poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zakończenie pracy w Danii.  (Przeczytany 5356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rio920

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Zakończenie pracy w Danii.
« dnia: 31 Sty 2018, 14:00:55 »
Witam,
28 lutego koncze prace w Danii. Nie jestem zameldowany w Danii, pracuje tu od 4.2017r.
Moje pytanie jest takie, jakie kroki musze podjąć aby wszelkie sprawy zamknąc ze SKatem.
Czytalem ze musze jakis wniosek wyslać o zamkniecie roku podatkowego, tylko nie wiem w jaki sposob mozna to zrobic.
Chcialbym sie takze dowiedziec co musze zrobic aby wyplacic swoje FeriePenge, mam nemkonto itd tylko czy musze jakis wniosek pisac czy jak to wyglada.
Takze chce wyplacic pieniadze emerytalne wiem ze odciągną 60%, ale juz nie zamierzam tu wracac.
Proszę aby ktos mógł mi wysłać jakiegoś linka albo cos gdzie to bedzie opisane wszystko lub mi pomógł to zrealizować :)
Szukałem na forum ale to jest wszystko ogolnikowo i po trochu.
« Ostatnia zmiana: 31 Sty 2018, 14:12:40 wysłana przez rio920 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Zakończenie pracy w Danii.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lut 2018, 01:12:04 »
Link, w ktorym byalby opisana procedure - takiego nie ma. Moge tylko poinformowac na podstawie moich doswiadczen w tych sprawach i wiedzy. Nie chodzi o zamnkiecie roku podatkowego. Mowa o zamknieciu obowiazku podatkowego. Mozesz zamknac rok podatkowy nadal majac obowiazek podatkowy nie majac dochodow. SKAT nie wie czy wyjechales czy tez nadal nadal jestes w Danii, a to dlatego ze nie masz tutaj zameldwania. Inaczej wyglada sprawa majac dunskie zameldowanie. Wymeldowujac sie podajesz adres w kraju do ktorego wyjezdrzasz i urzad nie ma watpliwosci ze nie masz juz tutaj ani pracy a co najwazniejsze nie masz pobytu. Fundusz emerytalny nie przyjmuje wnioskow o wyplate bez posiadania "podkladki" ze twoj obowiazek podatkowy zostal zamkniety. Posiadajac takie potwierdzenie ze SKAT (po zlozeniu wniosku, ktory znajdziesz w blwnkietahc na stronie SKATu), nie ma problemu z wyplata pieniedzy z funduszu emerytalnege i feriepenge. Odnosnie feriepenge, procedura wyplaty jest zalezna od tego kto administruje twoje feriepenge. Czy sa one administriwane przez pracodawce czy pracodawca zlecil to Instytucji Feriekonto, a moze dostales juz blankiet z danymi do wyplaty feriepenge na swoj e-boks i wystarczy tylko wpelnic i wyslac. Feriepenge wypracowane w 2017 mozesz otrzymac w zwiazku z wyjazdem i nie musisz czekac do 01.05.2018 poczatek roku feryjnego) i to samo dotyczy feriepenge wypracowanych w tych 2 miesiacach 2018. Moja rada: jezeli masz dunskie Nemkonto pozostaw je otwarte dla wyplaty z funduszu i nie podawaj numeru rachunku bankowego w Polsce. 

poloniainfo.dk

Odp: Zakończenie pracy w Danii.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lut 2018, 01:12:04 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309355
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16866
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39601
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45826
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42612
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand