Ogólne > Podatki

Ulga na dojazdy

(1/4) > >>

AleksanderX:
Witam serdecznie chciałbym uzyskać fachowa opinie znawcy tematów podatków i ulg w dk. Temat zapewne kilkukrotnie wałkowany na forum jednak nigdzie, nie ma konkretnej odpowiedzi odnośnie słynnych ulg na dojazdy do miejsca zamieszkania w Polsce o ktorej słyszałem wielokrotnie. Sytuacja  moja wyglada następująco, pracuje w Danii 8 lat w pełnym wymiarze godzin umowa na czas nieokreślony, posiadam meldunek na terenie DK, jestem kawalerem nie mam ani zony ani dzieci posiadam jednak meldunek rowniez w Polsce, do pracy w jedna stronę nie mam więcej niż 12 km także tutaj ulga na dojazdy odpada jednak ciagle słyszę ze moge odjąć sobie ulgę na dojazdy do Polski. Po telefonicznej rozmowie z Panią w SKAT uzyskałem niekonkretne informacje raz mnie zapewniano ze mi sie nie nalezy, drugim razem Pani sama nie potrafiła jednoznacznie udzielić fachowej odpowiedzi. Czekam na mądre wypowiedzi

daniaa:
Niebywałe, pracujesz tutaj 8 lat i zadajesz takie pytanie :(
Hmm, chcesz ulgi na dojazdy do Polski? Tak przy okazji - rozumiem, że w Polsce corocznie rozliczasz się z Urzędem Skarbowym?

roga:

--- Cytat: AleksanderX w 01 Lut 2017, 23:03:31 ---nie ma konkretnej odpowiedzi odnośnie słynnych ulg na dojazdy
--- Koniec cytatu ---

Odpowiedzi na ten temat i to madrych, a co najwzniejsze konkretnych, bylo wiele, ale jezeli nie ma sie ochoty poszukac, to latwej jest napisac ze nie bylo i sprowokowac troche innych zeby albo wskazali link (i sami zuzyli na to troche czasu), albo znalezc kogos kto ma ochote zaczynac ten temat od nowa.
Ja powiem tak. Osoba, ktora ci odpowiedziala "nie" ma w zupelnosci racje. Zapomnij o jakichkolwiek ulgach. Masz pelen obowiazek podatkowy dla Danii i twoje tzw. centrum spraw zyciowych jest w Danii. nie jestem autorytetem w tych sprawach i jezeli masz watpliwosci - SKAT udzieli ci wiazacej odpowiedzi za oplata 400 kr., Tanio, szybko i wygodnie na stronie SKATu, a co najwazniejsze ze masz 100% pewnosc.   

roga:

--- Cytat: makka w 02 Lut 2017, 12:10:10 ---Udaj się do odpowiedniej placówki i zapytaj ;)

--- Koniec cytatu ---

Do odpowiedniej placowki? Placowek jako tako juz nie ma, poza kikoma w duzych miastach. Oddzilay Skatu nie zajmija sie takimi przyziemnymi sprawami podatnikow/osob fizycznych. W innych sprawach mozna umowic spotkanie z urzednikim!!! Od takich "dupereli" jest strona internetowa SKATu, gdzie ze swojej elektronicznejteczki podatkowej mozna zapytac i ta sama droga otrzymac odpowiedz (ewentualnie wiazaca za oplata), albo zadzwonic.

roga:

--- Cytat: AleksanderX w 01 Lut 2017, 23:03:31 ---Witam serdecznie chciałbym uzyskać fachowa opinie znawcy tematów podatków i ulg w dk. Temat zapewne kilkukrotnie wałkowany na forum jednak nigdzie, nie ma konkretnej odpowiedzi odnośnie słynnych ulg na dojazdy do miejsca zamieszkania w Polsce o ktorej słyszałem wielokrotnie. Sytuacja  moja wyglada następująco, pracuje w Danii 8 lat w pełnym wymiarze godzin umowa na czas nieokreślony, posiadam meldunek na terenie DK, jestem kawalerem nie mam ani zony ani dzieci posiadam jednak meldunek rowniez w Polsce, do pracy w jedna stronę nie mam więcej niż 12 km także tutaj ulga na dojazdy odpada jednak ciagle słyszę ze moge odjąć sobie ulgę na dojazdy do Polski. Po telefonicznej rozmowie z Panią w SKAT uzyskałem niekonkretne informacje raz mnie zapewniano ze mi sie nie nalezy, drugim razem Pani sama nie potrafiła jednoznacznie udzielić fachowej odpowiedzi. Czekam na mądre wypowiedzi

--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: AleksanderX w 01 Lut 2017, 23:03:31 ---ciagle słyszę ze moge odjąć sobie ulgę na dojazdy do Polski.
--- Koniec cytatu ---

Oczywiscie mozesz odjac (to znaczy wpisac sobie do rozliczenia), co nie jest jednoznaczne, ze ci przysluguje....A od kogo to ciagle slyszysz? ...."mowil polak polakowi"?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej