poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Feriepenge pytanie  (Przeczytany 19435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malwka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Feriepenge pytanie
« dnia: 31 Sie 2012, 13:41:11 »
Witam, pracodawca trzyma pieniądze z feriepenge u siebie, kiedy np. pracownik rezygnuje z pracy bo wraca np. do Polski pracodawca nie wypłaca pieniędzy, był już 3 takie przypadki, czy jest jakiś sposób na takiego pracodawcę żeby otrzymać swoje pieniądze z feriepenge? osoby te nie był członkami związków.

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 3
Odp: Feriepenge pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sie 2012, 13:53:33 »
hej. ja miałam podobną sytuację, w komunie kazali mi ponaglić pracodawcę pisemnie co zrobiłam i po 2-3 tygodniach napisałam maila na adres penst@penst.dk (lub możesz zwykłą pocztą Njalsgade 72C , 2300 Kph S) opisałam sytuację załączyłam kwitki wypłat i kopię maila którego wysłałam do pracodawcy. Odpisali mi zwykłym listem że zajmą się sprawą i wysłali do pracodawcy pismo o wyjaśnienie i przesłanie kasy w ciągu 3 tygodni inaczej skierują sprawę na policję. Dokładnie tydzień temu otrzymałam kase (której niestety nie mogę wykorzystać na razie bo jestem na macierzyńskim). trwało to w sumie około 2 miesięcy. Ja też nie należałam do związków, ważne chyba żeby mieć kwitki wypłat, ale niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę
"Jest taka chwila, w której zdani sami na siebie, ludzie przestają żyć, a starają się zaledwie przeżyć." S.King

Offline malwka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Sie 2012, 14:52:17 »
dziękuję za informacje, na pewno się przydadzą:-)

Offline Sofi

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Wrz 2012, 17:41:20 »
a ja mam do tego tematu jeszcze takie pytanie: czy ktoś zna może jakiś konkretny przepis, paragraf na to że feriepenge w przypadku wyjazdu na stałe z Danii można od razu wypłacić? Ja napisałam maila do swojego pracodawcy o wypłacenie mi tych pieniędzy ale oczywiście odpowiedź była taka że teraz nie można wypłacić tych pieniędzy tylko czekać do następnego roku bla, bla. :) Podejrzewam że kobietka w biurze nie jest do końca obeznana z przepisami a chciałabym się powołać na jakiś konkretny przepis.

Offline Tokent

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Wrz 2012, 18:27:54 »
Jak napisze glupote to prosze kogos cyknietego o sprostowanie ....

Feriepenge mozna wyplacic przed 01.05 kolejnego roku podatkowego ... ( oswiadczenei ze opuszczamy DK i nie bedziemy podejmowac pracy zarobkowej w kolejnym roku podatkowym ) Od wyplacanej kwoty potraca wtedy 60 % podatek.

Tak na 90 % jestem pewny ..jak Roga przeczyta i nic nie napisze to znaczy ze mam racje :)

o/

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Wrz 2012, 19:26:43 »
Jak napisze glupote to prosze kogos cyknietego o sprostowanie ....

Feriepenge mozna wyplacic przed 01.05 kolejnego roku podatkowego ...
Tu masz racje
Od wyplacanej kwoty potraca wtedy 60 % podatek.
Tu nie masz racji

Tak na 90 % jestem pewny ..jak Roga przeczyta i nic nie napisze to znaczy ze mam racje :)
To zobaczymy  ;)

o/

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Wrz 2012, 11:54:19 »
Cyknięty to raczej nie jestem, chyba ze nie bardzo rozumie tego okreslenia. Przeczytalem i jestem zmuszony napisac tylko z tego wzgledu na to, ze napisales, ze jak nie napisze to masz racje.

A wiec Feriepenge sa opodatkowane w roku w ktorym sie je "zarabia", to znaczy w optjeningsåret// kalendarzowym np. 2012 i normalnie przypadaja do wyplaty w roku "Feryjnym" od 01.05.2013. W sytuacji wyjazdu z Danii mozna pobrac te pieniadze. Pracodawcy odprowadzaja feriepenge do Feriekonto juz po potraceniu podatku, co oznacza ze kwota znajdujaca sie na Feriekonto (badz u pracodawcy) jest kwota netto po opodatkowaniu. Aby podjac feriepenge z powodu zakonczenia pracy/pobytu w Danii trzeba powiadomic Feriekonto o pewnych szczegolach, ktore wymienione sa na stronie Feriepenge, rowniez po polsku. Nalezy pamietac ze przy wymeldowywaniu sie w Danii trzeba podac adres przemeldowania sie (Polska). Wowczas feriepenge zostana automatycznie przelane przez Feriekonto na Nemkonto w Danii. Dlatego lepiej nie likwidowac swojego Nemkonto, rowniez ze wzgledu na ewentualne rozliczenie roczne ze Skatem. Jezeli nie masz juz Nemkonto musisz napisac do Feriekonto podajac swoje konto w Polsce: IBAN nr. i BIC/SWIFT kod. Jezeli to pracodawca ktory nalicza i zatrzymuje u siebie feriepenge, to albo na biezaco oblicza feriepenge i potaca od nich podatek na podstawie karty podatkowej a kwote netto po podatku ma u siebie na odzielnym koncie, albo robi to raz w roku (w tym wypadku przy rozwiazaniu stosunku zatrudnienia).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Wrz 2012, 11:54:19 »

Offline Tricktah

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Feriepenge pytanie
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Mar 2013, 07:02:53 »
Witam. Jakie mam prawo do feriepenge, jeżeli na moim pasku wypłat nie mam żadnej kwoty do wypłaty, nie ma też żadnej kwoty i liczby dni urlopu na feriekonto.

Offline Tomek1983

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Sty 2014, 20:57:47 »
czy na tej stronie można pisać po polsku

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Sty 2014, 01:30:22 »
czy na tej stronie można pisać po polsku
Jezeli masz namysli pisanie do Feriekonto, to mozesz wyslac email, ale nie po polsku. Natomiast informacja na ich stronie (w kilku jezykach) jest do czytania jak i w jaki sposob nalezy postepowac aby uzyskac wypalate swoich feriepenge, np. jezeli juz sie tutaj nie pracuje i nie mieszka.

Offline Tomek1983

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Sty 2014, 12:28:42 »
ale jak sprawdzałem na stronie feriepenge to na moim koncie nie było nic  a na siwistkach mam wpłaty to wystarczy do nich napisać. A może wiesz co to za znaczenie SH na innym forum pisali że jakieś pieniądze sie należą z tego sh 

Offline Holger

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 34
  • -Otrzymane: 35
  • Reputacja: +7/-0
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Sty 2014, 13:04:29 »
Takich kont jest duzo w Dani, jezeli nie wiesz na ktorym znajduja sie Twoje pieniadze tp zadzwon do pracodawcy. Swoja droga powinenes otrzymac "Feriekort", to taki blankiecik ktory wypelniasz idac na ferie.
Na feriekort masz wszystkie info jezeli chodzi o wysokosc wyplaty.   To wygladac moze np. Tak.  http://billedeupload.dk/images/qkbIQ.png
Jezeli nadal pracujesz w Dani urlop mozesz wykozystac dopabuse po 1 maja.
Nasz naród jak lawa, Z wie­rzchu zim­na i twar­da, sucha i plugawa; Lecz wewnętrzne­go og­nia sto lat nie wyziębi, Plwaj­my na tę sko­rupę i zstąpmy do głębi.
                                                Adam Mickiewicz

Offline darka7

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lut 2014, 18:36:24 »
Oboje z mężem pracujemy i mieszkamy na stałe w Danii. Po zalogowaniu się na stronie feriekonto.dk u mojego męża widnieje kwota 0,00 mimo że na ostatnim odcinku wypłaty widnieje kwota przy opisie "Netto feriepenge". Czy te pieniądze pracodawca przekazuje dopabuse na feriekonto, wtedy kiedy nabiera się uprawnienia do urlopu, tzn. od 1.05.2014? Czy przed wyjazdem na urlop należy złożyć wniosek u pracodawcy i wtedy on wypłaci feriepenge skoro ich nie ma na feriekonto.dk?
Ja pracowałam w zeszłym roku u dwóch pracodawców. Na moim feriekonto od pierwszego pracodawcy są środki, natomiast od drugiego, u którego już nie pracuje, nie ma. Czy muszę się bezpośrednio zwrócić do drugiego pracodawcy? 
Z góry dziękują za odpowiedź

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lut 2014, 19:57:24 »
Zacznij od spytania pracodawcy gdzie wplaca pieniadze.
Jakbys przeczytala post powyzej, dowiedzialabys sie, ze takich kas jest wiecej.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline liladk

• Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Mar 2017, 23:10:33 »
Witam.
Czy ktoś się orientuje czy po upływie 6 miesięcy od wyjazdu z Dani przepada możliwość uzyskania pieniędzy z feriekonto?
Chciałam złożyć wniosek poprzez borger.dk niestety mam zablokowaną tą możliwość. Jest opcja dla osób które w trakcie roku 2016 wyjechały z Danii jednak termin ustania stosunku pracy nie może przekraczać 6 miesięcy, a tak jest w moim przypadku. Czy to znaczy że te pieniądze przepadły? Oczywiście napisałam maila do urzędu, czekam za odpowiedzią, jestem trochę przerażona i niecierpliwa dlatego piszę też tutaj. Będę wdzięczna za odpwiedzi.
Pozdrawiam wszystkich

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Mar 2017, 23:10:33 »

pytanie

Zaczęty przez didooDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7250
Ostatnia wiadomość 08 Sie 2011, 18:38:33
wysłana przez didoo
Krotkie pytanie dot. ulg za dojazdy i wyzywienie

Zaczęty przez soul1985Dział Podatki