Ogólne > Pomoc!
Zwrot podatku
roga:
SKAT nie ma nic wspolnego z tym czy twoje konto bankowe jest okreslone jako Nemkonto czy nie. Jezeli nie jst, to ewentualna nadplata podatkowa wyslana przez Skat, wroci z powrtoem i bedzie tam lezala az do chowili kiedy twoje konto uzyska status Nemkonta. Zalogujs sie swoim NemId do Nemkoto i tam wszystko sprawdzisz, zmienisz itp.
roga:
A tak na prawde, to wyglada na to, ze chcialbys aby wiele twoich spraw poprowdzily inne osoby, zamiast np. zapytac w swoim banku, w Skat, w Nemkonto albo bezposrednio na ich stronach albo zadzwonic, zapytac w pracy lub w swoim srodowisku. Obawiam sie ze jeszcze po kilku takich "zapytaniach" tutaj, nikt juz nie bedzie mial sily na dalsze zaangazowanie sie w twoje "potrzeby". Od lat sledze forum i od dziesiatkow lat mieszkam tutaj i z przykroscia stwierdzam jak niezaradni sa tzw. nowo przybyli jezeli chodzi o to zeby samemu probowac rozwiazywac swoje badz co badz niezyb trudne sprawy w tym systemie, gdzie wszystkie tego typu rzeczy podane sa niemalze na talerzyku. Podejrzewam, ze nadal gdzies gleboko sa zakorzenione po przodkach geny okresu glebokiego komunizmu, gdzie obawiano sie zapytac "urzedu" i probowano dowiedziec sie czegos od sasiada, znajomego, a wiadomo, ze czesto jest tak jak juz gdzies wczesniej napisalem "powiedzial polak polakowi" (powiedzial co wiedzial, albo myslal ze wiedzial, albo powiedzial, zeby cos powiedziec).
E7ite:
Nie jestem juz w Danii, stad ten problem. Nie znam jezyka dunskiego.
Nie posiadam NemID. W naszej pracy nie mozna bylo sie z nikim dogadac, wszyscy mieli to gdzies, nikt nic nie wiedzial. Naprawde byl tam chaos.
E7ite:
NemID mozna zalozyc w sieci czy tylko w Danii w komunie?
E7ite:
Zero wartosciowej odpowiedzi. Ja pytam o jedno a Pan odpowiada cos zupelnie innego.
Nie mam mnie juz w danii i chce tylko odzyskac podatek. Dostalem rozliczenie poczta, dostalem instrukcje ale nie wiem jak utworzyc NemID. Bede musial specjalnie jechac do danii, zalatwic to w komunie? Bez NemID nie jestem w stanie nic tam zrobic. Bardzo prosze o odpowiedz na konkretne pytanie.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej