poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ulga na nie pracujaca żonę  (Przeczytany 7770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bodoo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Ulga na nie pracujaca żonę
« dnia: 17 Mar 2017, 12:17:15 »
Rok temu kupilem dom w Danii,okolice Midelfartu.posiadam tez dom w Polsce,od ktorego place 1 procent podatku w danii,nie mam tez pobytu stalego w Danii,poniewaz mi na razie nie chcą wydac,jesli w ogole wydadzą >:(,Moja zona mieszka w Polsce(nie posiada CPR) ,poniewaz opiekuje sie chorą matką i nigdzie nie pracuje,miesiac jest w Danii ze mna ,dwa miesiace w Polsce,czesto ja tez jezdze do Polski.
Ja pracuje w Danii mam kontrakt staly,ale w kazdej chwili moga mnie zwolnic.To tyle o mnie,a teraz do rzeczy!!!
Ostrzegam was !!!!!!!!Nie warto kupywac domu w Danii!!!!!!oczywiscie jesli macie podobna sytuacje,
Zapomnijcie o dojazdach Do Polski!!!!!!!!!!!!!!
Zapomnijcie o uldze na nie pracujaca żone!!!!!!
Ulgi dostaniecie tylko i wylacznie jesli w danii NIC NIE MACIE!!,mozecie mic melydunek w Danii i w Polsce a wtedy dostaniecie Pozwolenie na Jazde samochodem do polski plus ulga na dojazdy do skata! oraz jeszcze ,jesli zona nie pracuje w Polsce to dostaniecie 16000 dk,oczywiscie nie placicie zawrotnej kwoty afgiftu,i forsikringu!!!Jesli macie dzieci w polsce ,tez wam sie naleza borne penge!!!!!Ostrzegam was wszystkich nie zrobcie takiego błedu!!!!!!Jak Ja !!!!Pozdrawiam wszystkich goraco!!!!
szczegolnie Pana z Aarhus ,ktory rozlicza podatki w skacie!!Gorąco go polecam!!!!!

« Ostatnia zmiana: 17 Mar 2017, 12:32:21 wysłana przez Bodoo »

Offline Tajga75

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +2/-0
Odp: Ulga na nie pracujaca żonę
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Mar 2017, 22:00:37 »
Jestem w identycznej sytuacjii juz nie wiem co mam robic,dzwoniac do skata odpowiadaja mi ,ze ulga na niepracujaca zone w Polsce mi sie nie nalezy,dodam ze jestem zameldowany w Polsce i Danii.Widze duzo osob rozliczajaczch podatki,i nikt sie nie odyzwa co z tym problemem zrobic,moze Pan Roga  ustosunkuje sie do tego problemu.Jest dla mnie dziwne jestem zonaty, utryzmuje dom w Polsce i zone,ponosze duze koszty,a tu zonk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Rozumiem ulga na dojazdy mi sie nie nalezy,ale ulga na zone!!!!????????Jest to dla mnie czysta parodia!!!!wiem ze Skat szuka pieniedzy,ale nie tam ,gdzie potrzeba,

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Mar 2017, 02:31:37 »
Utrzymywanie zony,to obowiazek malzenski, to zanczy oboje malzonkowie maja wspolnie siebie utrzymywac i to jest ustalone przwem - nie wiem jak w Polsce. Ponoszenie duzych kosztow - wszystko jest wzgledne, ale o tym decydujemy sami i sami jestesmy odpowiedzialni za podejmowane deecyzje (rowniez kupna nieruchomosci w Danii). Kupujac dom/mieszkanie bank dokonal oceny waszej zdolnosci kredytowej i na tej podsawie umozliwil Wam finansowanie nabycia nieruchomosci. Bank sprawdzal wasze dochody i wydatki, ale przeciez nie jest zadaniem banku ocenic czy po nabyciu nieruchomosci skat obnizy wam ktores ulgi podatkowe.
Nabywajac nieruchomosc w Danii mysle (ale tylko mysle, jeszcze nie sprawdzilem), ze Skat uwaza ze wasze centrum spraw zyciowych przesuneli sie na Danie. Tutja mieszkacie, macie stale zameldowanie, umowa kupna okresla, ze wasza nieruchomosc jest nabytea do "cidziennego w niej zmieszkiwania" - doslowne tlumaczenie, a nie jako dom/mieszkanie gdzie mozecie byc od czasu do czasu. To jest powazny argument. Tutaj przebywacie zdecydowana czesc roku, tutja macie cale swoje centrum spraw gospodarczych (uzyskiwany dochod). Nie jestem pewnym czy Skat nie ma racji, a to oczym piszecie to wasza frustracja, ze nagle tracicie ulgi podatkowe, ale ulgi podatkowe sa tylko tak dlugo jak przepis na nie pozwala. Osobiscie nigdy nie kupilbym domu gdyby moja ekonomia po kupnie domu miala byc zalezna od tego czy bedzie ulga na gto czy na tamto, czy dostane rodzinne na dzieckv miala sie opierac na uldze podatkowej lub przykladowo na rodzinne na dziecko.   

Offline Tajga75

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Mar 2017, 12:36:47 »
Serdecznie dziekuje Panu Rodze i chylę czoła za tak dużą wiedze na temat podatkow w Danii.Martwi mnie troszeczkę,ze jest tylu specjalistow rozliczajacych  sie ze skatem,ogłoszajacych się na tym portalu i nikt nie zabrał głosu.Pan Roga moze pomyslec ,ze jestem sknerusem,ale mi sie wydaje.jesli ktos  podejmuje się rozliczania powinien posiadac Wiedze!!!,dla mnie nie ma problemu,zaplacic 500 czy tysiac koron za rozliczenie,chociaz nie jestem tak bogaty.
   Z tego co się orientuje to Unia Europejska ,to swobodny przeplyw kapitału i uslug.Kapitał nie ma narodowosci w Uni Europejskiej,a Dania dala juz niejednokrotnie przyklad Zaprzeczenia tej idei.

Cytuj (zaznaczone)
Nie jestem pewnym czy Skat nie ma racji, a to oczym piszecie to wasza frustracja, ze nagle tracicie ulgi podatkowe, ale ulgi podatkowe sa tylko tak dlugo jak przepis na nie pozwala. Osobiscie nigdy nie kupilbym domu gdyby moja ekonomia po kupnie domu miala byc zalezna od tego czy bedzie ulga na gto czy na tamto, czy dostane rodzinne na dzieckv miala sie opierac na uldze podatkowej lub przykladowo na rodzinne na dziecko.

Odpowiadam Panu,ze nie jestem zbulwersowany tym ,ze nagle tracę ulgi i moja ekonomia po kupnie domu nie zalezy od ulg.Kupujac dom w Danii,moja żona przebywała i nadal przebywa w Polsce,ze wzgledu na swoja sytuacje zdrowotna .Zaznaczam jeszcze raz ,moja zona nie posiada cpr dunskiego,oraz nie pracowala  w Danni. Ja jestem zameldowany w Danii,rowniez i w Polsce.*gdybym nie kupil domu w Dani ,to ta ulga mi sie nalezy na tysiac procent ,najwiekszy absurd,ktory mnie bulwersuje*
Skat stosuje zasadę Kalego,zaplac podatek od nieruchomosci w Polsce,a ulga na niepracujaca zone ci sie nie nalezy,poniewaz twoje centrum interesow zyciowych jest w Danii.,JEST TO DLA MNIE WIELKA PARODIA !!!!!!wg mnie jestem zonaty ,nie rozwiedziony i ta ulga mi sie nalezy,są jakies zasady ,albo ich nie ma!!!Nie chce od nich ulg na dojazdy do Polski,jest to dla mnie czytelny przepis~~,ale z ulga na żone potęzna Przesada!!Absurd goni absurd!!!!!
Prosze o rady i komentarze!!!Jeszcze Raz Dziekuje Panu Rodze i zycze duzo Zdrowia za jego cenne rady na tym forum!!!!!!!!!!!!!!

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Mar 2017, 13:49:46 »
Moja odpowiedz byla pisana w liczbie mnogiej, rowniez do Bodoo. Mysle ze jest bardzo zbulwersowany. Napisalem tez ze nie jestem calkowicie pewnym czy Skat nie ma racji. Ja takiej decyzji Skatu o nieuznaniu ulgi na zone nie wiedzialem, a odpowiedz udzielona przez telefon, czesto przez przypadkowego urzednika, majacego dyzur przy telefonie Skatu, nie powinna byc podstawa do stwierdzenia ze tak jest. W takiej sytuacji, najlepsza metoda jest zwrocenie do SKATu o tzw. wiazaca odpowiedz.  Za 400 kr. otrzymujemy odpowiedz i wiemy dokladnie o co chodzi. Sam nieraz z tego korzystam w moich prywatnych sprawch, szczegolnie odnosnie opodatkowania inwestycji, kiedy nie mam czasu na zaglebianie sie w szczegolowe przepisy roznych tematow, a przeliczajac moj stracony na to czas, gdybym mia to odszukiwac w przepisach, to wydana kwota dla Skatu, ktora jest dla Skatu wiazaca, jest dobrze wydana.
Komentujac czy warto nabywac nieruchomosc w Danii jako tutaj pracujacy obcokrajowiec, uwazam ze tak. Jest to dobra inwestycja, jezeli kupuje sie albo dla siebie w celu zamieszkania w Danii, albo jako inwestycje swoich pieniedzy/lokata . W zaleznosci gdzie taka nieruchomosc sie nabywa (nie wliczam tzw "udkants Danmark), jest to poza inwestycja w papiery wartosciowe, najlepsza inwestycja - wedlug mnie. Najlepsza i najbezpieczniejsza. Sredni wzrost ceny nieruchomosci, mowie o srednim, to okolo 3-5 procent rocznie. Kredyt splacamy np. ze stalym opodatkowaniem w kombinacji z pozyczka bankowa chyba ze sami mielismy oszczednosc i nie potrzebowalismy pozyczki w banku, zadawalajac sie finansowanie 80% ceny kredytem w Kreditforening na 1,5% na 20 lat. Juz kilkakrotnie podawalem przyklady tak pewnej inwestycji, a wiec jeszcze raz. Przy stalym oprocentowaniu, znamy dokladnie nasz"czynsz" przez wszystkie lata splacania kredytu, a jezeli mamy dodatkowo pozyczek bankowa z ruchomym oprocentowaniem, to ta pozyczke nalezy ograniczac do minimum i splacac ja jak najszybciej - rozne modele finansowania. Odsetki mozna odliczac w rozliczeniu rocznym, chociaz aktualnie sa minimalne, Dom/mieszkanie spokojnie rosnie w cenie (nieraz spada, nieraz rosnie - mowa o sredniej), kredyt splacamy i maleje. Sprzedajac nieruchomosc nie placi sie podatku od zysku ze sprzedazy. Wyjezdrzajac z Danii - jezeli mamy taki plan, albo sprzedajemy, albo wynjamujemy (np. rodakom), ktorzy nam splacajac poprzez czynsz albo calosc albo czesc kredytu. Wszystko zalezy od temperamentu. Ja przedkladam "spokojne" inwestycje, np. w nieruchomosci i w akcje, bez ciglego szarpania sie (kupno/sprzedaz), ktore daja poczucie bezpieczenstwa i niezy, chociaz moze nie najwyzszy afkast. Uwazam, ze dobrze jest jak najszybciej nabyc mieszkanie/dom i splacajac kredyt placic czynsz dla siebie. Jest to alternatywa do odkladania/oszczedzania pieniedzy. Nie poruszam tematu inwestowania w kraju rodzinnym, gdzie na pewno sa dobre mozliwosc: dzialla, mieszkanie, dom itp., ale to juz inny temat. Ja nie zanm sytuacji w Polsce i ograniczam sie do tematu kupna nieruchomosci w Danii.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Mar 2017, 13:54:09 »
jestem zameldowany w Polsce i Danii.

Zameldowanie tutaj, to jeden z warunkow kupna domu/mieszkania. Sprzadzajac umowe, oswiadczasz iadwokatowu musisz przedlozyc albo oswiadczenie ze pracujesz tutaj ponad 5 lat. Jezeli nie pracujesz 5 lat, musisz mu przedstawic dowod rejestracji swojego legalnego pobytu w Danii = Stasforvaltning. To samo dotyczy malzonki, jezeli kupujecie razem 50%/50%.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Mar 2017, 01:52:06 »
wg mnie jestem zonaty ,nie rozwiedziony i ta ulga mi sie nalezy,są jakies zasady ,albo ich nie ma!!!

Zle pojmujesz zasade tej ulgi. Sam fakt, ze jestes zonatym, i ze zona mieszka w Polsce, nie oznacza ze jest to jedynym warunkiem udzielenia ulgi na zona Nie musisz stawiac tyle wykrzyknikow !!!! Poza tym nie jest to ulga na zone, ale przeniesienie jej niewykorzystanego Personfradrag do twojego rozliczenia. Jest caly szereg kryteriow przy ocenie tzw. "centrum spraw zyciowych" a bedac malzonkiem osoby mieszkajaca w Polsce, to tylko jeden z elementow. To, ze moze nigdy nikt jeszcze nie kwestionowal twojej i wielu innych osob korzysci podatkowej z ulgi na zone, nie oznacza, ze ulga ta powinna byc ujeta w rozliczeniu. Moze byloby znacznie lepiej, zeby pewne rubryki w rozliczeniu byly pozamykane, bo jak dotychczas przekonani, ze tam te ulgi uznano i wyplacono pieniadze na konto (komputer). Doswiadczam juz w rozliczeniu tegorocznym duze zmiany, ktorycxh mze nie wszyscy zauwazaja, -juz sa pozycje w rozliczeniu, ktore po wprowadzeniu kwot odnosza do konkretnego blankietu, ktory podatnik ma sobie sciagnac, wypelnic i podpisac i wyslac do Skatu bezposrednio do jednostki zajmujaca sie Selvangivelsen (przyjmowanie deklaracja ze strony podatnika). Wiem ze to tylko taki spokojny poczatek, a wiem to z takiego zrodla ze nie ma co do tego watpliwosc. I tutaj przychodzi mi na mysl wlasnie tak goroco dyskutowana ulg na zone, ktora jest tylko jednym z elementow do oceny tzw. centrum spraw zyciowych podatnika. Dzisiaj w blankietach lub internetowo  wypelniamy tylko: czy jestes zonatym, czy byles zonatym caly rok, czy mieszkaliscie razem 31.12.2016 i czy malzonek mial dochod/ile zarobil brutto. Odpowiedz na te pytania nie jest wystrczjaca wdlug mnie, zeby ocenic gdzie jest cetrum zyciowe tego podatnika, wiem ze na pewno to sie zmieni i beda postawione pytania w rozliczeniu w odpowiedniej kierarki, w takiej, w jakiej urzednik dzisiaj podczas kontroli i zgodnie z przepisami ocenia slusznosc wprowadzenia tej ulgi przez podatnika. Poczawszy od banalnego pytania o obywatelstwo, czy zachowales swoje sædvanlige bopæl i hjemlandet, czy masz pelen obowiazek podatkowy poza Dania, czy masz zameldowanie w Danii czy tylko przebywasz w Dani w zwiazku z zatrudnieniem (bez zameldowania),, gdzie zamieszkujesz w Danii podczas pobytu, czy masz wspolmaloznka poza Dania, w jakim kraju, czy pobiera on jakies swiadczenia z Danii, czy zamieszkujecie razem i macie wspolne zameldowanie, czy malzonka otrzymuje jakies swiadczenia z Danii, czy ma dochod w kraju w ktorym zamieszkuje, jak czesto przebywasz razem z najblizsza rodzina, ile dni w roku przebywasz z rodzina, czy posiadsz nieruchomosccwlasna poza Dania, jeseli tak podac jej wartscitp. To tylko przyklad. Wowczas wszystko bedzie bardziej tranparentne a to czy sam przepis odnosnie tej ulgi i inych jest sluszny czy nie to juz inna sprawa. Sytuacja podoban jak w wielu innych sprawach i na pewno nie odbedzie sie bez dyskusji, tak jak dyskutowanie swiadczenia/rodzinne dla dzieci mieszkajace poza Dania. Pierwsze pisma z Udbetlaing juz czytalem. Obnizenie swiadczenia w Danii na drugie dziecko odliczajac +500 otrzymywane w Polsce. Jezeli dunskie swiadczenie jest wyzsze wowczas wyplacana jest tylko roznica.
To chyba wszystko na dzisiaj. Dobranoc

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Mar 2017, 01:52:06 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Mar 2017, 10:46:20 »
Ja sie nie zgodze z tym, ze kupno nieruchomosci jest dobra inwestycja.
Sam mowisz, ze trzeba zapmniec og "udkants Danmark", i racja, tam nie ma popytu.
Natomiast w popularnych miejscowosciach, gdzie w razie czego latwo sprzedac, ceny osiagnely juz swoj szczyt.
Owszem, ze niedawno pisano w gazetach, gdzie o ile wzrosna ceny, ale warto tez dodac, ze nie tak dawno, bo jesienia trabiono o nowym "boble", czyli o tym, ze ceny osiagnely niebotyczna wartosc, ze popyt jest za duzy i kryzys na rynku mieszkaniowym jest blisko.

Poza tym, warto tez pamietac, ze od domu oprocz kredytu (nie sadze, by ktos z Polakow kupowal za gotowke poza "udkants Danmark"), co roku placi sie podatek od nieruchomosci.
W przypadku na przyklad mojego domu, jest to 25.000 rocznie, czyli wszystkie "odestki" pozera skat.

Mozna dyskutowac co lepsze, wlasne czy wynajmowane, ale na pewno kupno domu z nadzieja, ze jego wartosc wzrosnie, w obecnym momencie, nie jest dobrym rozwiazaniem.

Kupno domu na inwestycje jest dobre w momencie kryzysu. My kupilsmy w "najglebszym" i faktycznie, gdbysmy chcieli go sprzedac w tej chwili, zarobilibysmy na nim grubo ponad milion. Niestety czas kryzysu sie skonczyl i ceny sa w tej chwili na wysokim pulapie. Liczenie na zarobek, jest jak granie na gieldzie wysokiego ryzyka.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Mar 2017, 10:46:20 »

Pokłosie nie dla duńczyków

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 52
Wyświetleń: 72830
Ostatnia wiadomość 07 Lip 2013, 01:30:31
wysłana przez aisak
UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 21566
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
Feriepenge - pracodawca nie chce wypłacić.

Zaczęty przez AsfaltDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 15767
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2011, 18:30:58
wysłana przez tomekskive
Nie ma nic za darmo...

Zaczęty przez CzaryMaryDział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 25580
Ostatnia wiadomość 15 Kwi 2014, 13:26:04
wysłana przez CzaryMary
komuna nie wypłaca mi już drugi rok zasiłku na dzieci