Ogólne > Podatki
Żółta karta dla pracownika przygranicznego.
Dżolek:
Tak i to rozumiem. Dlatego powinienem w polskim nfz-cie przedstawić zapewne dwa druki e106. Dlatego pytam, gdzie mogę coś takiego otrzymać tutaj ew czy mogę to załatwić poprzez borger'a? Polska wersje tego druku znalazłem, ale domyślam się że potrzebuje również wersje duńską.
Dżolek:
Nikt nie podejmował się tego tematu wcześniej?
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale meldunek w Danii mam, żółta kartka z duńskim meldunkiem. A jedyne co znalazłem na borger to specjalnie karta zdrowia, ale nie rozumiem za bardzo tej idei, z duńskim jeszcze na bakier...
happybeti:
Jesli z dunskim na bakier, to troche ciezko, ale zamawiajac niebieska karte , masz do wyboru kilka opcji, m.in . pracownika transgranicznego. Wspolzamieszkujacego malzonka i niepelnoletnie dziecko tez mozna dopisac. Patrzyles tam ?
Dżolek:
Niebieska kartę mam już zamówiona dwa miesięcy temu, dopabuse jednak po moim ostatnim telefonie do unbetaling obudzili sie, że mają mi ją wysłać. Ale "zamówienie" składała moja koleżanka, więc trudno.mi się określić co takiego ona tam zaznaczyła. Widzę, że w przypadku polskiego adresu na żółtej karcie inaczej to wygląda, ale ja czego takiego nie potrzebowałem... Do Polski zjezdzam na kilka dni raz na miesiąc. Nie wiedziałem po prostu że tak to wygląda...
roga:
Podsumowujac: masz na zoltej karcie dunski adres (= zameldowanie w danii) blankiet do ubezpieczenia = E109. Masz na zoltej karcie polski adres, otrzymasz blankiet E106. Wszystko zalatwia sie elektronicznie www.borger.dk., rowniez "niebieska karte" = EU-sygesikringskort, ktora mozesz wyrobic dla siebie i swojej rodziny (zona/dzieci). E106 i E109 upowaznia rowniez do ubezpieczenia zony, jezeli nie przysluguje jej ubezpieczenie w Polsce.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej