Ad.1 no tak, ale podatek zapłacony (procentowy) w DK będzie dużo wyższy niż ten jaki wynikałby ze stawek obowiązujących w PL... czy nie będzie z tym problemów na polskiej deklaracji (np. niepełnego odliczenia) ?
Ad.2 kurcze nie mogę teraz podlinkować, ale chodzi o ulgę która przysługuje w pierwszym roku zatrudnienia w DK, po spełnieniu warunku pracy tymczasowej do 12 mcy (córka zawarła właśnie umowę na czas określony) i przy spełnieniu warunku, że w PL ma stałe miejsce zamieszkania (meldunek stały, to nic że de facto mieszka w wynajętym mieszkaniu w DK) - no chyba że coś źle zrozumiałem, albo przepis ten już jest nieaktualny ?
nawet tu na forum jest taki opis:
"Prawo do odpisu - Jeśli posiadasz stały meldunek w Polsce i jednocześnie pracujesz w Danii, masz prawo do wysokiego odpisu podatkowego. Kwalifikują się do niego osoby, którym praca uniemożliwia nocleg w domu. Trzeba tu spełnić kilka dodatkowych warunków.
Po pierwsze, twoja umowa o pracę być musi zawarta na czas określony, ale nie dłuższy niż rok. Po drugie – pracodawca nie może zapewniać bezpłatnego zakwaterowania i wyżywienia.
Dokumenty potwierdzające stały polski meldunek – przetłumaczone na duński lub angielski – należy przedstawić w urzędzie podatkowym."
czy mogę prosić o doprecyzowanie tych warunków ?
Znalazłem tez taki opis:
"Ulga podatkowa z tytułu ponoszenia kosztów wyżywienia i zakwaterowania - Osoby podejmujące w Danii pracę tymczasową mogą skorzystać z w/w ulgi, gdyż opłaty związane z zakwaterowaniem w Danii, a także wyżywieniem są traktowane jako koszty poniesione w związku ze świadczeniem pracy. Wysokość ulgi jest ustalana na tej samej zasadzie co ulga podatkowa dotycząca kosztów dojazdu do pracy, czyli według stałych stawek jakie raz w roku publikuje duński urząd skarbowy.
W celu skorzystania z powyższej ulgi podatkowej należy posiadać umowę najmu lokalu w Danii. oraz rachunki z opłat za zakwaterowanie i wyżywienie. W przypadku, gdy koszty te były potrącane z wynagrodzenia przez pracodawcę należy dołączyć paski płacowe."
- co w rozumieniu tych przepisów oznacza "praca tymczasowa" - i czy zawarcie umowy na 12 mcy spełnia ten warunek ?
jak wspomniałem, córka ma umowę najmu mieszkania w DK natomiast u pracodawcy ma potrącenia za lunch-e
A poza tym, czy jest gdzieś dostępna jakaś ściągawka albo poradnik (PL) jak wygląda dokładnie system podatkowy w DK ?
dla mnie to czarna magia...

Chodzi o to, że córka dostała od pracodawcy (dzwonił gdzieś i dopytywał) wyliczenia podatku i nie ma tam tych ulg (o których mowa powyżej), poza tym nikt jej nie prosił o zaświadczenie o zameldowaniu w PL które daje rzekomo wysokie odpisy podatkowe - chciałbym po prostu jej dać czarno na białym na jakie przepisy ma się powoływać w rozmowie z pracodawcą i/lub urzędem podatkowym, aby czegoś nie przeoczyć.