Ogólne > Kącik Kulinarny
Koszyk Wielkanocny z ciasta
(1/1)
RybkaWillego:
Zbliżają się święta Wielkanocne. Wiele osób uszykuje piękny koszyczek wypełniony smakołykami, aby potem zanieść go do kościoła i poświęcić. Ja też to robię co roku. Jednak od kilku lat sama piekę swój koszyk, który jest w 100% jadalny. Poniżej podaje przepis.
Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej,
• 1/2 szklanki mleka,
• 12,5g świeżych drożdży,
• szczypta soli,
• 1/4 szklanki cukru,
• jajko,
• 2 łyżki oleju.
Wykonanie
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Na środku zrobić dołek. Do dołka wsypać cukier, wkruszyć drożdże i wlać połowę letniego mleka. Delikatnie zasypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodać olej i resztę mleka. Jajko rozkłócić, połowę dodać do ciasta resztę zostawić. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Miskę o średnicy około 20cm po zewnętrznej stronie wyłożyć folią aluminiową. Folię natłuścić a miskę odwrócić "do góry nogami".
Z kawałka ciasta utoczyć trzy wałeczki i spleść je w warkocz - to będzie rączka do koszyka. Z reszty ciasta toczyć małe wałeczki i układać je na misce.
Następnie kolejne wałeczki przeplatać na około miski na przemian, raz przeplatać górą raz dołem.
Na koniec rozwałkować małe kółko i przykleić je na środku miski. Całość posmarować pozostałym jajkiem. Piec około 25minut w temp. 180st.
Zdjąć upieczony koszyk z miski i na środku miski ułożyć rączkę od koszyka. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec około 10-15 minut w temp. 180st.
Ostudzić i przy pomocy wykałaczek połączyć koszyk z rączką.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej