Ogólne > Podatki
Środki emerytalne w Danii
kujawiaczkaa:
Przebywam w Danii i posiadam pobyt stały, teraz myślę czy nie zjechać do Polski na dłuższy czas.
Czy pobyt stały wprowadza jakiekolwike ograniczenia co do "wybrania" swoich zgromadzonych przez pracownika-pracodawcę środków emerytalnych? Tzn. czy zamknięcie obowiązku podatkowego w Danii dziś, będzie miało wpływ na pobyt stały (odebranie?) i środki emerytalne z folkepension? Czy pomimo zamknięcia spraw w Danii dziś, nie zostanie mi odebrane prawo do folkepension w przyszłości?
adamadamowicz:
--- Cytat: roga w 16 Lut 2018, 18:07:43 ---Natomiast emerytura dla obywateli innych krajow unijnych przysluguje w zaleznosci od ilosci przepracowanych w Danii lat. Za kazdy przepracowany rok w Danii przysluguje dla obcokrajowcow/EU 1/40 dunskiej panstwowej emerytury.
--- Koniec cytatu ---
Czy jesteś pewien, że tylko lata przepracowane, a nie lata przemieszkałe? Czyli łącznie przepracowane i przemieszkałe.
roga:
Masz racje, ale nalezaloby sprawdzic czy pobyt bez pracy ale z udokumentowanym dochodem np. w postasci swiadczen socjalnych upowaznia do emerytury. Tego nie wiem. Obawiam sie ze nie, jezeli warunkime jest pobyt z zatrudnieniem. Wiem natomiast ze pobyt bez dochodu, np. zona osoby tutaj pracujacej nie otrzyma dunskiej emerytury, tylko dlatego ze tutaj przebywala. Wprowadza sie tak duzo zmaina w temacie, ze niesposob na biezaco orietowac sie, szczegolnie jezeli nie ma to wiekszego znaczenia ani zainteresowania z mojej strony.
Jacob_28:
--- Cytat: kujawiaczkaa w 19 Lut 2018, 19:23:15 ---Przebywam w Danii i posiadam pobyt stały, teraz myślę czy nie zjechać do Polski na dłuższy czas.
Czy pobyt stały wprowadza jakiekolwike ograniczenia co do "wybrania" swoich zgromadzonych przez pracownika-pracodawcę środków emerytalnych? Tzn. czy zamknięcie obowiązku podatkowego w Danii dziś, będzie miało wpływ na pobyt stały (odebranie?) i środki emerytalne z folkepension? Czy pomimo zamknięcia spraw w Danii dziś, nie zostanie mi odebrane prawo do folkepension w przyszłości?
--- Koniec cytatu ---
Hi.Co do pobytu stałego.Teraz dopisują na karcie pobytu stałego takie info:
Til orientering følger det af EU-opholdsbekendtgørelsens § 31, at tidsubegrænset opholdsret efter §§19-20 ophører, hvis den pågæl- dende har opholdt sig uden for landet i mere end 2 på hinanden føl- gende år.
Wynika z tego,że możesz opuścić Danie do 2 lat a po tym okresie musisz ponownie starać się o pobyt.Pytanie czy to prawo obowiązuje osoby które dostały pozwolenie bez tej informacji?
Jomir:
Oczywiscie, poniewaz adekwatny przepis byl juz od wielu lat.
Teraz by uniknac tlumaczenia "nie wiedzialem", pisze sie o tym rowniez na pozowoleniu.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej