Ogólne > Pomoc!

Pieniądze na żonę

(1/2) > >>

Detero:
Witam. Pracuję w Danii, moja żona przyjechała do mnie i posiada pozwolenie na pobyt i CPR. Słyszałem, że z tego tytułu, iż moja żona nie pracuje i jest tu ze mną powinienem dostać na nią jakieś pieniądze. Jeżeli to prawda to gdzie i jak powinienem się o tej sprawie dowiadywać? Proszę o radę.

Beata63:
Oczywiscie, ze powinienes a wrecz ci sie nalezy.....

Jomir:
Jedyne co mozesz otrzymac to jej fradrag , czyli kwote dochodu zwolnionego od podatku.
Mozesz tego dokonac on-line na Twojej stronie skat.
Wowczas bedziesz otrzymywal nieco wyzsza wyplate (zaplacisz mniej podatku).

roga:
Tak juz napisano, jezeli zona nie pracuje, mozna przeniesc ulge podatkowa przyslugujaca zonie do twojej karty podatkowej. Niestety nie mozesz tego zrobic sam. Musisz poinformowac Skat, wysylajac np. do Skatu email ze swojej teczki podatkowej i poprosic o uwzgledniecie Personfradrag zony w twojej karcie podatkowej na 2016. Mozesz tez nic nie robic i poczekac do rozliczenia podatkowego za 2016 i wowczas, jezeli ww Personfradrag nie bedzie uwzgledniony w propozycji rozliczenia sporzadzonego przez Skat, napisac do Skatu i twoj podatek za 2016 obnizony o okolo 16 tys. kr. = nadplata podatkowa dla ciebie. 

roga:
Nie jest to tzw. kwota dochodu zwolnionego od podatku, ale bezposrednie obnizenie twojego podatku.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej