106 z polski, skan umowy pracy dunskiej i czekam na ich odpowiedz.
Opcji odwrotnej tutaj nie ma. A właśnie o to mi się rozchodzi. Chcę w Polsce przedstawić, że mam duńskie ubezpieczenie i korzystać w razie czego z opieki w Polsce, nie tylko w nagłych wypadkach z niebieską kartą. :) a do tego muszę w polskim nfz-ecie przedstawić im właśnie druki S1 czy tam e106 z Danii.
Napisałem jeszcze raz bo nie wiem czy się zrozumieliśmy. ;)
Pozdrawiam
roga:
'Widocznie sie nie rozumiemu. Na borger dk. (særligt sundhedskort - specjalna zolta karta!!!) wypelniasz swoje dane i wysylasz. Udbetaling Danmark przysle na twoj e-boks 2 jednobrzmiace e-106 juz wypelnione twoimi danymi i z podanym adresem zwrotnym na ktory NFZ ma odeslac podpisany przez ciebie w Polsce blankiet. Wejdz na borger.dk i po prawej stronie na gorze tam gdzie sie wyszukuje tematy, wpisz: særligt sundhedskort i juz jestes bezposrednio w systemie.
Dżolek:
W takim razie wybacz. Jednak to ja się myliłem. Tylko dwa pytania. Czy w tym przypadku specjalna żółta karta zastępuje moja dotychczasową? I czy w takim razie w momencie wizyty w Polsce pokazuje takową kartę?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej