poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Operacja..potrzebna porada;)  (Przeczytany 12564 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Flower27

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Operacja..potrzebna porada;)
« dnia: 16 Paź 2015, 02:57:13 »
Jest to moj pierwszy post, dlatego witam i pozdrawiam wszystkich;) Moj problem zaczyna sie w przyszlym roku..jak juz wspomnialem w powyzszym temacie, czeka mnie operacja barku w Helev Hospital..termin zostal wyznaczony na poczatek stycznia (2-3 miesieczna rehabilitacji) i tutaj zaczynaja sie moje pytania: czy moge liczyc na jakiekolwiek wsparcie finansowe ze strony komuny badz innego urzedu podczas mojej absencji chorobowej? Nigdy wczesniej nie mialem do czynienia ze szpitalami w Danii,wiec przyznam szczerze - nie wiem z czym sie to je..Dodam, iz pracuje w kraju od 8 lat,legalnie, ciagle u tego samego pracodawcy, ktory - jak mniemam- nie jest zbyt hojny i skory do placenia chorobowego :( .Co gorsza,obawiam sie, ze moglby mnie nawet zwolnic.. Obilo mi sie o uszy bym jeszcze przed operacja postaral sie o kartke stalego pobytu w Danii, ktora moze nieco pomoc. Mieszkajac samemu i nie pracujac,jest jednak ciezko pokryc koszty wynajmu mieszkania oraz glownych,dziennych wydatkow;) Z gory slicznie dziekuje za pomoc i doradztwo! Arek

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Operacja..potrzebna porada;)
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Paź 2015, 11:57:44 »
O jakim wsparciu z kommune myslisz?
Jaki typ operacji masz miec przeprowadzony?
Obecnie wiekszosc operacji przeprowadza sie laparoskopowo i niezdolnosc do pracy jest bardzo krotka.
Rehabilitacja 2-3 miesiace, tak, ale to nie oznacza, ze reka bedzie niesprawna, a to, ze bedziesz przez ten okres musial cwiczyc.

MIalam 7 lat temu przeprowadzona operacje barku - usuniecie zlogow wapniowych w stawie), bylam w szpitali od 9 do 13.
NIe moglam pracowac chyba za trzy dni. Bolalo jakis tydzien. Rehabilitacja moja trwala w sumie rok, ale tylko dlatego, ze zaniedbalam te cwiczenia.

Pracodawca nie ma wyboru, musi placic chorobowe, za ktore zreszta dostanie refundacje.
Do zwiazkow nalezysz? A-kasse oplacasz?
Bo jak nie to szybciutko sie zapisz. A-kassy juz nie wyrobisz, ale w razie czego bedziesz mial prawnikow do kontaktow z pracodawca, gdyby Cie zwolnil.

Sama akcja w szpitalu wyglada w ten sposob, ze na dzien przed spotkasz sie z anastezjologiem, ktory omowi z Toba szczegoly operacji. W dniu operacji stawisz sie w szpitalu, zabieg i najprawdopodobnie do domciu po kilku godzinach.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Paź 2015, 12:39:10 »
Jezeli mieszkasz sam to komuna moze ci pomoc w zajeciach, ktorym nie mozesz sprostac. Mialem operacje barku i unieruchomiona prawa reke, przychdzily sosu m/k mnie kapac, moglem zamawiac zakupy w netto, rowniez gotowe (z pewnoscia podle) zarcie i zmywanie+odkurzanie. Szpital wysyla zlecenie do komuny poczem przychodzi komunalny ekspert z ktorym sie umawiasz na zakres pomocy.
Szpital bedzie cie chcial wyrzucic tego samego dnia, ale mozesz zazadac jeszcze 1-2 dni pobytu (ja tak zrobilem).

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Paź 2015, 15:23:43 »
Meldujesz sie chory i przez 30 dni pracodawca placi Ci chorobowe, potem zawiadamia kommune, otrzymujesz druki do wypelnienia i dostajesz chorobowe z kommune, tak dlugo jak nie jestes zdolny do pracy, sam meldujesz zdolnosc podjecia pracy. Chorobowe jest troche nizsze od pensji, ale napewno wystarczy na utrzymanie.
Pomoz z kommune po operacji barku?
Ja pojechalam na operacje wlasnym autem i sama na drugi dzien wrocilam, lewy bark, odmawiajac oczywiscie przyjmowania morfiny w szpitalu.
Osoby samotne maja mozliwosc spedzenia jednej nocy w szpitalu, transport do domu zalatwiaja same
 Jakim zajeciom domowym nie mozna sprostac majac chory bark?
Ale Cie rozpieszczali zpatentem  ;)

Offline Flower27

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Paź 2015, 16:36:49 »
cholerka, nie spodziewalem sie tak szybkich odpowiedzi;) dziekuje za kazda z osobna! Jesli chodzi o bark to mam "zrujnowany staw,ciagle wtyskauje..potrzebne jest ustabilizowanie".. Mam prace fizyczna wiec doktor okreslil mi, ze bede mogl do niej wrocic po 2-3 miesiecznej rehabilitacji..przez pierwsze 2tyg, nie bede mogl w ogole ruszac reka..Prawda jest, ze wypuszcza mnie tego samego dnia, zostalo mi to przedstawione planowo juz podczas pierwszego spotkania,czeka mnie jedynie dodatkowe przeswietlenie przed zabiegiem..niestety nie jestem zapisany do zwiazkow ani nie oplacam A-kasse,co swiadczy jedynie o mojej glupocie i zaniedbaniu;/ ..co do tych drukow ( JAKIE I GDZIE?), powinienem je pobrac i wypelnic przed operacja by uzyskac jakies swiadczenia czy zglosic sie po operacji do komuny?Pytam poniewaz wiem ze moj szef bedzie mial to gdzies i z pewnoscia nigdzie tego nie zglosi, wszystko wiec bede zalatwial na wlasna reke..najlepiej jak najszybciej ;).. oplacam tez wlasne ubezpieczenie "TRYK" ale niestety nie wiem czy operacje tez podchodza pod ich odszkodowania i czy to ma jakies znaczenie:) ..pomocy nie potrzebuje..przyjezdza do mnie dziewczyna w odwiedziny i w opieke ;)

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Paź 2015, 16:52:51 »
faja, ja mam niespotykany urok osobisty, spytaj moderatorki i innych tutejszych nieborakow :)

Rozne moga byc operacje barku i szkody z tym zwiazane ; mialem prawa reke przywiazana pionowo do tulowia, moglem ruszac tylko troche palcami, zarcia nie moglem robic. Przychodzila mnie m.in kapac i robic porzadki atrakcyjna pakistanka (bez szmaty na glowie) :)
Pobyt mi przedluzono bo na bandazu pojawila sie plama krwi i zdecydowanie zaprotestowalem :) Wypisano mnie w pierwszy dzien swiat wielkanocnych. Rekowalenscencja trwala ze 3 miesiace.

Autor watka powinien przypilnowac, rowniez pytac o terminy cwiczen z fysioterapeuta.
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2015, 17:13:30 wysłana przez zpatentem »

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Paź 2015, 18:27:05 »
Po pierwsze, w te pedy zapisuj sie do zwiazkow. Sama mialam operacje 2,5 roku temu i bylam uziemiona przez kilka miesiecy. Prawnik (ze zwiazkow) doszukal sie w umowie mojego pracodawcy ze zwiazkami (3f), ze firma powinna mi wyplacic chorobowe za pierwsze 56 dni a nie tylko za miesiac (co usilnie probowala mi wmowic ksiegowa). Tuz przed operacja wybierz sie do swojego lekarza rodzinnego i popros o zwolnienie (przedstawiajac swoja sytuacje), ja tak zrobilam i dostalam zwolnienie bez problemu, a druki same przyszly poczta po tych 1,5 miesiaca. Po odeslaniu wypelnionych drukow, sygedagpenge zaczyna wyplacac komuna. Co pare miesiecy bedziesz wzywany na rozmowe w celu okreslenia stanu zdrowia i zdolnosci do wykonywania pracy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Paź 2015, 18:27:05 »

Offline Flower27

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Paź 2015, 09:55:31 »
Poszedlem za Twoja porada i zapisalem sie wieczorem online do zwiazkow 3F.. Mam nadzieje ze rehabilitacja nie bedzie trwala tak dlugo..uprzedzano mnie o 2-3 miesiacach..."CHYBA ZE wda sie jakies zakazenie" ;) jesli Tobie przyslali dokumenty po 1,5 miesiaca to przy dobrych wiatrach bylby to juz koniec mojej absencji.. Ciekawe czy proszac lekarza pierwszego kontaktu o zwolnienie na 2-3 miesiace moglbym jeszcze przed operacja zglosic dokumentacje do komuny..Dziekuje slicznie raz jeszcze za pomoc.. jesli macie jeszcze jakies porady ,wskazowki smialo piszcie!pozdrawiam

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Paź 2015, 14:26:52 »
Flower27 napisal: 1. Dodam, iz pracuje w kraju od 8 lat,legalnie,  2.Mieszkajac samemu i nie pracujac,jest jednak ciezko pokryc koszty wynajmu mieszkania oraz glownych,dziennych wydatkow

Ad.1. Dziwi mnie Twoj brak zainteresowania sie swoimi waznymi sprawami, szczegolnie przebywajac tutaj juz tyle lat. Zapisales sie do zwaizkow zawodowych, ale nic nie piszesz o tym czy rownoczesnie zapisales sie do A-kasse. Zwiazki zawodowe byc moze pomoga ci w  sprawach interpretowania przepisow lub w przypadku ewentualnych problemow z pracodawca. Natomiast nie otrzymasz zadnej pomocy finansowej w razie bezrobocia. Nie majac a-kasse oczywiscie bedziesz otrzymywal chorobowe, na poczatku od pracodawcy a potem z komuny. Pracodawca zawsze moze cie zwolnic i jezeli po zakonczeniu chorobowego nie bedziesz mial A-kasse, mozesz otrzymac pomoc socjalna z komuny (kontanhjælp). Kontanhjælp w twoim przypadku ograniczona czasowo, obawiam sie ze do krokiego okresu czasu, poniewaz po operacji i rehabilitacji nie bedziesz juz na chorobowym i w zasadzie bedziesz zdolnym do pracy, ktorej nie bedziesz mial jezeli pracodawca cie zwolni. W chwili wstrzymania kontanhjælp i nie posiadania pracy, nie masz podstaw do legalnego pobytu w Danii, chyba ze masz staly pobyt unijny, a o taki mozesz sie starac.

Ad.2. Nie musisz miec swojego mieszkania. Wystarczy byc zameldowanym, mozesz mieszkac razem z innymi osobami. W ten sposob ograniczasz swoje wydatki na czynsz. Mozesz tez sam wynajac jakies bardzo male mieszkanie, np. pokoj z kuchnia i lazienka, a w zaleznosci od wysokosci twoich dochodow (kontanhjælp tp rpwniez dochod do opodatkowania), otrzymasz doplate do czynszu.
Majac staly pobyt, nie podlegasz przepisom, ze twoj legalny pobyt w Danii jest uzalezniony wylacznie od posiadania zatrudnienia.   

Offline spooky

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 45
  • Reputacja: +31/-3
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Paź 2015, 14:52:01 »
Jak już się temat przewinął w wątkach, staraj się o "permanent ophold / tidsubegraenset ophold". Z tego co pamiętam to wypełnia się ten wniosek:
http://www.statsforvaltningen.dk/stats_resources/759.pdf
- w 5-10 minut się wypełnia, jeśli nie masz problemów językowych (duński / angielski).
Potrzebujesz zdjęcie 3,5cmx4,5cm i 5 ostatnich rozliczeń rocznych do przedstawienia (ja przedstawiłem wydruki ze swojej "teczki SKAT-owej"). Chyba jeszcze umowa o pracę.
Procedura, jak i pozwolenie, są darmowe.
Tutaj coś więcej o tym:
http://www.statsforvaltningen.dk/site.aspx?p=8173
Jeden z tematów o pobycie stałym na forum:
http://www.poloniainfo.dk/forum/index.php/topic,3529.75.html

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Paź 2015, 19:02:59 »
Lekarz pierwszego kontaktu nie da Ci zwolnienia na dluzej niz na ok. 3 tygodnie, ale w czasie wizyty umowi Cie na kolejna w celu przedluzenia. Jesli chodzi o wyplate sygedagpenge to nikt w borgerservice sie tym nie zajmuje, jest od tego specjalny oddzial z ktorym mozna skontaktowac sie tylko telefonicznie. A druku i tak nie dostaniesz do czasu az Twoj pracodawca zglosi sie po refundacje.
« Ostatnia zmiana: 17 Paź 2015, 19:25:26 wysłana przez zaq »

Offline cosmospace

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Gru 2016, 15:40:13 »
Również miałem operację (tylko nie barku, ale kolana – umówmy się, że to zbliżony problem). Nie zdecydowałem się na leczenie w Danii, bo jakoś nie miałem przekonania do tamtejszych specjalistów. Miałem wcześniej niemiłe wspomnienia jeżeli chodzi o mojego syna, któremu ręki po złamaniu nie potrafili odpowiednio zagipsować. Dlatego wybrałem opcję operacji w polskiej klinice Orthosport. Oczywiście prywatnie, ale przynajmniej miałem pewność, że odbędzie się ona szybko i będę w stanie powrócić do poruszania się bez kul. Operacja się powiodła i uważam, że to była jedna z lepszych decyzji jakie mogłem podjąć.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Gru 2016, 23:24:52 »
Ja mialam operacje w stawie barkowym i nie narzekam. Na zwolnieniu bylam tydzien, reka do uzytku w miare byla po kilku dniach.
Smieszne co mowisz o zagipsowaniu :)
sa rozne sytuacje i czasem gips celowo sie zaklada tymczasowo ...
No, ale co kto lubi.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Gru 2016, 18:25:31 »
Ja to bym "lubił" jakby mi jednak po złamaniu zagipsowali, a nie tymczasowo zaciapali gipsem  ;)
cosmospace, dobra decyzja, najwazniejsze zdrowie  :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Gru 2016, 00:15:59 »
Nie zawsze mozna .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Gru 2016, 00:15:59 »

Potrzebna pomoc mechanika!!

Zaczęty przez Kamil691Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 3208
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2008, 17:21:31
wysłana przez mary_79
potrzebna pomoc

Zaczęty przez VIOLADział Pomoc!

Odpowiedzi: 4