poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kontakthjaelp  (Przeczytany 4766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diaanaa20

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Kontakthjaelp
« dnia: 19 Lut 2016, 20:52:16 »
Witam serdecznie,

piszę z zapytaniem licząc, że być może ktoś z Państwa zna odpowiedź.

Jestem zarejestrowana w Danii od grudnia 2015 roku, jako osoba przyjezdna - "na" narzeczonego. Pod koniec stycznia podjęłam naukę języka duńskiego, finansowaną przez komunę. Studiuję również zaocznie w Polsce, jest to ostatni rok licencjacki. Nastawiam się na kontynuację studiów na poziomie MA na duńskiej uczelni. Aby to zrobić należy najpierw ukończyć 250h "podstawowej" nauki a następnie przejść przez moduły "faktycznej" nauki języka kończące się egzaminem w Kopenhadze. Bardzo czasochłonne i jak do tej pory udało mi się ustalić - nijak nie da się tego obejść, całość godzin należy przerobić (mimo samodzielnej nauki na znacznie wyższym poziomie).

Czy istnieje szansa odbycia płatnych praktyk/podjęcia pracy w dniach "pozaszkolnych", tak aby jednocześnie uczyć się języka pośród ludzi się nim posługującymi a także zarobić trochę "grosza"?

Z góry dziękuję za odpowiedź,
Diana

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kontakthjaelp
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lut 2016, 21:43:07 »
Platne praktyki sa czescia nauki w szkole. Kommuna wysyla na prkatyki, ale odbywaja sie one w ramach "kontanthjælp".
Ty nie mozesz otrzymac kontanthjælp, poniewaz, Twoj narzeczony podpisal zobowaizanie, ze Cie utrzyma.

Jak juz dostaniesz sie na studia/szkoly policealnej, to mozesz otrzymac stypendium, pod warunkiem pracy 12-15 godzin tygodniowo.

Proponuje skupic sie na nauce jezyka i "przepekac", pozniej wrota do roznych szkol beda nieco szerzej otwarte, a i o prace latwiej.

BY rozmawiac z Dunczykami, pieniedzy od panstwa brac nie trzeba, popatrz na zajecia w bibliotece, poszukaj znajomych wokolo.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline farvela

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 38
  • -Otrzymane: 98
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lut 2016, 23:52:11 »
A moze studia po angielsku? Do tego dunski nie jest potrzebny.
Bo jesli chodzi o studia po dunsku to musisz wlasnie na początku zdać ten 6 moduł - czyli studieprøven.
Z własnego doswiadiaczenia powiem ci ze na płatne praktyki nie ma właściwie szans, ale są na bezpłatne. Jednak do tego Twoj opiekun w jobcenter moze  wymagać znajomosci duńskiego na tyle żebyś mogła swobodnie pracować w tym języku. Tzn najpierw zapewne beda chcieli żebyś ileś tam modułów zaliczyła/zdała. Nie wiem czy jest tak jak piszesz, ze trzeba wyrobić te godziny bo ze mną w szkole były osoby ktore od razu podchodziły do np. Modułu 3. Takze na pewno ten okres skrócić można.
A pracy spróbuj poszukać na własna reke. Np w vikarach. Mozesz wtedy pracować te 15-20 h w tygodniu i byc wsród Duńczyków. - dodatkowa kasa i możliwośc rozmow.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lut 2016, 07:56:45 »
Farvela to pochwal sie jeszcze jak Ty sobie poradzilas z mowieniem z DUnczykami, jestes najlepszym przykladem, ze jak sie chce to mozna :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lut 2016, 08:19:35 »
z Duńczykami czy z Anglikami... Co za różnica ?  :D

"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lut 2016, 21:10:11 »
Temat: Kontakthjælp. :)...szkoda ze, za to nie mozna cos dostac z komuny.

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lut 2016, 21:41:38 »
Temat: Kontakthjælp. :)...szkoda ze, za to nie mozna cos dostac z komuny.

Literówka... Każdemu czasem wpadnie ;) A jak ktoś jest świeży i nie zna języka to często przekręca nieznane sobie wyrazy... Też niska szkodliwość społeczna ;)  A stare wygi  co język znają, domyślą się o co chodzi
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lut 2016, 21:41:38 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Gru 2016, 18:04:28 »
Otrzymuje wiele zapytan w zwiazku z nowowprowadzonym tzw.kontanthjælpsloft (gorna granica kontanthjælp). Przede wszystkim nalezy zwrocic uwage, ze nie ma mowy o bezposrednim obnizeniu kwoty kontanhjælp, ale redukcja dotyczy np. gornej granicy/loft innych swiadczen. Moze byc mowa o obnizeniu boligstøtte (doplata do czynszu) jezeli laczna suma swiadczen otrzymywanych od komuny przekracza gorna granice kontanhjælp. W ustawie o nowej kontanhjælp jest rowniez mowa o tym, ze nikt nie moze stracic wiekszej czesci uzyskiwanych swiadczen niz maksymalne kwote doplaty do boligsttte (swiadczenia dotyczace mieszkania). A wiec nie jest tak jak niektore osoby mnie zapytuja, czy w zwiazku z kontanhjælp loften jest ryzyko utraty swiadczen na dzieci. Takiego ryzyka nie ma.
Nowa kontanhjælp/gorna granica, w porownaniu do porzedniej (w nawiasie) wyglada nastepujaco:

Osoba samotna bez dzieci 13.121 (10.849)
Osoba samtona z dzieckiem 15.031 (14.416)
Osoba damotna z dwojgiem lub wiecej dzieci 15.385 (14.416)
Malzenstwa i wspolzyjace ze soba osoby bez dzieci 10.849 (10.849)
Malzenstwa i wspolzyjace ze soba osoby z 1 dzieckiem 14.416 (14.416)
Malzenstwa i wspolzyjace ze soba osoby z dwojgiem lub wiecej dzieci 14.416 (14.416)
Powyzsze kwoty sa to kwoty brutto, to znaczy przed opodatkowaniem.

Jednoczesnie wprowadzono tzw. zasade 225 godzin. Oznacza to, ze osoby otrzymujace kontanhjælp musza udokumentowac ze sa do dyspozycji na rynku pracy minimum 225 godzin rocznie, co odpowiada okolo 6 tygodnim pracy. Ta zasada istniala juz wczesniej ale dotyczyla wylacznie malzenstw na kontanthjælp. Teraz zostala rozszerzona i objemuje wszystkich, za wyjatkiem tych osob, ktore komuna oceni ze aktualnie nie sa w stanie podjac jakiejkolwiek pracy.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Gru 2016, 18:09:06 »
Brak udokumentowania pracy w wymiarze minimum 225 godzin rocznie, oznacza wedlug wyliczen Ministerstwa obnizenie pomocy socjalnej kontanhjælp dla malzenstw o okolo 2500-3800 kr. miesiecznie (w zaleznosci od tego czy maja dzieci), a osoby samotne straca okolo 1500-2300.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Gru 2016, 21:37:51 »
Blednie odczytalem nazwe watku jako Kontanthjælp i tutaj umiescilem moje uwagi.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Gru 2016, 21:37:51 »