Ogólne > Przepisy z różnych stron świata.

Tort tiramisu

(1/3) > >>

RybkaWillego:
Tort tiramisu

Składniki:
50 dag serka mascarpone ( do kupienia w sklepie Føtex)
5 żółtek
10 dag cukru pudru
100 ml amaretto ( lub innego likieru migdałowego)
200 ml mocnej ostudzonej kawy
20 dag podłużnych biszkoptów ( do kupienia w sklepie Føtex)
1-2 łyżki kakao

Żółtka wbić do miski, dodać cukier puder, utrzeć na parze do białości. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodając stopniowo serek mascarpone, miksować, aż krem będzie gładki i puszysty. Kawę połączyć z likierem amaretto. Połowę biszkoptów ułożyć ciasno na dnie niewielkiej tortownicy, skropić kawą z amaretto. Rozsmarować delikatnie połowę przygotowanego kremu. Następnie ułożyć
kolejną warstwę skropionych kawą podłużnych biszkoptów. Całość przykryć resztą kremu. tort wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posypać przez sitko kakao.

Rada dla cierpliwych: Ja wole jak tort postoi w lodówce  2 dni i przejdzie smakiem, wtedy jest najlepszy.
Smacznego 




robert1987k:
aż człowiekowi ślinka pociekła jak ten przepis się czyta ale powiem wam że standardowy przepis

andrejos:
Dokladnie klasyk ale smaczny :) i juz na drugi dzien ladnie dochodzi ;)

sopocianka:
latwiej jest, jak biszkopty namoczysz w kawie wystudzonej i potem ukladasz :) nalezy je zanurzycz w kawie i wyjac od razu. Zanurzamy strona, na ktorej jest cukier :) najlepiej posypac kakao tuz przed podaniem :)

faja:
Czy ktos robil tiramisu bez likieru?, tak, zeby mogly jesc dzieci? i jak smakuje?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej