poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Ustalenie centrum interesów życiowych  (Przeczytany 2226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raccoon

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Ustalenie centrum interesów życiowych
« dnia: 22 Mar 2017, 18:14:45 »
Dzień dobry,

Piszę ten post bo już tak naprawdę nie wiem do kogo się zwrócić. Opiszę swoją sytuację może ktoś odpowie mi na moje pytanie.

W Danii jestem już jakiś czas, każdorazowo umowa była odnawiana co roku z tym samym pracodawcą. Nie posiadam meldunku tutaj, nigdy nie czułem potrzeby meldowania swojego pobytu tutaj. Jeżeli kiedykolwiek pracodawca zrezygnuje z przedłużenia umowy ze mną to po prostu się spakuje i wrócę do kraju na stałe, nie planuję przebywania na zasiłku lub innej formie pomocy państwowej. Pracuję w systemie 3 tygodnie tutaj 1 tydzień w domu w Polsce, czasem zdarzy się też jakiś weekend w Polsce (bardzo rzadko)-uprzedzam pytania, wszystko jest udokumentowane :-). Definitywnie pracuję ponad 37h tygodniowo ( w granicach 170-180h w miesiącu). Pracodawca przelewa wypłatę na duńskie konto z którego ja później robię przelew na konto w PL, nie używam duńskiego konta do innych celów.Teraz opiszę sytuację w Polsce, mieszkam razem z narzeczoną która pracuje, posiadamy wspólne konto bankowe na które jej pracodawca przelewa wynagrodzenie. W tym samym banku mam zaciągnięty kredyt na budowę domu ( dom został oddany do użytku w październiku 2016, więc świeża sprawa). Cała moja rodzina, znajomi i przyjaciele pozostali tam, dlatego staram się bywać przez minimum tydzień w miesiącu (dodatkowo w okresie letnim urlop) w moim rodzinnym mieście. W Danii jednak przebywam ponad 183 dni w ciągu całego roku. Natomiast nie wiążę swoje przyszłości z tym krajem, jestem tutaj ze względów zarobkowych
Piszę to ponieważ przeglądając roczne rozliczenie podatkowe ujrzałem taką informację ( załączyłem jpg). Jest to mój pierwszy post, nie znam nikogo żeby się poradzić w takiej sytuacji  Czy jest możliwy "powrót" do ograniczonego obowiązku podatkowego na terenie Królestwa Danii, czy dla SKAT-u liczy się tylko stan cywilny i ilość dni tutaj?

Będę wdzięczny za każdą chwilę poświęconą na odpowiedź
Pozdrawiam :)

*Uff nie pamiętam kiedy ostatni raz pisałem tak długi tekst :)

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Odp: Ustalenie centrum interesów życiowych
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Mar 2017, 18:30:11 »
W informacji od skatu jest napisane:

Mieszkales w Danii caly rok, dlatego zmienilismy twoj status na, Pelne obowiazek podatkowy w Danii.
Jezeli masz jakies dochody lub nieruchomosci za granica - musisz pamietac aby sammeu naniesc je do twojego rozliczenia rocznego.
Jezeli nie zgadzasz sie z tym iz maz pelen obowiazek podatkowy w Danii - prosimy cie abys skontaktowal sie z nami telefonicznie na nr: 72 22 28 92

Komentarz jest chyba zbedny.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Mar 2017, 19:32:07 »
A jednak, mimo ze komentarz jest zbedny jezeli chodzi o przetlumaczenie tekstu, to nalezy poweidziec, ze jest to standardowa odpowiedz Skatu. Skat nie podjal oceny twojej sytuacji i tylko niejako z "automtu" stwierdza, ze twoj pobyt w Danii jest ponad rok i dlatego zmienil twoj obowiazek podatkowy. Zwroc uwage, ze Skat rownoczxesnie sie asekuruje i napisal, ze jezeli nie jestes zgodny z ta decyzja,....mozesz.....i tak powinines zrobic. Ponizej podaje jakie elementy sa brane pod uwage w twojej sytuacji. Ograniczony obowiazek podatkowy ma sie generalnie przez pierwsze 183 dni pobytu, potem jest/moze byc mowa o dobbeldomici, a posiadajac dobbeldomicil mozna, spelniajac kilka warunkow nadal uzyskiwac korzysci podatkowe takie jakie przysluguja pracownikom trangranicznym (grænsegængere).

C.F.8.2.2.4.1.2 Skattemæssigt hjemsted for fysiske personer med dobbeltdomicil

Indhold
Dette afsnit handler om, i hvilket land den fysiske person skal anses for skattemæssigt hjemmehørende, hvis den pågældende på grund af sine tilhørsforhold er hjemmehørende i to (eller flere) lande.

Afsnittet indeholder:
•   Dobbeltdomicil
•   Hjemmehørende efter modeloverenskomsten
•   Regel nr. 1: Fast bolig til rådighed og centrum for livsinteresser
•   Regel nr. 2: Sædvanligt ophold
•   Regel nr. 3: Statsborgerskab
•   Regel nr. 4: Gensidig aftale mellem de kompetente myndigheder
•   Ingen bestemmelse i DBO'en om dobbeltdomicil.

Dobbeltdomicil
En fysisk person kan godt være fuldt skattepligtig til, og dermed hjemmehørende, i to (eller flere) lande på én gang. Dette kaldes dobbeltdomicil. Modeloverenskomsten er imidlertid opbygget sådan, at kun ét af landene kan være bopælsland i overenskomstens forstand. Det andet land skal være kildeland i overenskomstens forstand. Se afsnit C.F.8.2.2.4.1.1 Skattemæssigt hjemsted for fysiske personer efter artikel 4, stk. 1.
Hjemmehørende efter modeloverenskomsten
Modeloverenskomsten indeholder regler, der skal gøre det muligt at afgøre, hvor en fysisk person med dobbeltdomicil skal anses for hjemmehørende i overenskomstens forstand. Se modeloverenskomstens artikel 4, stk. 2.
Modeloverenskomstens regelsæt består af fire regler:

•   Regel nr. 1: Fast bolig til rådighed, og hvis der er fast bolig i begge lande, hvor den pågældende har stærkeste   personlige og økonomiske forbindelser (centrum for livsinteresser)
•   Regel nr. 2: Sædvanligt ophold
•   Regel nr. 3: Statsborgerskab
•   Regel nr. 4: Gensidig aftale mellem de kompetente myndigheder.

Reglerne anvendes sådan, at alle sager forsøges først afgjort efter regel nr. 1.
Hvis det ikke kan afgøres, hvor den pågældende er hjemmehørende ud fra fast bolig og centrum for livsinteresser (regel nr. 1), skal det vurderes, hvor den pågældende sædvanligvis opholder sig (regel nr. 2).
Kan det ikke ud fra dette afgøres, hvor den pågældende er hjemmehørende, træffes afgørelsen på baggrund af statsborgerskab (regel nr. 3).
Er den pågældende statsborger i begge eller ingen af de pågældende lande træffes afgørelsen efter gensidig aftale mellem de kompetente myndigheder (regel nr. 4).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 22 Mar 2017, 19:32:07 »

dobre jedzenie w centrum

Zaczęty przez barselDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 10045
Ostatnia wiadomość 24 Lis 2009, 09:45:48
wysłana przez Edytam
centrum handlowe w Arhus

Zaczęty przez jakiiDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 8488
Ostatnia wiadomość 29 Lip 2009, 21:11:08
wysłana przez jakii
Darmowy parking najbliżej centrum Odense

Zaczęty przez ManiorDział Odense

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9630
Ostatnia wiadomość 19 Wrz 2007, 20:33:40
wysłana przez Manior
Czy zna mzoe mi polecic fajan dyskoteke w centrum Kopenhagi?

Zaczęty przez slodka_truciznaDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5489
Ostatnia wiadomość 23 Lis 2009, 19:50:20
wysłana przez slodka_trucizna
Dlaczego śmierdzi od kilku dni w centrum Århus?

Zaczęty przez micuraDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5733
Ostatnia wiadomość 09 Mar 2014, 21:50:04
wysłana przez hangedhorse