Ogólne > Podatki

Skat - do zapłacenia

(1/4) > >>

tadek84pl:
Cześć

Wczoraj przyszedł ze Skat'u podatek do zapłacenia - termin do zapłaty: 1 Maj
Oczywiście mam czas tylko do Piątku 28 Kwietnia, bo później żaden list czy przekaz nie wyfrunie z Polski ;-/

Jakie są opcje zapłaty tego podatku ? [przelew, inna opcja ?,  inna opcja ?]

Wybrałem opcje przelew zagraniczny z Mbanku, który przewalutuje mi Pln na Dkk

1. Czy mógłby mi ktoś pomóc wypełnić pola przelewu ?

wg.: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oid=2122165&vid=0

Powinniśmy użyc tych danych:

IBAN: DK87 0216 4069 1633 94      rachunek ?
Kod SWIFT: DABADKKK
Danske Bank                               nazwa odbiorcy ?
Holmens Kanal 1-12                      adres
1092 Kopenhaga Ø                       adres

Kwota: 641 DKK

a) co wpisać w pole Tytułu przelewu ? = wpisać po duńsku że to "podatek do zapłaty, 2016 r. + mój cpr [personnummer]
b) gdzie wpisać Kod swift ? = nie widzę w Mbanku żadnej rubryki do tego kodu
c) ktoś orientuje się jakie będą koszty łączne tego przelewu ;-/ chyba że mnie ktoś oświeci czy jest coś tańszego niż przelew

Jomir:
Jezeli wciaz masz jeszcze kody, to zaloguj sie na swoja strone i zaplac karta kredytowa - najtansza opcja.

Jezeli nie zaplacisz podatku przed pierwszym Maja nic sie nie stanie. Podatek trzeba zaplacic do 1 lipca, jedynie po 1 maja placi sie wieksze odsetki, ale to i tak okolo 4,5 procent rocznie.

happybeti:
Kod SWIFT to to samo,  co BIC, Nazwa odbiorcy to raczej nazwa i adres SKAT, nie Danske Bank ?

tadek84pl:

--- Cytat: happybeti w 26 Kwi 2017, 04:24:47 ---Kod SWIFT to to samo,  co BIC, Nazwa odbiorcy to raczej nazwa i adres SKAT, nie Danske Bank ?

--- Koniec cytatu ---

Wg.: https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oid=2122165&vid=0

"Jesli beda Panstwo przekazywac srodki z zagranicznego rachunku bankowego, potrzebne beda nastepujace dane:

IBAN: DK87 0216 4069 1633 94
Kod SWIFT: DABADKKK

Danske Bank
Holmens Kanal 1-12
1092 Kopenhaga Ø"

Dlatego pytam tu na forum żeby nie wysłać w kosmos

tadek84pl:

--- Cytat: Jomir w 25 Kwi 2017, 22:54:15 ---Jezeli wciaz masz jeszcze kody, to zaloguj sie na swoja strone i zaplac karta kredytowa - najtansza opcja.

Jezeli nie zaplacisz podatku przed pierwszym Maja nic sie nie stanie. Podatek trzeba zaplacic do 1 lipca, jedynie po 1 maja placi sie wieksze odsetki, ale to i tak okolo 4,5 procent rocznie.

--- Koniec cytatu ---

Jakie kody ? Nie mam żadnych tastselvkodow/nemidow - mam tylko Cpr [personnummer]
Do niczego nie przyda się ;-/

Właśnie zastanawiam się co lepsze:

1.zapłacić przelewem swift - po drodze banki zgarną prowizję
2.nie płacić i wtedy skat odezwie się do naszego US z prośbą bym zapłacił i wtedy nasz US wskaże polski adres bankowy do zapłaty - będzie pewnie coś naliczone [kara czy prowizja]

Pytanie co wyjdzie taniej

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej