Ogólne > Praca w Danii
Wypadek w pracy
(1/1)
nilbu:
Dzień dobry,
2 miesiące temu miałem wypadek w pracy(wypadek został zgłoszony przez pracodawce do opowiedniego urzędu) przez który musiałem przejść operacje(zszycie ścięgien palców), gojenie jeszcze trochę potrwa plus do tego rehabilitacja, niestety wypadek miał miejsce tylko po 3 tygodniach mojego pobytu i pracy w Dani - taki pech. Za te 2 miesiące otrzymałem wynagrodzenie od pracodawcy i zastanawiam się co teraz, ponieważ nie dostałem żadnej informacji od komuny(wcześniej dostałem do wypełnienia formularz gdzie musiałem podać swoją wersję zdarzeń plus odpowiedzieć na pytania dotyczące wypadku).
Przed operacją miałem wywiad z lekarzem i tłumaczem, gdzie uzgodnione zostało że będę leczył się w Polsce i tak też robię, mam wystawione polskie L4 z CVR pracodawcy, które przesłałem za pomocą portalu mitsygefravaer.dk. Posiadam nr CPR zdrapki i konto bankowe.
Obecnie martwię się czy będę dostawał wypłatę od komuny czy nie, ponieważ pracowałem tylko 3 tygodnie,a niestety nie mogę wykonywać jeszcze pracy ze względu na poważny uraz. był ktoś w podobnej sytuacji,coś powinienem jeszcze dopełnić, mogę liczyć na jakiekolwiek środki do życia?
Jomir:
Jezeli zdecydowales sie na leczenie w Polsce, kommuna nie bedzie Ci placic chorobowego.
Nie wiem jak Twoj kontrakt, na jak dlugo byl? okres probny? Warunki wypowiedzenia?
Jezeli kontrakt wygasl i zdecydowales sie na leczenie w Polsce, Twoje powiazanie z dunskim rynkiem pracy wygasa.
nilbu:
Nie decydowałem się stricte na leczenie w Polsce tylko była mowa o ściągnięciu szwów, a później szyny gipsowej. Kontrakt dalej trwa, po rekonwalescencji mogę normalnie wrócić do pracy.
Jomir:
ok.
W zaleznosci od tego co jest w Twoim kontrakcie, to albo pracodawca placi CI chorobowe i dostaje zwrot z kommuny, albo komuna placi Ci chorobowe.
Aczkolwiek musisz sie upewnic czy kommuna bedzie chcila Ci placic, gdy bedziesz w Polsce. Generalnie jezeli sie jest chorym trzeba przebywac w Danii, mozna nawet sie spodziewac kontroli w domu.
Co do kontraktu to uwazaj, bo w Danii mozna pracwonika na chorobowym zwolnic po 12 tygodniach i tak naprawde wiekszosc firm korzysta z tej mozliwosci.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej